"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

Božićni koncert gimnazijalaca u samostanskoj crkvi

pb080288

Kao uvod u božićno slavlje, u predvečerje 3. nedjelje Došašća i ujedno nedjelje Caritasa – dana djelotvorne ljubavi, 11. prosinca 2010., održan je u Samostanskoj crkvi Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, glazbeni koncert gimnazijalaca. Koncert je održan u vrijeme priprave na svetkovine Božića i Bogojavljenja i vrijeme očekivanja Kristova dolaska na kraju vremena.
gimnazdjakVeć tradicionalni drugi po redu zajednički koncert  pod nazivom „Gimnazijski božićni ugođaj“, izveo je Mješoviti pjevački zbor Gimnazije A. G. Matoša iz Đakova, pod ravnanjem prof. sestre Svjetlane Paljušević i IV. Gimnazije Marka Marulića iz Splita, pod ravnanjem prof. Tomislava Veršića.
Na programu su bila poznata glazbena djela. Najprije su nastupili gosti iz Splita. Njihova izvedba pjesme „Tiha noć“, jedne od najpoznatijih božićnih pjesama koju je baš na Badnjak 1818. napisao u Oberndorfu kod Salzburga pastor Joseph Mohr i uglazbio Franz Xaver Gruber, zasluženo je dobila najviše aplauza. Ne samo zbog svoje izvedbe koja je bila savršena već i zbog posebnog predbožićnog ugođaja, radosnog i povjerljivog čekanja, vjerno dočaravši Tihu noć-Svetu noć!
Od 2006. godine do danas, ovaj je splitski Zbor pet puta uzastopce nastupio na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, natjecanju sa sada već 53-godišnjom tradicijom, osvajajući redovito zlatnu plaketu i 1. mjesto u kategoriji četveroglasnih zborova srednjih škola te tako učvršćujući titulu najboljeg zbora te vrste u Hrvatskoj. Dok je njihov profesor Tomislav Veršić diplomirao glazbenu kulturu 1991. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. U IV. gimnaziji predaje glazbenu umjetnost, a vodi i klapu „Šušur“ i mješoviti pjevački zbor Sveučilišta u Splitu „Vox animae“ s kojim je nedavno osvojio 1. nagradu na 43. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova. Uz ranije spomenute vokalne sastave, osnovao je i vodio splitske klape FESB i Reful. Značajne rezultate ostvario je i kao umjetnički voditelj HPD-a „Svpetrvs“, a vodio je i pjevački zbor splitske crkve svetog Roka. Zatim su pod ravnanjem prof. Svjetlane Paljušević  i orguljašku pratnju mo. Vinka Sitarića, maestra crkvene glazbe, nastupili domaćini iz Đakova. Na repertoaru su imali niz glazbenih djela, te svoj veoma uspio nastup završili pjesmom koja se nalazi u svim pjesmaricama Hrvatskih božićnih pjesama, božićnim pastoralom „Sad pastiri“, Ivana pl. Zajca. Dok je njihova profesorica Svjetlana Paljušević (1944.), glazbu studirala u Zagrebu i Regensburgu. Profesorica je glazbene kulture na gimnaziji i organistica samostanske crkve Presvetog Srca Isusova u Đakovu. Kao voditeljica i dirigentica mješovitog pjevačkog zbora učenika Gimnazije A. G. Matoša iz Đakova, redovito sudjeluje u Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu. Na tim je nastupima glazbeni i umjetnički rad Zbora, šest puta ocijenjen zlatnom a četiri puta srebrnom medaljom.
Teodor Horvat

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox