"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

ŽIVOT S KRUHOM – PUT DO EUHARISTIJSKOG KRUHA

zivotskruhomn

SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE, Đakovo, 22. do 28.studenog 2010.
Post kao život s kruhom i put do euharistijskog Kruha, a ne gladovanje, to je bio izazov za sudionike seminara posta, molitve i šutnje, koji se već po četvrti put organizira u „Betaniji“, kući Milosrdnih sestara sv. Križa za duhovne obnove u Đakovu. Sudjelovalo je između 20 i 30 sudionika. Voditeljica je bila s. Ljilja Pehar, franjevka iz Mostara. Ona je svojim dugogodišnjim iskustvom, stečenim uz pokojnog fra Slavka Barbarića, uvodila sudionike u smisao kršćanskog posta, pomažući im i praktično kako će tjedan dana živjeti s kruhom. Moto seminara bio je: „Naša budućnost s Tobom sja!“, a sadražaj je bio povezivanje posta, molitve i djela milosrđa. 
Post i molitva usko su povezani. Kad postimo, naše tijelo slavi, jer post odmara tijelo. A kad mi slavimo, tijelo se namuči. Postom i tijelo uključujemo u molitvu, jer je post molitva tijela. Molitva vodi u post, a plod molitve i posta su djela milosrđa. Stoga je jedan dan tijekom seminara bio posvećen djelima milosrđa. S. Ignacija Ribinski, voditeljica nadbiskupijskog Ureda za misije, približila je sudionicima stvarnost čovjeka koji ne zna što je kruh i posvijestila misijsko poslanje crkve. Sudionici su tako imali prigodu konkretno osmisliti svoj post pomažući najpotrebnijima u misijama.  
Ozračje šutnje omogućavalo je dublji susret s Bogom, ali je to ujedno i vježba za konkretni život, kako naučiti slušati druge i pravo govoriti. Sudionici su imali prigode za razgovor s voditeljicom, što su oni rado koristili.
Trajno izloženi Presveti Sakramenat  i post o kruhu sačinjavali su jedinstvo, koje je svoj vrhunac imalo u Euharistijskim slavljima. Noćna Klanjanja u kojima su se sudionici izmjenjivali, bila su osobito plodna.  
Obroci koji su trajali po pola sata odvijali su se u ozračju mira i zajedništva. U današnjem užurbanosti i rastrganosti obiteljskog života, ovo iskustvo puno znači. 
Post pomaže ne samo čišćenju tijela, nego i čišćenju srca, omogućavajući jasniju spoznaju sebe i Boga. Tomu je pridonosila i molitva Časoslova, čitanje i dijeljenje Božje Riječi, kao i Ispovjed. Tako se moglo usvajati temeljni stav koji je potreban u ovakvom seminaru, a to je poniznost. Voditeljica je upozoravala na opasnost duhovne oholosti, kako se ne bi smatrali boljim kršćanima od drugih, zato što postimo ili činimo ovo ili ono. Najbolje svjedočenje o doživljaju seminara je osobni primjer djelotvorne ljubavi u svojoj životnoj sredini. 
(s. Rastislava Ralbovsky)

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox