"Budite strpljive, izdržite, molite i uzdajte se u dragoga Boga."

                                                                                                                                         bl. majka M. Terezija Scherer

ĐAKOVO

OTVORENA JUBILARNA GODINA POVODOM 125. OBLJETNICE SVETE SMRTI BL. M. M. TEREZIJE SCHERER

Marijanskom pobožnošću, čitanjem iz Knjige prošnji i zahvala, misnim slavljem i prigodnim programom, 16. listopada u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova, uz Godinu vjere, otvorena je i Jubilarna godina povodom 125. obljetnice smrti bl. Majke Marije Terezije Scherer, suutemeljiteljice Milosrdnih sestara sv. Križa i 100. obljetnice smrti s. Ulrike Nisch. U navedenoj godini sestre će se prisjetiti i 10. obljetnice od beatifikacije s. Zdenke Schelingove.

Nakon pozdravnih riječi s. Karmele Dominković, voditeljice Terezijina kruga koji je u Đakovu nastao 2001. godine kao način i oblik štovanja bl. M. M. Terezije Scherer, misno slavlje predvodio je vlč. Matej Glavica. U koncelebraciji je bio vlč. Ivo Džinić, rektor samostanske crkve te vlč. Goran Mitrović, župnik župe BDM iz Nove Kapele, koji je i sam iskusio zagovor blaženice čija se Jubilarna godina slavi, a u Đakovo je doveo hodočasnike iz svoje župe te župni zbor koji je, uz zbor sestara, uveličao slavlje.

"Željom da Gospodin bude s nama ulazimo u misno slavlje po kojemu želimo dotaknuti tajnu svetosti. Zajednica sestara sv. Križa spominje se tri svoje blaženice i kao da tijekom ove godine, koja je za njih jubilarna, žele odškrinuti tajnu njihove svetosti", rekao je u uvodu euharistije vlč. Glavica. Oslanjajući se na riječi evanđelja "Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio", propovjednik je prisutne potaknuo na opraštanje i pružanje ruke pomirenja onima u užoj ili široj obitelji, na radnom mjestu ili u susjedstvu prema kojima možda već dugo imaju negativne osjećaje, naglašavajući da tek kada oprostimo, Isus može uslišati molitve i prošnje. Sve dok u hrvatskom narodu, u Slavoniji, živi neopraštanje i mržnja zagovor svetaca ne može nam isprositi milost Božju, naglasio je.

"Listajući životopis bl. M. M. Terezije Scherer možemo uočiti kako je itekako ozbiljno shvatila, prihvatila, razumjela i htjela živjeti Isusovo evanđelje. Čitav njezin život prolazio je u svijesti da bez Isusa ne može učiniti ništa, a zajedno s njim može velike stvari. Znala je, ako svoj život i nakanu koju je imala, a od koje i danas ubiremo plodve, usiječe i nasloni na Isusov križ, tada joj to daje garanciju da će svaki njezin trud i želja biti uspješna i blagoslovljena", rekao je vlč. Glavica i štovateljima poručio da tijekom ove godine ne želimo samo komemorirati nečiji život, samo slaviti i odslaviti godinu ma koliko god ona značajna bila, već poput bl. Majke Terezije sjesti do nogu Učitelja, Isusa Krista, osluškivati što to On nama ima reći i ne tražiti nikakvih drugih riječi i mudrosti, osim Isusovih, a koje je osluškivala i suutemeljiteljica Milosrdnih sestara sv. Križa.

Jubilarnu godinu u ime Hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa proglasila je s. Helena Šajbl čitajući poruku provincijalne poglavarice, s. Amalije Kupčerić, koju je uputila iz Indije, s Kongresa provincijalnih poglavarica. "Tijekom jubilarne godine, želimo lik Majke Marije Terezije Scherer još dublje upoznati i osvijetliti kroz različite susrete, hodočasničke dane, druge pastoralne aktivnosti i pobožnosti, kao pomoć na putu produbljivanja osobne vjere, ali istovremeno i kao prilog zahtjevima sveopće Crkve uGodini vjere, na koje nas poziva papa Benedikt XVI. i naši biskupi", naglasila je provincijalna poglavarica Kupčerić, a izrekla s. Helena Šajbl te zaključila: "Neka nam svima u Godini vjere, Majka Marija Terezija kao izvorna kršćanka i redovnica - žena vjere i evanđeoskih pregnuća - bude istinski uzor i nadahnuće, kao i razlog njegovanja našeg međusobnog zajedništva." Tekst u cijelosti...

U nastavku programa s. Karmela Dominković, ukratko je predstavila život bl. M. M. Terezije, početke njezina štovanja te djelovanje Terezijina kruga. Tekst u cijelosti...

Istaknula je daTerezijin krugčine štovatelji koji se u svojoj svakodnevici zauzimaju za promicanje temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti kako je to činila i bl. Majka Terezija, nadahnuta franjevačkom karizmom. Početna i prva nit koja je svjesnije počela povezivati štovatelje bl. Terezije Scherer bio je poticaj na njegovanje molitvene povezanosti pod nazivom Molitveni vez. Tijela i grupe unutar kruga koje djeluju na dobrobit svih, nastale su kao odgovor na traženje štovatelja koji su imali želju u svojoj vjeri napredovati dublje, pojasnila je s. Karmela i istaknula: trajno otvorenu humanitarnu akcijuMeđu nama – siromah siromahuu kojoj vjernici ustrajno sudjeluju novčanim darom; 2004. godine kanonski je utemeljeno Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda bl. Majke Marije Terezije koje je srce i kruna Terezijina kruga i trajno je otvoreno prijemu novih članova, a tu su i tjedni susreti Molitvenog čitanja Božje riječi, Oratorij sv. Križa, godišnje duhovne vježbe, Dan tišine te Kontemplativna subota kroz koje vjernici mogu produbiti svoje molitveno iskustvo. Svi prisutni na dar su dobili Mali pravilnik s potrebnim informacijama za upoznavanje i uključivanje u djelovanje Kruga. /(TU) M. Kuveždanin

ZAGREB

OTVORENA JUBILARNA GODINA NA VRHOVCU

U utorak 16.listopada, svečanom sv. Misom Milosrdne sestre sv. Križa u Samostanu na Vrhovcu br. 43 u Zagrebu, otvorile su Godinu vjere i Jubilarnu godinu koja započinje u njihovoj cijeloj Družbi diljem svijeta.

Družba Jubilarnom godinom obilježava navršenih 125 godina od smrti svoje suutemeljiteljicebl. majke Marije Terezije Scherer, (1888.)i 100 godina od smrti svoje sestrebl.Ulrike Nisch ( 1913.)

Ove blaženice nisu previše poznate našoj vjerničkoj javnosti, pa ćemo preko slavlja u jubilarnoj godini imati prilike za to.

Svakog 16. dana u mjesecu slavit će se svečana Euharistija s homilijom na prigodnu temu iz duhovne ostavštine blaženica. Sv. Misa će se služiti na nakane koje vjernici upišu u Knjigu preporuka i zahvala koja se nalazi u samostanskoj kapeli na Vrhovcu 43.

pdfLETAK - PROGRAM JUBILARNE GODINE

Godina vjere i Jubilarna godina u Samostanu na Vrhovcu 43 započela je  u utorak 16. listopada temom:  S BOGOM IZA BOGA MOŽE SE MNOGO.

Predvoditelj i propovjednik bio je fra Zdravko Lazić, OFM s Kaptola.

 

Sve informacije o jubileju mogu se dobiti na tel: 3909 760 ili mob: 098 904 91 28


PRILOZI I DOGAĐANJA U JUBILARNOJ GODINI

ZADADNJE HODOČASNIČKO MISNO SLAVLJE U JUBILARNOJ GODINI
16. listopada 2013. godine

161013Za štovatelje bl. M. M. Terezije je uz Hodočasnički dan 16. listopada ove godine bilo zahvalno misno slavlje, zadnje u Jubilarnoj godini.
Misu je predvodio mons. Ivan Ćurić, generalni vikar u zajedništvu s vlč. Marijom Brkićem. Hodočastili su župljani i članovi crkvenog zbora iz slavonskobrodske župe Bezgrešnog srca Marijina, predvođeni s. Ankicom Tomas.
U svetoj misi uzeli su učešća i prinijeli u ime svih štovatelja simbolične darove Bogu kao izraz osobne i zajedničke zahvalnosti za ojačanu vjeru i primljene milosne darove napose tijekom Jubilarne godine, članovi Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda bl. M. M. Terezije.
Poslije Sv. mise uslijedio je kratki i radosni tematski susret s hodočasnicima, a poslije toga skromno osvježenje.
Tijekom obilježavanja Jubilarne godine svoju pripadnost Molitvenom vezu Terezijina kruga, potvrdilo je preko 400 štovatelja.
Blažena Majka Marija Terezija Scherer čiji primjer posebno ističemo ovoga 16. u mjesecu i kroz čitavu godinu jubileja 125. obljetnice njezine smrti, a uz nju i bl. Ulrike Nisch o 100. obljetnici njezine smrti tako životno svjedoče da se uvijek može prihvaćati i nasljedovati Isusov zakon ljubavi u svakom vremenu i svim prilikama, istaknuo je mons. Ćurić u svojoj homiliji citirajući izvatke usp.: ( Ps 90 ( 89); ( Fil 2, 6 – 11) i
( Kol 1, 12-20 ), kao i Kor 13. 1-13, te Mt 25, 34-40.

Homilija u cijelostiHodočasnički dan blaženoj M. M. Tereziji Scherer

Đakovo, 16. rujna 2013.

16913Ovaj hodočasnički susret bio je u znaku produbljivanja i otkrivanja smisla vjere, života i svetosti gledajući u lik bl. M. M. Terezije Scherer, kao i u mučenike sv. Ciprijana i Kornelija kojih se Crkva sjeća 16. rujna.
Tim mislima je hodočasnike u euharistijsko slavlje uveo propovjednik i misnik vlč. Matej Glavica.
U homiliji su svi prisutni pozvani na njegovanje jednostavnosti, poniznosti i dobrote u svojoj svakodnevici tražeći pomoć od Isusa koji je trajno na putu do svakog potrebnika… Dobrota, poniznost i neograničeno povjerenje u Boga da može sve učiniti odraz je istinskog vjerničkog stava i odraz žive vjere, naglasio je vlč. Glavica.
Poslije sv. mise članovi Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda bl. M. M. Terezije i ovaj puta su dijelili poticajne Iskaznice uz 125. obljetnicu svete smrti M. M. Terezije članovima Molitvenog veza. s.K.


Hodočasnički dan, 16. kolovoza 2013.

Ljeto

Hodočasničku sv. misu je slavio vlč. gosp. dr. Ivo Đinić, rektor samostanske crkve.
Homiliju je utemeljio na poruci liturgijske čitanke dotičnoga dana.
Inspiriran Oproštajnim govorom velikog starozavjetnog lika Jošue sina Nunova, koji je uveo Izraelce u Obećanu zemlju, pozvao je i potaknuo okupljenu zajednicu štovatelja na vjernost Bogu i trajni rast u djelotvornoj kršćanskoj ljubavi.
Napose je istaknuo kako se vjernik ne zaustavlja samo na lijepim riječima, nego ih utjelovljuje u svojoj svakodnevici, kako je to činila i bl. M. M. Terezija./k


Hodočasnički dan blaženoj M. M. Tereziji Scherer
Đakovo, 16. srpnja 2013.

Homilija koju je izrekao vlč. Josip Levaković,
župni vikar župe Svih Svetih, Đakovo 1

ruzaelVrlo je životna misao bl. Majke Marije Terezije Scherer koja nam, nakon Božje riječi, danas stoji pred očima kao svojevrstan moto ovoga Hodočasničkoga dana – a ona glasi: „Jednostavno idite Božjim putovima i nikada ne tražite ništa izvanredno!“
Sveci su življeno, rekli bismo „ekranizirano“ Evanđelje. Oni sebe, svoje želje, svoje potrebe potpuno „skrivaju u Bogu“, u njegovu životu – u Evanđelju. Jer, kako bi rekla blaženica, svaka minuta njihova života, svaki tren njihove svakodnevice je raspoređen – a taj raspored je opet Bog sami, Njegov program, Njegova Riječ, Njegove zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu. I ne trpi evanđeoski program života nekakvo preveliko teoretiziranje – čuli smo prošle nedjelje po svetom Evanđelju... Nego, jasan je Isus: „Idi, pa i ti čini tako!“ To je smisao...
U današnjem Evanđelju, opomenut će Isus, gradove u kojima se dogodilo najviše njegovih čudesa – a oni se ne obratiše! Sami su se slobodno odlučili.
Obratiti se, pa ići Božjim putem ili pak ne obratiti se pa se odlučiti za zlo. I smatram, sestre i braćo, kako ovo nije zastrašivanje Isusove strane – ma njegov princip života i djelovanja jest ljubav!
Bit njegova postojanja jest Ljubav! Ljubav koja sve daje za nas – i Život po žrtvi križa! Tu je najjače zasjala! Jer žrtva se bez ljubavi niti ne može dogoditi. Ljubav je to koja poštuje čovjekovu slobodu. Ja, čovjek, slobodan sam – i Bog to nadasve poštuje – odlučiti se za Boga ili protiv Boga. No to ne mogu onda miješati: molit ću, pohađat ću Sv. misu, ali ću si na drugoj strani dopuštati bogohuljenje – što mi čujemo bez pardona na našim ulicama!
Reći ću: Pa, dobro, eto, kao i drugi sam ljudi! Nisu meni drugi orijentir u životu.
Meni je orijentir Božja riječ - Radosna vijest o mome spasenju... A kraj nje ja hrlim u propast! Isus je čudesno među nama prisutan u sve dane do svršetka svijeta – tako nam je zajamčio – po svome Tijelu i Krvi, u svojoj Riječi – poziva na obraćenje!
Pa čini i tolika čuda po zagovoru svetih – koja su meni opipljiv dokaz njegove brižne Ljubavi, njegove prisutnosti u mojoj svakodnevici!
A ja??
Isus stalno uz mene, a ja prigodice možda uz njega – više na izvan nego li u srcu!
Isusova opomena gradovima, jest i opomena našemu životu. Tko s njime ne gradi – ruši!
Tko s njime ne sabire – taj rasipa! I tu je Isus tako jasan.
Stoga, sestre i braćo, molimo za dar obraćenja - prihvaćanja i življenja svim srcem Boga i njegove istine o našem životu!
Tada ćemo i mi moći jednostavno hoditi Božjim putovima ne tražeći ništa izvanredno... Nećemo zdvajati, nego ćemo imati upravljen pogled k onome od koga nam dolazi snaga – uvijek strpljivi, izdržljivi, moleći i uzdajući se u Boga, kako je govorila bl. M. M. Terezija Scherer! Amen.

vis begonije

POTPUNO RASPETOME, STOGA POTPUNO BLIŽNJEMU
ZASTUPNICA KRISTOVE LJUBAVI

U odabiru izreke naše bl. M. M. Terezije Scherer u meni najsnažnije odjekuje od sv. Bonaventure, koju je dala napisati na grob sestrama umrlih od tifusa u Rimu: Potpuno Raspetome, stoga potpuno bližnjemu, zastupnica Kristove ljubavi.
Kao što je ta izreka bila putokaz njoj samoj u ostvarivanju poziva Milosrdne sestre svetoga Križa, tako može reći svaka od nas da u navedenoj i poznatoj nam izreci otkriva i danas za sebe smisao svoga poziva i nadahnuće za svoje poslanje.

Iščitavajući životopise naše bl. M. M. Terezije lako ćemo uočiti njezinu duboku povezanost s raspetim o čemu govori i sv. Pavao u poslanici Galaćanima: A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je svijet meni raspet i ja svijetu ( Usp. Gal 6, 14 )
U tajnu križa uvijek iznova je uranjala molitvom i razmatranjem. Pod križem je učila ljubiti, biti milosrdna, biti majka siromaha, tješiteljica tužnih i pomoćnica svih onih koji su na bilo koji način patili.
Uz križ Isusov otvarala joj se neslućena ljubav koja nije poznavala granica, jer u školi križa
nije samo učila, nego se i punila ljubavlju.
Ponirući u ljubav Isusa raspetog On sam ju je uvodio u otajstvo sebedarja – do kraja…Ljubav budi ljubav! Uranjajući u Isusovu ljubav koja je Isusa dovela do križa i potpunog poništenja i M. Terezija se preobražavala i žrtvu i prinos za druge.
Iz tog jedinstva i duboke povezanosti s Raspetim mogla je potpuno pripadati bližnjemu i biti zastupnica Kristove ljubavi.
Iz svojeg vlastitog iskustva je znala vrednovati žrtve svojih sestara koje su spremno izložile i založile svoje živote zauzimajući se oko oboljelih od tifusa.
Pitam se, je li i moj život jeka te drevne melodije Milosrdnih sestara svetoga Križa?
Hoću li opravdano počivati u sjeni križa s natpisom:
Potpuno Raspetome, stoga potpuno bližnjemu, zastupnica Kristove ljubavi?! s. Meri Gotovac


kriz svijetli

„ Dobar je znak ako uviđamo da smo ništa i da ne napredujemo.
Tako ćemo uvidjeti da moramo svaki dan iznova početi i ne gubiti pouzdanje.“ M. M. Terezija Scherer

Vrhunci su daleki i
visoki često,
o kako ću ja „ ništa „
doseći svoje mjesto?!

Napredak mi nevidljiv,
često to me muči,
ali majka Terezija
drugačije uči!

Ne brini se draga sestro,
nego tog se sjeti,
svakog dana možeš
iznova početi!

Pouzdanja ti ne gubi,
dok će sjati sunce,
svakog dana iznova,
pa ćeš na vrhunce! / s. Damira Biškup


OBEĆANJA EVANĐEOSKOG ŽIVOTA U JUBILARNOJ GODINI

16613Na svetkovinu blažene majke Marije Terezije Scherer, u nedjelju 16. lipnja, kada se spominjemo 125. godišnjice njezine svete smrti, Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda bl. majke Marije Terezije Scherer, u Đakovu, koje duhovno usmjerava i vodi s. M. Karmela Dominković, duhovna asistentica, imalo je u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova, za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja, u 17,30 sati slavlje Obećanja evanđeoskog načina života prema Pravilu i Konstitucijama FSR-a.
Predsjedatelj ovog svečanog jubilarnog euharistijskog slavlja bio je mos. Ivan Ćurić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, u koncelebraciji sa đakovačkim župnikom župe Svih Svetih, preč. Tomislavom Čorlukom, uz asistenciju đakona i bogoslova. Na početku euharistijskog slavlja brat Ivo Andrić, tajnik FSR-a predstavio je okupljenoj zajednici članove koji su prvi puta dali svoja obećanja, kao i kandidate koji su svoj da izrekli trajno. U uvodnoj poruci glavni celebrant je podsjetio okupljenu zajednicu na zadnje riječi koje je u trenutku svojega prijelaza u Vječnost izgovorila bl. majka M. Terezija: Nebo! Nebo! i pozvao nazočne da si posvijeste činjenicu, da je nebo uvijek ondje gdje je prisutna ljubav Isusa Krista koji nas sve ujedinjuje. U homiliji je mons. Ćurić između ostaloga naglasio kako nam Bog uvijek progovara preko svoje riječi, pa i danas. Kad razmišljamo o svecima, vidimo da oni nisu živjeli izolirano, nego su odlučno i principijelno stali na stranu dobrote, sućutne ljubavi, na put krjeposti i ostali na onoj strani gdje uvijek susrećemo Boga. Blaženica, M. Marija Terezija, je to sažela u rečenici: Božja dobrota nema granica!, a pjevajući prisutni su još jednom potvrdili pjesmom: doista „nema granica!“ Kršćanska ljubav mijenja život vjernika i potiče na milosrdnu ljubav prema potrebnima. U tom duhu utemeljen je i Terezijin krug, koji ima izazovan i osloboditeljski program: rasplamsavati ljubav prema Isusu, otvarati se Evanđelju u vlastitom životu, živeći po vjeri, kroz molitvu i primanje sakramenata, te po uzoru na prve kršćane biti otvoren djelima kršćanske djelotvorne ljubavi. U tom pravcu  program Terezijina kruga je reevangelizacijski, zaključio je mons. Ćurić.
Poslije nadahnute i vrlo poticajne homilije uslijedio obred zavjetovanja prema Obredniku FSR – a. Tako se bratstvu pridružilo šest novih članova. Ostali članovi obnovili su svoja već ranije trajno dana obećanja, prepoznavši u svojem životu Božji poziv na dublje življenje Evanđelja prema Pravilu i Konstitucijama Franjevačkog svjetovnog reda. 
Pjevanje kod euharistijskog slavlja predvodio je raspjevani zbor đakovačkih bogoslova uz orguljsku pratnju. 
I ovaj puta su štovatelji bl. majke Marije Terezije ispunili samostansku crkvu. Kod njih se jasno može uvijek ponovno osjetiti kako s vjerom mole, pjevaju i zahvaljuju Bogu za uzoran život Blaženice, uzdajući se u njezin moćni zagovor. 
Iako svakog 16. u mjesecu na Hodočasnički dan bude poticajan, ipak je u ovom jubilarnom slavlju još snažnije odjekivala hodočasnička pjesma: Pjesma nek jekne Majci sirota…
Mnogobrojnim štovateljima pridružila se i grupa hodočasnika iz Privlake predvođena s. Mihajlom Musić, grupa iz Vinkovaca, te predstavnici Franjevačkoga svjetovnog reda iz Osijeka. 
Poslije svečane euharistije slavlje je nastavljeno uz druženje i osvježenje u dvorani Florentini. Na početku su izrečene čestitke i zahvale, kao i molba zavjetovanika da ih pratimo molitvom, jer molitva je naša snaga, naglasio je jedan od novozavjetovanika. Vjerujemo da će ovo jubilarno slavlje donijeti obilate duhovne plodove, napose u porastu vjere svih sudionika. Čestitamo članovima FSR-a i njihovoj duhovnoj asistentici! Neka ih Gospodin blagoslovi i čuva! Ojačao ih u vjeri, nadi i ljubavi i pridružio im mnogo članova na opće duhovno dobro. Istina je, kako je s. Karmela u svom obraćanju okupljenima, istaknula zajedništvo kao bit bratstva, te ustvrdila:  Samo onaj tko postane član bratstva može shvatit kako bratstvo funkcionira./s.Deodata Kočonda


OBLJETNICA SMRTI M.M. TEREZIJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI 

slavljeSMNa svečanoj svetoj misi u katedrali-manjoj bazilici u Srijemskoj Mitrovici, 16. lipnja, proslavljen je blagdan blažene Majke Marije Terezije Scherer. Ove godine blagdan Majke M. Terezije zadobio je poseban značaj jer se slavi jubilarna godina: 125. obljetnica smrti Majke M. Terezije. Tijekom cijele godine, sestre u zajedništvu s vjernicima, župnikom vlč. Eduardom Španovićem i pastoralnim pomoćnikom vlč. Marijem Paradžikom, na poseban su se način kroz prezentacije, molitve i pjesme upoznavali s likom bl. M. Marije Terezije svakog šesnaestog u mjesecu kao i s likom blažene s. Ulrike čije se 100. obljetnice smrti ove godine također spominjemo. 16. lipnja, kod sv. Mise, župnik je u svojoj propovjedi istaknuo osnovne crte iz života Majke M. Terezije te povezao njezinu ustrajnu vjeru s vjerom žene koju je Isus postavio kao primjer farizeju Šimunu. Nakon pričesti župljanke Tomislava Hrgović i Sara Žurovski približile su vjernicima životni put i osobnost Majke M. Terezije kratkim scenskim prikazom. Svečanom tonu liturgije doprinjeli su članovi folklornog odjela Hrvatskog kulturnog centra „Srijem - Hrvatski dom“ – Srijemska Mitrovica, koji su, odjeveni u narodne nošnje srijemskih Hrvata, sudjelovali u ulaznoj i prikaznoj procesiji, te poslije mise svima prisutnima dijelili u crkvenom dvorištu „dvostruke poslastice“ – kolačiče sa duhovnom porukom Majke M. Terezije, koje su priredile sestre sv. Križa koje žive i djeluju u Srijemskoj Mitrovici. Misno je slavlje bilo popraćeno svečanim pjevanjem katedralno-župnoga zbora „Sveta Cecilija”, kojim ravna s. Cecilija Tomkić.Srijemska Mitrovica, 16. lipnja 2013.


ODRŽANE JEDANAESTE DUHOVNE VJEŽBE ZA ŠTOVATELJE BL. M. M. TEREZIJE SCHERER

DVus13U organizaciji Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda bl. M. M. Terezije Scherer u Đakovu u dvorani Florentini pri samostanu Milosrdnih ss. sv. Križa održane su po 11. puta duhovne vježbe  prema modelu duhovnih vježbu u svakodnevici za štovatelje bl. M. M. Terezije, kao  i sve  tražitelje Božje prisutnosti u svakodnevnom životu.

Tema duhovnih vježbi bila je Prisutnost Boga u psalmima, uz praktične vježbe kao uvođenje u molitvu Časoslova naroda Božjega. Sudjelovalo je oko 80 sudionika.

Duhovne vježbe su završile svečanim misnim slavljem u nedjelju 9. lipnja koje je predvodio  fra Marijan Glamočak, OFM franjevac iz Slavonskog Broda u zajedništvu s vlč. Vinkom Brezovarom u župnoj, popularno zvanoj Maloj crkvi u Đakovu. Poslije svete mise uslijedila je zajednička večera i druženje u obližnjem restoranu.

Voditeljice duhovnih vježbi  bile su: s. M. Karmela Dominković i s. M. Kristijana Kolić.

• Bile su to za mene prve duhovne vježbe, ali se čvrsto nadam ne i zadnje. Sretna sam što su mi donijele nova iskustva i nove spoznaje na putu moje osobne vjere, a posebno novi način molitve, za koji nisam niti znala. Za mene su do sada psalmi bili kao neka pjesma koju sam samo čitala u Bibliji. Sada sam shvatila da je to molitva. Naučila sam kako se moli časoslov i kako se mole psalmi. Sretna sam što je na moj put stala s. Karmela i što sam shvatila da za sve što istinski želimo ima vremena i kako je obmana misliti što je danas prošireno, pa i među nama vjernicima da nemamo vremena. Sretan sam što sam postala bogatija u svojem molitvenom životu i što sada psalme molim svaki dan. Sretan sam jer osjećam kako me molitva jača u svim mojim poteškoćama. Osjećam veliku zahvalnost prema dragom Bogu što mi je providio ove duhovne vježbe.
• Do duhovnih vježbi nisam nikada molila časoslov. Bila mi je velika želja otkriti to bogatstvo. Najčešće molim Večernju, a ponekad i Jutarnju. Često mi se dogodi tijekom dana dok nešto radim, da mi navru riječi ili antifone koje sam čitala, ili evanđeoski hvalospjev Veliča. Osjećam neku neobjašnjivu promjenu us sebi. Zahvalna sam Gospodinu što mi je na mojem životnom putu darovao mogućnost sudjelovanja u duhovnim vježbama.
• Duhovne vježbe u svakodnevici svake godine iznova ostave na mene duboki trag. Zahvalna sam dragom Bogu. što mi je dao priliku produbljivati svoju vjeru i uvijek ponovno učiti. Koliko li je bogatstvo pohranio u svojoj Riječi, pa tako i u psalmima. Duhovne me vježbe uče kako ići dalje i dublje, potvrđuju i produbljuju već naučeno i pomažu mi razlučivati nebitno i bitno u vjeri općenito, napose u molitvi. Ono što ponesem u svoju svakodnevicu sa duhovnih vježbi čini me snažnijom i jačom.
Jednostavno me obogaćuje i to je ono blago koje  se ne može i neda s ničim usporediti niti izmjeriti. Hvala. Napisale: Tihana, Marija i Jadranka


MAJKA M. TEREZIJA SCHERER – MAJKA BOŽJIH MILJENIKA

16-V-13-naslovna

U jubilarnoj 125. godini smrti suutemeljiteljice Majke M. Terezije Scherer i ove su godine 16. svibnja 2013. hodočastili u samostansku crkvu u Đakovu Božji miljenici: osobe s posebnim potrebama, njihovi roditelji i prijatelji. Znamo kako su oni Majci M.Tereziji bili posebno na srcu u njezinom apostolskom zauzimanju za potrebne i nevoljne, i da se ona i sada posebno za njih zauzima svojim zagovorom.

Na hodočašću je s posebnom radošću sudjelovala zajednica Vjere i Svjetla iz Đakova, jer ona nosi ime „Tratinčice Majke M. Terezije“. Sudjelovali su i gosti iz drugih zajednica i Udruga, a najbrojniji su bili iz Ivankova, Semeljaca i Vinkovaca.

Euharistijsko slavlje u 17,30 sati predvodio je vlč. Alojz Kovaček, nadbiskupijski povjerenik za osobe s invaliditetom. Bogoslovi i studenti teologije pobrinuli su se za radosno i živo sudjelovanje u ulaznoj i prikaznoj procesiji, čitanjima i molbenici. Pjesme su bile popraćene pokretima, jer se osobe s invaliditetom na taj način mogu djelotvornije uključiti u sveto događanje.

Nakon Misnog slavlja nastavljeno je drugo slavlje – radosno druženje u dvorani Florentini uz obilan domjenak u kojem je na poseban način sudjelovala terapijska Radionica sv. Josipa Doma duhovne pomoći, kao i brojni dobrotvori. Druženje je pratila pjesma i ples uz drage zvuke harmonike i tamburica. 
s.R.R.

MAJKA MARIJA TEREZIJA SCHERER ŽENA VJERE I
DJELOTVORNE KRŠĆANSKE LJUBAVI

privlakaU nedjelju Dobrog Pastira, 22. travnja ove godine, kada  je sveopća Crkva obilježavala  Svjetski  dan molitve za duhovna zvanja u župi Sv. Martina biskupa u Privlaci na poziv župnika vlč. Vlade Delića i s. Mihajle Musić, vjeroučiteljice, održana  je duhovna obnova za župljane. 
Kao prilog obilježavanju Godine vjere i Jubilarne godine o 125. obljetnici svete smrti  bl. M. M. Terezije tema susreta je bila Bl. M. M. Terezija Scherer žena vjere i djelotvorne kršćanske ljubavi.

Susret je započeo  tematskim izlaganjem s. M. Karmela Dominković koji  je spontano prerastao u svjedočenje nazočnih među kojima je iz  Đakova bilo nekoliko članova Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda bl. M. M. Terezije i s. Deodata Kočonda, a po tom je uslijedila večernja sveta misa. Poslije mise bio je koncert uskrsnih pjesama, a gostovala su slavonska Kulturno umjetnička društva./k


 ČLANICE CRKVENOG  ZBORA - ŠTOVATELJICE M. M. TEREZIJE  

BreziknU Breziku Našičkom u četvrtak 18. travnja ove godine obilježena je peta obljetnica djelovanja crkvenog zbora svetom misom u 17, 30 sati koju je slavio fra Ilija Vrdoljak u gotovo dupkom punoj filijalnoj crkvici, našičke župe Sv. Mateja evanđelista.

Poslije svete mise, uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a zatim radionica na temu Pozvani smo rasti zajedno.
Posebnost ovog mladog zbora je njegovanje liturgijskog pjevanja a capella, međusobnog zajedništva, poniranje u Božju Riječ i utjecanje zagovoru Bl. majke Marije Terezije Scherer.
Gospođa Marija Baričević, voditeljica zbora i članica Terezijina kruga u Đakovu između ostaloga je obraćajući se okupljenim sudionicima u svojem izvješću govoreći o rastu i napredovanju zbora osvrćući se na svoju povezanost i sudjelovanje u programu Terezijina kruga, je istaknula zahvalnost s. M. Karmeli Dominković, voditeljici radionice, za dugogodišnje stručno i duhovno praćenje u svekolikom nastojanju oko napredovanja zbora.
Na kraju susrete sudionici su zajedno s fra Ilijom izrazili zadovoljstvo i oduševljenje dogođenim susretom, a s. Karmela je nakon zagovorne molitve bl. majci Tereziji štovateljicama uručila članske iskaznice, kao prilog obilježavanju Jubilarne godine o 125. obljetnici svete smrti majke Terezije./ k

 

HODOČASNIČKI DAN BL. M. M. TEREZIJI SCHERER U ZNAKU OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA DUHOVNIH ZVANJA

hd16413Uz ovomjesečni Hodočasnički dan, 16. travnja, u misnom slavlju uz Godinu vjere, ali i Jubilarne godine o 125. obljetnici svete smrti majke Terezije i 100. obljetnici svete smrti blažene s. Ulrike Nisch,  svoje potrebe moćnom zagovoru majke Terezije došla je povjeriti velika grupa ustrajnih  i revnih štovatelja iz Lipičke regije zajedno s članovima crkvenog zbora iz župe sv. Franje u Lipiku, a predvođeni našom s. Mirelom Štraub i velečasnim Danijelom Engelmanom, ali i grupa štovatelja majke Terezije i prijatelja našega samostana iz Zagreba, a među njima i časne sestre drugih redovničkih zajednica:

Misionarke ljubavi majke Terezije iz Kalkute, šibenske franjevke od Bezgrešnekarmelićanke Božanskog Srca Isusova i jedna sestra klarisa iz Mikulića u društvu naših sestara predvođenih s. M. Suzanom Babić.

Nakon posjeta Karmelu sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici, razgledavanja katedrale, predaha i zajedničkog ručka zagrebačka grupa hodočasnika imala je priliku u susretu sa s. Karmelom Dominković kratko se upoznati s likom i djelom bl. M. M. Terezije, kao i s programom Terezijina kruga, a zatim je uslijedilo razgledavanje samostana i susreti sa sestrama. Nije izostala niti kratka šetnja gradom.

Uslijedila je hodočasnička sveta misa koja se, kako je uobičajeno svakoga 16. u mjesecu prikazuje na nakane svih štovatelja.

Svetu misu je predslavio velečasni gospodin Danijel Engelman, svećenik Požeške biskupije i župnik župe sv. Katarine u Gaju u zajedništvu s o. Petrom Palowski i o. Franjom Koval - redovnicima i svećenicima Družbe Božje Riječi, rođenim Poljacima koji djeluju u Hrvatskoj.

Svetopisamske tekstove iz liturgijske čitanke dana vlč. Engelman je protkao mnogobrojnim porukama bl. M. M. Terezije.

Između ostaloga je rekao vođen izrekom M. M. Terezije: Božja dobrota nema granica i S Bogom i za Boga može se mnogo ističući kako je u  životu Blaženica bila vidljiva dobrota nasuprot svijeta zaražena zlom i kako je važno da se i u našem životu dogodi srce, dobrota i ljubav….

Zato smo danas došli ovdje potražiti Boga, ako smo ga negdje izgubili. Došli smo se ogrijati na životu Blaženica i na uskrsnoj svjetlosti i snazi što prosijava iz njihova života.…

Obraćajući se prisutnim redovnicama kratko je progovorio o poimanju evanđeoskog siromaštva, kao stavu duha naglasivši kako je bitno i za svakoga kršćanina pripadati: Potpuno Raspetome, stoga potpuno i bližnjemu.

U kratkom obraćanju na ispraćaju hodočasnika, s. Karmela je zbog uočljive raznolikosti okupljenih svećenika, redovnika i redovnica različitih Družbi, istaknula kako je ovaj susret istovremeno i svojevrsni prilog promicanju duhovnih zvanja s obzirom da smo u neposrednoj blizini obilježavanja Svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja u nedjelju Dobrog Pastira 21. travnja. k
 


 JUBILARNO DESETO KORIZMENO HODOČAŠĆE FRANJEVAČKOG 
SVJETOVNOG REDA BL. M. M. TEREZIJI U ĐAKOVO

16313Đakovo, 16. ožujka 2013.
Članovi Osječkog područja bratstva sv. Antuna Padovanskoga sa sjedištem u Osijeku ( OFS) već desetu godinu zaredom dolaze u korizmi na Hodočasnički dan, te molitveno i bratsko zajedništvo sa Mjesnim bratstvom OFS bl. Majke Marije Terezije Scherer koje je nakon trogodišnje pripreme kanonski utemeljeno prije deset godina uz samostan Milosrdnih sestara Sv. Križa u Đakovu. 
Ove godine uz članove domaćeg bratstva OFS – a našli su se u Đakovu braća i sestre iz Iloka, vukovarskog Borova i osječkih bratstava iz župa: Sv. Obitelji, Sv. Leopolda Mandića, Tvrđe i Vinkovaca.
Euharistijsko slavlje predslavio je osječki kapucin fra Miljenko Vrabec uz fra Flavijana Šolc, iz Iloka. Pjevanje je animirao crkveni zbor sestara Sv. Križa, pod vodstvom s. Svjetlane Paljušević.
Fra Miljenko je podsjetio na obljetnice koje se ovim misnim slavljem i susretom obilježavaju: 125. obljetnicu smrti suutemeljiteljice Družbe Milosrdnih sestara Sv. Križa bl. Marije Terezije Scherer, 100. obljetnicu smrti s. Urlike Nisch, te 10. obljetnice utemeljenja Mjesnog bratstva OFS-a pri samostanu Milosrdnih sestara Sv. Križa. 
Predvoditelj je istaknuo kako se u svako vrijeme Bog objavljuje u jednostavnosti i siromaštvu sve do danas po sv. Franji i bl. Majci Mariji Tereziji Scherer. Neka se naša vjera i život temelje na jednostavnosti Evanđelja kako bismo i mi tako postali svjedoci Božje ljubavi na zemlji, rekao je fra Miljenko.
Prije sv. mise voditeljica Terezijina kruga i duhovna asistentica mjesnog bratstva OFS – a s. Karmela Dominković je pročitala izbor molbi i zahvala bl. Mariji Tereziji iz Knjige prošnji i zahvala, a potom je slijedila molitva u tišini za zagovor, zaštitu i pomoć ove svete žene.
Na kraju euharistijskog slavlja okupljenoj zajednici se obratio i Mato Batorović, bivši područni i nacionalni ministar OFS-a, koji je od početka pratio rast i razvoj ovog mjesnog bratstva. Izrekao je zahvalno slovo zajednici Milosrdnih sestara Sv. Križa za njihovo zalaganje u življenju franjevačkog poziva među svjetovnjacima, čestitao obljetnicu članovima bratstva i s. Karmeli, te poželio ustrajnost u duhovnoj i bratskoj izgradnji svakog pojedinca i cijeloga bratstva u novom desetljeću. 
Između ostaloga je podsjetio i na 145. obljetnicu dolaska sestara u Đakovo na poziv biskupa Josipa Jurja Strosmayera, i naglasio biskupovu želju: da sestre budu majke i učiteljice narodu mome.
Poslije sv. mise je u dvorani Florentini nastavljen susret uz duhovni program koji su vodili članovi mjesnoga bratstva zajedno sa s. Karmelom.
U ime Područnog vijeća Blaženka Gazafi, OFS iz Iloka, pozdravila je prisutne i govorila o zajedničkoj povezanosti braće i sestara OFS-a sa zajednicom Milosrdnih sestara Sv. Križa u dijeljenju karizme u potrebama našega vremena, napose među potrebitima u dugogodišnjoj suradnji sa s. Karmelom. Izrazila je radost što se i osobno osjeća sudionicom programa Terezijina kruga.
Sestra Karmela je obraćajući se hodočasnicima, iz bogatog života i djelovanja bl. M. Terezije izdvojila nekoliko pojedinosti, a podsjetilo se i na teme dosadašnjih hodočasničkih susreta OFS-a održavanih u minulom desetljeću, koji su uglavnom bili svojevrsni prilog korizmenoj duhovnoj obnovi.
U programu je sudjelovao zbor mladih Amadea s nekoliko duhovih skladbi pod vodstvom s. Natanele Palić i dr. Darija Balekić.
Na susretu, a napose na sv. misi nazočio je veći broj časnih sestara sa provincijalnom upravom i poglavaricom s. M. Amalijom Kupčerić, koja se zahvalila sudionicima hodočašća, kao i braći i sestrama Mjesnoga bratstva OFS - a.
Braća i sestre Mjesnog bratstva dočekali su goste otvorena srca i priredili bogatu okrepu za povratak u život svakodnevice. / Mato Batorović, Ilok
 


 


 

PRVI REGIONALNI SUSRET ŠTOVATELJA BL.
M. M. TEREZIJE SCHERER U LIPIČKOM KRAJU

Lipik 313U subotu 2. ožujka ove godine kao prilog obilježavanju Godine vjere i Jubilarne godine uz 125. obljetnicu svete smrti bl. M. M. Terezije Scherer, u župi Sv. Franje Asiškog u Lipiku održan je prvi regionalni susret štovatelja bl. M.M.Terezije Scherer. 
Sudionici ovog susreta bili su štovatelji bl. M. M. Terezije koji se redovito jednom mjesečno sastaju uz duhovnu pratnju s. Mirele Štraub, organistice i katehistice u župi Lipik, a priključuju im se štovatelji iz Pakraca, Dobrovca, Čaglića i Gaja. 
S grupom štovatelja iz Gaja susretu je nazočio i vlč. gosp. Danijel Engelman, župnik istoimene župe.
Ovaj prvi regionalni susret vodila je s. Karmela Dominković, voditeljica Terezijina kruga sa svojim suradnicima Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda bl. M. M. Terezije Scherer iz Đakova.
Tema susreta je bila Majka M. Terezija žena vjere.
U prvom dijelu susreta s. Karmela je govorila o važnosti čistoće i cjelovitosti vjere, ukazujući na dubinu evanđeoske vjere i pouzdanja kojim se odlikovala bl. M. M. Terezija. 
Svi nazočni smo duboko osjetili Božju milost, kroz jednostavno izlaganje i pojašnjavanje temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti.
Pri završetku susreta je uslijedila kratka meditacija na ime Isus, a po tom i pobožnost bl. M. M. Tereziji što su predvodili članovi Terezijina kruga iz Đakova, zajedno sa s. Mirelom i s. Deodatom.
Taj zaključni dio susreta nas je uveo u euharistijsko slavlje, koje je predvodio naš župnik vlč. gosp. Jozo Zorić. 
Poslije sv. mise uslijedilo je kratko druženje uz korizmeno osvježenje, kroz koje se osjetilo zajedništvo i prisutnost Božje blizine, pomiješano našom željom da rastemo u svojoj osobnoj vjeri, na dobro svih s kojima živimo u svojoj svakidašnjici. 
Zahvalni Bogu što nam je dao na našem području milosrdne Sestre sv. Križa koje žele svoju karizmu živjeti s nama i među nama, zahvaljujemo na dolasku s. Karmele sa suradnicima. 
U našim srcima ostaje lijepo i zahvalno sjećanje na ovaj susret Molitvenog veza Terezijina kruga. 
Nada Knežević – Kraml iAnkica Pavlović

 


16. veljače 2013.
HODOČASNIČKI DAN BL. MAJCI M. TEREZIJI I BL. S. ULRIKI

16213U mjesecu veljači, tj.16. 2. 2013. samostanska crkva presvetoga Srca Isusova u Đakovu bila puna štovatelja i vjernika koji su u jubilarnoj godini naših blaženica, bl. Majke M. Terezije i bl. s. Ulrike došli hodočastiti i moliti na svoje nakane. Bili su to vjernici župe sv. Petra i Pavla iz Osijeka, župe sv. Mihaela iz Osijeka, predvođeni svojim svećenicima i župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara, koji su došli u pratnji s. Doroteje Krešić. Oni su svatko svojim doprinosom oblikovali euharistijsko slavlje te program nakon sv. Mise. Susret je započeo molitvom krunice, zatim je slijedilo čitanje uslišanja i molitvenih nakana iz Knjige prošnji i zahvala, bl. Majci M. Tereziji. Svetu misu na nakane štovatelja predslavio je vlč. Drago Marković, kapelan u župi sv. Petra i Pavla u Osijeku, uz sudjelovanje đakona vlč. Marka Martića. Zbor župe sv. Petra i Pavla uz dirigiranje s. Branke Čutura, predvodio je pjevanje i uljepšao liturgijsko slavlje. 
1622013U svojoj homiliji propovjednik je istaknuo Isusov poziv Leviju da sve ostavi i pođe za njim, te naglasio kako su i blažena Majka Terezija i s. Ulrika ostavile sve i slijedile Isusa u konkretnim prilikama svoga života. I mi njihovi štovatelji, naglasio je, pozvani smo u korizmenom vremenu zapitati se: čega se to ja trebam lišiti, ostavili, kako bi još snažnije slijedio Krista?“ Život blažene Majke Marije Terezije mogao bi se sažeti u rečenicu: Služiti Bogu i ljudima, istaknuo je propovjednik. Ovo nas korizmeno vrijeme poziva da se i mi damo na put služenja, da prepoznamo potrebne oko nas i da im pomognemo. Posljednje riječi Majke Marije Terezije bile su: Nebo, nebo – samo zagledani u nebo, poput nje i mi ćemo hrabro ići za Kristom slijedeći primjere naših blaženica, istaknuo je propovjednik.
Nakon svete mise slijedio je prigodni program u crkvi. Program je bio bogat i raznolik, obogaćen pjesmama, prigodnim tekstovima, prezentacijom, u organizaciji s. Branke Čutura i s. Ane Cvitanušić. Sve prisutne osobito su oduševila djeca župe sv. Petra i Pavla i župe sv. Mihaela iz Osijeka, svojim pjevanjem i scenskim prikazom iz života dviju blaženica. Posebno iznenađenje koje su pripremila djeca bio je dolazak o. Teodozija, dječaka koji je obučen u franjevački habit predstavio njegovu osobu, te sestrama uputio pismo koje je o. Teodozije napisao novakinjama, naučivši ga napamet, te dolazak samih blaženica, bl. Majke M. Terezije i bl. s. Ulrike. Tekst za izvedbu mjuzikla u čast blaženicama priredila je s. Ana, a izvedba djece popraćena je gromkim pljeskom vjernika. Osnaženi primjerom i zagovorom blaženica, hodočasnici su se nakon mise i susreta sa sestrama uputili kućama u radosnom društvu, puni lijepih dojmova iz susreta sa sestrama koje su im izrazile veliku zahvalnost za ovo ugodno osvježenje. /s. Doroteja Krešić.

 

 


 

16. siječanja 2013.
HODOČASNIČKI DAN BL. M. M. TEREZIJI

snjezneU ovoj građanskoj godini prvi Hodočasnički dan unatoč nesklonim vremenskim prilikama okupio je punu crkvu štovatelja iz Đakova i susjednih župa.

Kako je uobičajeno, susret je započeo molitvom krunice koju su zajedno sa sestrama predmolile i članice Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda bl. M. M. Terezije Scherer.

Po tom je uslijedilo čitanje uslišanja i molitvenih nakana iz Knjige prošnji i zahvala, a zatim sveta misa na nakane štovatelja koju je predslavio vlč. Matej Glavica.

U svojoj homiliji utemeljenoj na evanđeoskom ulomku dana o Ozdravljenju Petrove punice (Mk 1, 29 – 39) propovjednik je proročkom glasnoćom naglasio:

Kako Bog još nije prestao silaziti sa svog kraljevskog prijestolja da bi nas uzeo za ruku i privukao k sebi. Stoga nam Riječ Božja želi iz dana u dan pokazivati što Bog čini za nas.

 Unatoč toj stvarnosti duh mnogih naših suvremenika je u groznici, a Isus je i danas onaj koji vraća životnu snagu i pruža svakom osobno svoju božansku ruku još od trenutka krštenja. Od tada Njegova ruka počiva na svakom kršteniku dok Otac trajno svakom ponaosob izgovara riječi: Ti si sin, ti si kći moja ljubljena. Svi smo pozvani ozdraviti Isusovim iscjeliteljskim dodirom, zatim ustati i posluživati jedni drugima, po uzoru na iskustvo Petrove punice, a u to iskustvo ulaze oni koji poučeni  Isusovim primjerom uspijevaju pronalazili tihe trenutke molitve koja nadahnjuje i pokazuje - kamo ići i što nam je činiti…

U zaključnoj misli propovjednik se osvrnuo i na iskaz Šimunovih prijatelja koji kada su Isusa našli, obavještavajući ga o reakciji svojih suvremenika govore mu: Svi te traže…

Što se to događa danas s nama da ne tražimo Isusa kada smo sputani raznim životnim sponama, zapitao je velečasni Glavica.

Zaključna rečenica homilije bila jedna od manje poznatih izreka  bl. M. M. Terezije upućena sestrama prve generacije i suradnicima: Kada biste svoje štićenike doveli do Boga, to bi bilo vrijedno svake vaše žrtve./ k


HODOČASNIČKI DAN BL. MAJCI M. TEREZIJI16. prosinca

PB290200Sa porukom treće nedjelje došašća i ovogodišnjim Danom kršćanske djelotvorne ljubavi izvrsno se uskladio i program Hodočasničkog dana bl. majci Mariji Tereziji Scherer.
S početkom u 15,00 sati održan je tradicionalni predbožićni, po redu 34. Oratorij sv. Križa na temu: Blažena majka M. Terezija žena vjere. 
Susret je protekao u dojmljivom, dijaloški oblikovanom i sukladno poruci nedjelje – radosnom - dijeljenu vjere uz promišljanje sudionika o svjedočkom stilu življenja vjere Blaženice, utemeljenom na Evanđelju što je napose sudionicima bilo vidljivo iz mnogobrojnih izreka upućenih sestrama prve generacije i njihovim suvremenicima. 
Sve prisutne obogatila je spoznaja o suvremenosti i svježini koja izbija iz poruka izrečenih pred više od 150 godina.
Na susretu je nazočilo i nekoliko sestara, a uz s. Karmelu u oblikovanju susreta učešća je uzela i s. Zdenka Andrić.
Poslije oratorijskog susreta uslijedila je sveta misa koju je predslavio preč. gospodin Tomislav Ćorluka, župnik i dekan đakovački. 
U svojoj homiliji, župnik je napose uprisutnio poznate odgovore Ivana Krstitelja upućene svojim slušateljima, koji su prihvaćajući poziv na promjenu postavljali si egzistencijalno pitanje: Što mi je činiti? 
Ilustrirajući Ivanove odgovore izdvojio je i nekoliko kvalitetnih odgovora ovogodišnjih pripravnika za Prvu sv. pričest i krizmu, naglasivši kako je Blaženica na izuzetan način životnim stilom i zauzimanjem oživotvorila Isusove riječi: Što god ste učinili jednome od ove moje najmanje braće meni ste učinili i tako nam svima pokazala, što nam je činiti u našoj svakodnevici, naglasio je župnik …
Članovi Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda pri našem samostanu uzeli su učešća u svetoj misi s posebnim naglaskom na prinosu darova kao znaku solidarnosti s ljudima u potrebi, te će od 17. do 22. prosinca u okviru trajno otvorene akcije Među nama - siromah siromahu i ove godine posjetiti i obradovati oko 200 potrebnika napose starijih, nemoćnih i bolesnih sugrađana, kao i više potrebitih obitelji uglavnom s većim brojem djece. / k

 


 

HODOČASNIČKI DAN U ZNAKU ZAHVALNOSTI ZA DAR VJERE I DOMOVINE, 16. studeni 2012. god. 

161112

Ovomjesečni Hodočasnički dan okupio je veliki broj štovatelja bl. majke Marije Terezije. Po prvi puta svoje su potrebe došli povjeriti bl. majci Tereziji župljani župe Sv. Josipa Radnika iz Osijeka predvođeni svojim župnikom vlč. Florijanom Kvetekom i našim sestrama koje djeluju u istoj župi i Kliničkom bolničkom centru u Osijeku.
Misno slavlje koje je predvodio vlč. Florijan Kvetek, kao i susret sa hodočasnicima poslije sv. mise u dvorani Florentini bio je još jedan poziv na novu revnost i duboku zahvalnost za dar vjere i Domovine.
Liturgijsko pjevanje animirao je župski zbor istoimene župe pod vodstvom gosp. Josipa Klaića i profesorice glazbe s. Marije Hmura, članice Svjetovnog instituta Male Marije.
Velečasni Florijan je svoju homiliju utemeljio na svetopisamskim tekstovima iz liturgijske čitanke dotičnoga dana.
Između ostaloga je naglasio i okupljene pozvao na uvijek novo iščitavanje znakova vremena kako su to uspijevali činiti starozavjetni pobožnik Noa i bl. majka Marija Terezija Scherer.
Nou kao i Blaženicu ocrtao je kao ljude u pokretu, koji su imali jasan stav , jer su živjeli budno i osluškujući Božji glas. Stoga su bili osposobljeni zapažati i iščitavati znakove vremena, te s misli i riječi prelaziti na djela … Jona se tako spasio i od nadolazeće kataklizme.,
Blažena majka Marija Terezija, znak je spašenih svoga vremena zajedno s o. Teodozijem Florentini. .. Nije bila pasivni promatrač zbivanja i događaja, nego potaknuta milošću Duha Božjega je gradila korablju, izgrađujući novu arku – Kristovu Crkvu. 
Škole, sirotišta, bolnice, zavodi za gluhonijeme, ubožnice, briga za siromahe, bolesnike, zapuštene, zatvorenike, slaboumne i duševno poremećene. Svaka od ovih aktivnosti nje i njezinih sestara bio je i ostao znak spremnosti ugraditi se kao svjedok života u Kraljevstvo Božje, istaknuo je vlč. Florijan.
Poslije sv. mise u dvorani Florentini uslijedio je susret s hodočasnicima na kojem su s. Deodata Kočonda i s. Karmela Dominković uznastojale predočiti hodočasnicima nekoliko ključnih događaja iz života i djelovanja bl. majke M. Terezije. Poslije kratkog druženja i osvježenja hodočasnici su se radosni zbog susreta uputili svojim domovinama./ k

  


 s.M.Margita Gašparovsky
METLA

Ove godine sam prvi puta bila na Velom Lošinju. Nisam si mogla predstaviti toliku ljepotu i raznolikost mediteranskog drveća i raslinja u dvorištu naše kuće. Osobitu pažnju plijenila mi je jedna visoka palma. Ni približno nisam mogla odrediti visinu (to nadilazi moje matematičke domete). Ravna i vitka stremi prema nebu ostavljajući dolje sve prizemno. A one nešto niže palme sa veličanstvenim lepezama na „lahor terasi“ daju dojam, da na vjetriću trepere kao lepeze u rukama neke gospođe. Sve je zapravo u toj našoj kući posebno.

Najposebnija bila mi je metla. Da pometem “lahor terasu“ i prostor za večernje radionice dobila sam posebnu metlu. Metlu od palmine grane (one vrlo visoke). Mnoge od vas, kao ni ja, niste vjerojatno vidjeli takvu metlu. Kad vrelina sunca sasuši palminu granu i ona otpadne sa palme s. Tomasina od nje načini metlu. Mogu vam reći da mete odlično. Te njene metle bile su „hit“, ili kako se to danas kaže „IN“, u našoj kući na Velom Lošinju. Čak je i voditeljica programa kreativnih radionica na TV plus bila fascinirana tom metlom.
Što je to tako fascinirajuće na toj metli?
Svakako je to njena jednostavnost, njena besplatnost (ne treba ići u trgovinu kupiti je), njena funkcionalnost, njen poseban izgled, njena jedinstvenost, njeno porijeklo i patentirana autohtona proizvodnja.
Možda ćete reći: s. Margita naša kongregacija započinje obilježavanje sto dvadeset pete godišnjice smrti blažene Majke Marije Terezije i stote godišnjice smrti blažene s. Ulrike i ti uzela mahati palminom metlom. Imate pravo, ali samo djelomično. Nije li upravo Majka Marija Terezije bila kraljica majka i sluškinja. A kome nego majci pripada metla, pogotovo ako je dragovoljna sluškinja. A život s. Ulrike i nije bio ništa drugo doli tiho služenje. Obljetnice ne obilježavamo zato da u nešto potrošimo svoje vrijeme nego zato da nam bude poticaj na provjeru vlastita života.
Dakle metla itekako ima veze sa životom Majke Marije Terezije i s. Ulrike. Ovisi zapravo o tome kako život i stvari oko sebe promatramo. Možemo gledati površno a možemo promatrati i dublje. Nije li nam upravo služenje Majke Marije Terezije i s. Ulrike poticaj i izazov da nam život bude tiho služenje. Nije to danas moderno ni privlačno. Ako je Isus došao na zemlju ne da bude služen nego da On služi, ako je Marija bila službenica Gospodnja, ako su Majke Marije Terezije i s. Ulrika bile službenice onda moramo vidjeti kako mi stojimo u svom životu sa takvom spremnošću na služenje, bez obzira što to nije moderno.
Možda često u životu poput palmine lepeze, titramo na pohvale suradnika ili susestara. A kad nas breme života i vrelina kritika, nerazumijevanja sprži i osuši možemo postati suhi i nekorisni, no možemo upravo tako suhi postati vrlo korisni. Možemo postati metla koja čisti svaki nered, uklanja krhotine života, prašinu zaborava i činiti da okolina u kojoj živimo postaje ugodna za boravak poput „lahor terase“ na Velom Lošinju.

Facebook likebox