"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

GODIŠNJE KONFERENCIJE

konferenc

Godišnje Konferencije kućnih poglavarica održane su od 12. – 14. veljače u samostanu u Đakovu na temu: „Osjetljive za potrebe vremena“, uz sudjelovanje tridesetosam kućnih poglavarica, članica provincijalnog vodstva i provincijalne ekonome.

Radom se započelo u subotu s predavanjem koje je održao prof. Vladimir Dugalić, na temu: Redovništvo pred izazovom današnjeg vremena. Predavač je ukazao na situaciju društva i svijeta u kojem se nalazimo i kojemu su naše zajednice pozvane konkretno djelovati. Ukazao je na potrebu obnove svijesti služenja današnjem čovjeku.

Nakon izlaganja i diskusije, sudionice su izvijestile o apostolatu u svojim zajednicama. Kroz rad u skupinama razmišljale su o konkretnim problemima i tražile načine za kvalitetnije djelovanje.

Kroz dva dana konferencija sudionice su pohodile mjesta pojedinih istaknutijih područja pastoralnog djelovanja, koje vode i organiziraju sestre. U subotu poslije podne posjetile su Centar Amadea, gdje je voditeljica Dnevnog boravka za starije i osamljene osobe, s. Natalija Fadiga, nakon poslužene kave i osvježenja, progovorila sudionicama o pozitivnom odjeku rada Centra, koji djeluje tek nekoliko mjeseci.

Nakon toga je s. Meri Gotovac, koja djeluje u Centru Amadea u prostorima drugoga kata, predstavila svoj rad s krizmanicima i njihovim obiteljima, te uvela sudionice konferencija u pripravu za nedjelju razradom liturgijskih čitanja.

Slijedećega dan tj. u nedjelju prije podne sestre su pohodile Dom Duhovne Pomoći (DDP) gdje su ih dočekale s. Rastislava Ralbovsky i s. Marija Klara Klarić, koje su ukratko prikazale rad doma s terapijskim radionicama. Potom su pohodile Dom za mlade u Betaniji, koji od početka godine vodi s. Gabrijela Tea Damjanović. Ona je sustavno progovorila o radu s mladima kao i s franjevačkom mladeži, što je poslužilo boljem upoznavanju cjelokupnog djelovanja.
Sudionice su nadalje pohodile prostore Mjesnog Bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda, odnosno Terezijina kruga kojeg vodi s. M. Karmela Dominković, duhovna asistentica Mjesnog bratstva FSR -a, koja je sudionicama  predstavila djelovanje i statut Bratstva. Slijedilo je razgledanje Misijskiog ureda, koji je proširen novim prostorom o čijem je plodnom djelovanju sudionice upoznala s. Ignacija Ribinski. Potom se krenulo u vrtić Sunčev sjaj Nazaret, koji je prije godinu dana proglašen Centrom izvrsnosti. Tu su nas u rad prema metodi Montessori, uvele s. Rahela Lacković, ravnateljica i s. Jelica Đuzel, voditeljica atrija, koja je protumačila ulogu i iskustvo vjerskog odgoja za cjelovitiji razvoj djeteta.

U nedjelju u popodnevnim satima, sudionice konferencija su, zajedno sa sestrama samostanskih zajednica, prisustvovale blagoslovu obnovljene samostanske knjižnice. Blagoslov je obavio dr. Ivo Đinić uz sudjelovanje preč. Antuna Čečatke. Samostanski zbor je popratio i uzveličao slavlje prigodnim pjesmama.

Završnom riječju zahvale, provincijalna poglavarica, s. Franciska Molnar, ukratko je ukazala na trud i rad oko priprave i uređenja ovog prostora, zahvalila voditelju blagoslova, svim sestrama za doprinos na sudjelovanje, te knjižničarki s. Domini Široki predala simboličnim riječima ključeve knjižnice. s. F.


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox