"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

Seminar za medicinske sestre

pa150032

Seminar za medicinske sestre, na kojemu su sudjelovale i naše sestre: s. Melita Tabaček, s. Valerija Široki, s. Franjica Faletar, s. M. Mirjana Tomašević, s. Margareta Marija Kovačević i s. Anđela Sudar, održan je od petka 15. do nedjelje 17. listopada u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Voditelj je bio fra Robert Perišić, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Tema seminara bila je „Iz susreta s Isusom prema bližnjemu“. Sudjelovalo je šezdeset sestara iz raznih redovničkih zajednica s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke.
U izlaganjima predavač je govorio o primjerima susreta Isusa i ljudi. Jedan od njih je i susret Isusa i Zakeja (Lk 19, 1-10).  Premalo je „znati o Isusu“, treba „znati Isusa“, poznavati ga, jer je oko nas previše «informacija», a premalo osobnoga iskustva istinskoga susreta s Bogom. Zakej će otkriti „tko je Isus“ u Isusovu pogledu koji je usmjeren prema njemu: kad vidi-doživi kako ga Bog gleda. Spasenje se događa u susretu tih dvaju pogleda. Tako je Zakej doživio da je od Boga ljubljen. To se događa „danas“, sada, istaknuo je predavač i dodao da Isus danas želi boraviti utvojoj kući. Budi spremna na njegove dolaske; u noćnoj službi, kapeli, zajednici, susretima s bližnjima. Ono što radite može raditi bilo tko na svijetu, ali nitko onako kako vi to radite, jer radite kao Bogu posvećene osobe. Redovnica u bolnici može i mora biti Isusovo lice, ruke, noge. Pored stručnosti u poslu, vrlo je bitno svjedočenje; donošenje Isusa drugima. Treba dopustiti Bogu da bude Bog u našem životu, da se pokaže Spasiteljem i Gospodinom, prihvatiti svoju malenost ... radi koje smo dobili tako velikoga Spasitelja, poručio je fra Perišić. 
Zadnjega dana seminara pohodila nas je s. Marija-Ana Kustura,  predsjednica  HUVRP-a. Tom prigodom istaknula je da o kvaliteti našega susreta s Bogom ovisi kvaliteta susreta s bližnjima. Susret s čovjekom pokraj nas projekcija je susreta koji smo doživjeli s Gospodinom. Zahvalila je sestrama na svjedočanstvu vjere, dobrote i ljubavi po kojima na svojim radnim mjestima predstavljaju sve redovnice hrvatskoga naroda. 
Mi, sudionice seminara, zahvaljujemo s. Mariji-Ani Kustura na razumijevanju i pomoći.  (V. Š.)

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox