"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

OBILJEŽAVANJE DESETE OBLJETNICE TEREZIJINA KRUGA

terezijin_krug

O desetoj obljetnici Terezijina kruga u samostanskoj crkvi Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, u srijedu, 16. ožujka, održano je 8. korizmeno hodočašće Područnih mjesnih bratstava Franjevačkoga svjetovnog reda. Misno slavlje predvodio je gvardijan fra Gordan Propadalo, uz koncelebraciju fra Flavijana Šolca, preč. Ivana Lukačevića i vlč. Ivice Martića, a veliki broj vjernika, štovatelja Majke Marije Terezije Scherer, dupkom je ispunio samostansku crkvu Srca Isusova.

Gvardijan Propadalo u homiliji je potaknuo vjernike da promisle o mjestu koje u njihovu životu zauzima Božja Riječ. „Stječe se dojam da nikada kao danas nije bilo toliko Božje Riječi, a da se manje živjela. Isus je rekao da čovjek živi od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta, i svaka nosi duh i život, što znači da bez Božje Riječi nema života. Upravo zato je trebamo cijeniti. Trebali bi se zamisliti i usplahiriti kada razmišljamo o Božjoj Riječi koja pada mimo nas i oko nas, ali nas ne dotiče, u nama ne djeluje“, rekao je, između ostaloga, propovjednik. Podsjetio je da mnogi danas bježe od razgovora s Bogom kroz njegovu Riječ te je preporučio Molitveno čitanje Božje Riječi. „Ljubimo Božju Riječ jer bez nje nema života. U ovom korizmenom vremenu, kada do nas dolaze lažne riječi, glasovi lažnih proroka koji svo veselje imaju u tom da u nama razore ono dobro i plemenito, Bog istovremeno strepi u svojoj očinskoj ljubavi prema svakom od nas. Ugledajmo se, stoga, prvenstveno u Blaženu Djevicu Mariju, koja je svaku tu Riječ pohranila u svojoj duši, o njoj razmatrala i iz nje crpila snagu, kao i u sve svece koji su prigrlili tu Riječ koja ih je suobličila Isusu Kristu“, potaknuo je nazočne vjernike fra Propadalo.

Nakon mise u dvorani Florentini održano je predstavljanje Pravilnika o životu i djelovanju Mjesnog bratstva FSR-a bl. M. M. Terezije Scherer. Nazočnima se obratio Ivan Andrić, služitelj Bratstva, pozdravljajući sve časne sestre, duhovne asistente, svećenike, članove Područnog vijeća, članove Franjevačke mladeži, a napose područnog i nacionalnog služitelja Vida Matu Batorovića koji je zajedno sa voditeljicom Terezijinog kruga i duhovnom asistenticom Mjesnog bratstva č. s. Karmelom Dominković, budno pratio utemeljenje i razvoj đakovačkog Bratstva.

S. Karmela u svom je govoru zahvalila svim zaslužnim osobama te, među ostalim, istaknula kako se Terezijin krug, osim Mjesnoga bratstva FSR-a, kao vrhunca, krune i srca Terezijna kruga, kroz različite inicijative i aktivnosti proširio diljem nadbiskupije; od Iloka preko Tordinaca, Lovasa i Vukovara do Belišća, Valpova i Donjeg Miholjca. Spomenula je važnost skupine liturgijskih pjevača u Našičkom Breziku, a napose četiriju molitvenih zajednica Terezijina kruga u Đakovu, Osijeku, Starim Perkovcima i Nizi, naglasivši kako je u osnivanju i peta, u župi Kuševac. Iznijela je podatke kako program Terezijina kruga u ovom trenutku poslužuje sedam timova geronto domaćica s 80-ak članica, pet molitvenih skupina s oko 100 molitelja i jedno kanonski utemeljeno i društveno registrirano Mjesno bratstvo FSR-a pri Samostanu, sa preko 60 zavjetovanih članova koji dolaze iz pet župnih zajednica: dvije đakovačke, Kuševac, Punitovci, odnosno Josipovac i Sikerevci. Spomenula je i djelovanje milosrdne sestre Mirele Štraub, koja se zauzima za promicanje gotovo istovjetnog programa u lipičkom kraju.

Nešto više o prvim koracima Terezijina kruga u Đakovu u svom je obraćanju izrekla s. Estera Radičević, koja je obnašala službu provincijalne poglavarice prije 10 godina, nakon čega je gosp. Mato Batorović predstavio Pravilnik. Naglasio je kako su Pravilo FSR-a, Generalna konstitucija i Statut Nacionalnog bratstva osnovni i glavni dokumenti života i djelovanja svjetovnih franjevaca, koji uz zakonodavnu vrijednost puni su poticaja za duhovnu izgradnju. Upravo prilagođavanjem i razradom članaka o organizacijskom ustroju, životu i djelovanju Bratstva iz tih dokumenata nastao je Pravilnik Mjesnog bratstva bl. M. Marije Terezije Scherer, koji će olakšati djelovanje svih članova Bratstva, utoliko što će, korak po korak, dati odgovore što raditi i kako djelovati, kako naći sebe u Bratstvu i kako se dati Bratstvu.

Na samom kraju druženja nazočnima se obratila provincijalna poglavarica s. Franciska Molnar, potaknuvši na daljnji koristan i konstruktivan rad. Susret je završio zajedničkom zakuskom uz glazbenu kulisu za koju su se pobrinuli đakovački framaši. Anica Banović


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox