"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE I MAJKE S DJECOM 17-20.II.2011.

15-misa-c

„Kako pomoći svome djetetu?“ - to je potreba mnogih obitelji danas, što je pokazao iznenađujući odaziv na ponudu duhovnih vježbi za žene i majke s djecom, koje su ponovno organizirane u „Betaniji“, kući za duhovne obnove sestara sv. Križa u Đakovu, od 17. do 20. veljače ove godine.

 Organizirana skrb za djecu omogućila je i brojnim mladim majkama sudjelovanje na duhovnim vježbama. Kroz te dane vodila ih je Katarina Ralbovsky, odgojiteljica i teolog, s dugogodišnjim iskustvom rada hagioterapije i vođenjem seminara za roditelje u Zagrebu. Predavanja su obuhvaćala vrlo praktične upute s područja odgoja i prelazila na njihovu duhovnu dimenziju. Molitva Časoslova i Klanjanje, slavljenje sv. Mise i Ispovijed, sve je bilo popraćenjo produbljivanjem onoga što se čini, kako bi to postalo izvorom duhovne snage za vlastiti život, jer kad se pomogne sebi, lakše se pomaže drugome.

Paralelni program za djecu bio je dinamičan, zbog različite dobi djece. Uz s.Mariju Klaru Klarić, bilo je ovaj puta uključeno više volontera. Program je obuhvaćao likovne i glazbene radionice, igre i molitvu, a na Euharistijskim slavljima djeca su sudjelovala zajedno s majkama i ostalim sudionicima. Tu su dobivali posebni blagoslov od predslavitelja sv. Mise. Svećenici kao misnici i ispovjednici nesebično su pružili svoju duhovnu podršku ženama i majkama, ohrabrujući ih u njihovoj ne tako lakoj zadaći u obitelji, crkvi i društvu.

Potreba ovakvih susreta za žene i majke s djecom pokazala se i time što je porastao broj sudionica, tako da su kroz program ovog turnusa (djelomično ili u cijelosti) prošle 43 žene i 33 djece, od najmanjih sa 2,5 godine do osmog razreda. Također se proširio i raspon mjesta iz kojih su sudionice došle: od Zagreba, Samobora i Dugog Sela, preko Slavonije, sve do Šida u Srijemu.

U osvrtu na rad na kraju duhovnih vježbi sudionice su izražavale zahvalnost što su imale prigodu sve ovo čuti i doživjeti, nakon čega se spontano rodio zaključak, kako je potrebna ovakva obnova svake godine: nešto poput godišnje registracije auta, kada se vrši tehnički pregled i osigurava vozilo za daljnju sigurnu upotrebu. Na ovom osvrtu s interesom se zadržao i pomoćni biskup dr. Đuro Hranić. Njegova prisutnost, kao i ohrabrujuće riječi koje je uputio nazočnima, znak su zauzetosti naše đakovačko-osječke nadbiskupije za problematiku obitelji, što se posebno očituje u ovoj godini posvećenoj obitelji.

s. Rastislava

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox