"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

ŽIVOT S KRUHOM KAO PRIBLIŽAVANJE EUHARISTIJSKOM KRUHU

00

SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE, Đakovo, 13.do 19. ožujka 2011.

Seminarom posta, molitve i šutnje grupa sudionika započela je svoj korizmeni hod u „Betaniji“, u Đakovu. Kroz seminar je, u cijelosti ili djelomično, prošlo je 42 sudionika, od toga 13 redovnica i 3 novakinje. Dnevno je u prosjeku sudjelovalo 22 sudionika. Dolazili su iz Karlovca, Požege, Sl. Broda, Osijeka, Đakova i okolnih mjesta, pa do Sr. Mitrovice i Zemuna.

Seminar su vodili fra Ljubo Kurtović, OFM, iz Zagreba i s. Ljilja Pehar, franjevka iz Mostara. Oni su na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva vođenja ovakvih seminara uvodili sudionike u smisao i način kršćanskog posta, koji naglasak stavlja na život s kruhom kao približavanje euharistijskom Kruhu. Tako se od stola u blagovaonici prelazilo u kapelu k stolu Božje Riječi i Euharistijske žrtve, a danonoćno se ostajalo u Klanjanju pred Kruhom života. Ulazak u ta otajstva vjere omogućavala je trajna šutnja, razmatranja, molitveno čitanje Božje Riječi (Lectio divina) kao i molitva Božanskog Časoslova.

Tako provedeni dani pomogli su sudionicima doći do duhovnog i tjelesnog čišćenja i rasterećenja, što je rezultiralo doživljajem duboke radosti i novog zamaha na duhovnom putu. Svjedočanstva sudionika na kraju seminara i ovaj put su pokazali, koliko se isplati pronaći ovaj „dragocjeni biser“, tj. otkriti vrijednost ove drevne prakse posta u Crkvi. Dok u svijetu raste interes za tzv. terapijske postove, Crkva postom, molitvom i šutnjom, može nuditi mnogo snažnija sredstva, jer ona zahvaćaju cjelokupnog čovjeka, a ne samo njegovu tjelesnu dimenziju.

s. Rastislava Ralbovsky


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox