"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

S. M. CONSOLATRIX, Anđela TUŠAK

sConsolatrixRođena: 27. listopada 1928.
Prvi zavjeti: 12. svibnja 1955.
Umrla: 23. siječnja 2014.

U četvrtak, dan u tjednu posvećen euharistijskom Spasitelju, napustila nas je naša sestra M. Consolatrix, koja je od svoje mladosti uljepšavala nebrojena euharistijska slavlja svojim sviranjem i pjevanjem.
Gdje i kako ju je našao i pozvao Gospodin među sestre sv. Križa?
Naša Hrvatska provincija brojila je tek nekoliko sestara koje su rođene Zagrepčanke. Među njima je i naša sestra M. Consolatrix.
Rođena je 27. X. 1928. godine od oca Ivana i majke Antonije rođ. Uršić. Na krštenju, 2. studenoga 1928. godine, u župi sv. Petra, dobila je ime Anđela. Siromašni roditelji trudili su se, u brizi za svagdanji kruh u teškim vremenima između dva rata, priskrbiti svom djetetu najpotrebnije za život - omogućiti školovanje i bolju budućnost. Otac je bio stolar, radio je kod privatnika, ali je mala gradska obitelj osjećala siromaštvo podstanarstva. U svom staležu otac se lako priklonio svjetonazorima komunista-idealista, pa kada su komunisti pobijedili, on nije htio uzeti ponuđeni besplatan stan, „jer je znao da je to oteto“, sjeća se Anđela u svom Životopisu. Osjećajući se „jedinim djetetom“ priskrbila si je mala Anđela razigrano i lagodno djetinjstvo u kojem se udomaćila svijest da se sve mora njoj prilagoditi, što će sama kasnije navesti kao svoje naravne nedostatke. To se odrazilo i na školskim ocjenama.
Kada je majka pošla u Njemačku, kako bi priskrbila nešto više za obitelj, ostala je Anđela u 12. godini s dobrom, pobožnom i strpljivom tetom od koje je dobila prave vjerske pouke. Počela je ozbiljnije shvaćati život i školu. Završila je tada osnovnu i građansku školu te započela trgovačku akademiju. Prerana očeva smrt te ozbiljna majčina bolest bili su razlogom njezina prekida školovanja i traženja namještenja. Uključila se tada i u crkveni zbor i počela razmišljati o ljepoti posvećenoga života, ali „ta misao dolazila je i odlazila“. Ipak, uz dobrog duhovnika i duhovno štivo donijela je konačnu odluku da svoj život preda Gospodinu. Stupila je u samostan u Đakovu 1952. godine. Majka se tomu jako protivila. Ipak Anđela ulazi u novicijat 1954. godine i dobiva ime s. M. Consolatrix.
U redovničkoj pripremi ozbiljno se suočava sa svojim slabostima i nastoji ih držati pod kontrolom. Otkriva i svoje darove, napose dar ugodnog soprana i smisla za slikanje. Nakon Prvih zavjeta ostala je najprije u provincijalnoj kući da uz lijepo pjevanje nauči i svirati te je već 1956. godine pošla u duhu poslušnosti na svoju prvu župu – u Babinu Gredu, gdje je vodila crkveno pjevanje i poučavala vjeronauk. Uključila je u svoj apostolat i svoje umijeće risanja koje je iskoristila za oslikavanje oltarnika, kako se to u ono doba radilo. Izrađivala ih je prema narudžbi vjernika i tako priskrbljivala sredstva za uzdržavanje zajednice, koja je tada živjela vrlo skromno.
Njezino drugo mjesto djelovanja bila je Župa sv. Mihaela u osječkoj Tvrđi (1968.) gdje nastavlja svoje djelovanje sviranjem i pjevanjem u crkvi te poukom vjeronauka, a već je 1969. godine premještena u Drenovce. Potom, od 1970. do 1971. godine ispomaže u provincijalnoj kući sviranjem u crkvi. Njezina spretnost u sviranju dobro je došla kasnije i u župi u Skopju. U Đakovo se vraća 1971. godine te dvije godine putuje u Veliku Kopanicu gdje vodi crkveno pjevanje i priprema djecu na svete sakramente. Bila je vrlo zahvalna što je njezina već jako bolesna i stara majka smjela doći k sestrama u Đakovo. Zakratko ju je posluživala sama s. M. Consolatrix, a kasnije su njegu preuzele medicinske sestre, uz njegu još dviju majki naših sestara. Sestra M. Consolatrix pomagala je župniku u Đakovu. Od 1992. do 2003. godine u Zagrebu, na Vrhovcu, vodi pjevanje u našoj kapelici. Već vrlo oslabljena zdravlja prelazi u zajednicu Marijin dom. Tu je darovala svojoj zajednici sposobnosti koje su joj još preostale, vodeći liturgijsko pjevanje i sviranje u bolesničkoj kapelici. Nije zapustila ni svoj talent crtanja pa je znala ugodno iznenaditi i razveseliti sestre za blagdane svojom rukom naslikanim kartama i čestitkama. Kada već više nije imala snage za „gaziti“ harmonij i kada glas više nije slijedio želju, napisala je: „Predala sam se dragom Bogu. Dan mi je ispunjen: ili vezem, ili pišem, ili rišem, il' se molim. I tako iz dana u dan čekam Božji 'Dođi!'“ Jedan ovozemaljski „dođi“ prihvatila je kad je premještena u zajednicu bolesnih sestara u Đakovo 2011. godine.
Možda je naša s. M. Consolatrix zbog svojih umjetničkih darova bila osebujna narav i ponekad neshvaćena – kako to s umjetnicima biva, ali je sigurno cijeli svoj život slavila Gospodina svojim sviranjem i pjevanjem, a i svoj dar risanja nije „zakopala“, nego ga je umnažala ukrašavajući njegove oltare i pomažući svojoj zajednici. Sestra M. Consolatrix zadržala je svoje „fine manire“ sve do u visoku starost te je i u posljednjim danima bila za svaku i najmanju uslugu iskreno zahvalna, bez zahtjeva i zadovoljna.
Svoju ljubav prema Majci Mariji izražavala je izborom prekrasnih pjesama koje je pjevala (često solirala) njoj u čast, „jer u svibnju me Nebeska Majka uvela ovamo da radim u Isusovu vrtu - ulazak u Samostan - ... i opet me Nebeska Majka dovela u poseban, ali Isusu miliji vrtić, u postulat“, zabilježila je u svom opisu puta Božjega poziva, pred ulazak u novicijat.
Do zadnjih časova bila je svjesna i, jedva otvarajuću usta, slijedila je molitvu krunice koju su sestre s njom i za nju molile te je gotovo nečujno nestala ispred njihovih očiju, okružena sestrama koje su je molitvom ispratile.

Draga naša sestro M. Consolatrix, vaša je predanost Gospodinu doživjela danas svoj vrhunac i On je sve primio. No, on onima koji mu sve predaju, obećava stostruku naknadu! Iz vjere u to Isusovo obećanje smijemo zaključiti da je od vas primio umnožen svoj talent koji vam je uručio na početku života, te je, stostruko vas nagradivši, uključio vaš glas u nebesku litrugiju, da sada pjevate pjesmu novu!

Pokoj vječni daruj joj Gospodine!
s. M. Blaženka Peković

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox