"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

LICE DJETETA ISUSA U LICIMA DJECE S POSEBNIM POTREBAMA

ddp10

Božićni susret za osobe s invaliditetom u Đakovu, 18.XII.2010. 
Tajna božićne radosti je otkriće živog Isusa, Emanuela, Boga s nama. Na božićnom susretu za osobe s invaliditetom,

u subotu, 18. prosinca 2010. u Đakovu, mogli smo lice Djeteta Isusa prepoznati u licima djece s posebnim potrebama. Trebalo je samo promatrati ta lica dok su se okupljali na susret usprkos hladnom i sniježnom vremenu. 
U prvom dijelu susreta svi su pažljivo sudjelovali na Euharistijskom slavlju, koje je predvodio pomoćni biskup, dr. Đuro Hranić, s prigodnom propovijedi u koncelebraciji s nadbiskupijskim povjerenikom za osobe s invaliditetom, vlč. Alojzom Kovaček, župnim vikarom vlč. Ivicom Tušek, vlč. Krešom J., uz asistenciju bogoslova i uz sviranje zbora mladih iz Ivankova i Vrbice. Zatim su sa zanimanjem pratili prezentaciju koja je prikazivala što se sve događalo među njima kroz cijelu 2010. godinu. 
Nakon toga nastupio je važan čas za njih: Priredba u kojoj su svi željeli biti kostimirani i svi sudjelovati. Ova priredba nije bila gluma, jer se nisu vježbale uloge, nego događaj. Ono što se doživjelo kod sv. Mise željelo se oživjeti u srcima, i to na način zornog prikazivanja Badnje večeri kako to opjeva poznata pučka pjesma: Sunašce tone, anđeli zvone: Božić, Božić. Tu je sve obuhvaćeno: anđeli zvone, zvijezdice niču, vatra se pali, pšenica  veže, kolač se reže, pjesme se ore, jabuka miri, a sreća širi. K tome zvončići i praporci neumorno zvone i zveče. Sve kliče i pjeva: Božić je! Božić! A onda  pjesma dočarava Božićni događaj: Mariju, Josipa i Dijete Isusa, pa anđele, pastire, kraljeve, ali i vola i magarca. Sve to poziva na radost zbog Isusa. Djeca su na neposredan i dojmljiv način prikazivala sve što se u pjesmi opisuje. To je prisutnima pomoglo ući u tajnu Božića: Bog je došao među nas kao Dijete. On je rekao: Tko primi jedno dijete, Njega prima. Primajući ovu djecu s posebnim potrebama, primali smo ljubav i radost koju oni znaju pružati na način koji sve iznenađuje. Otvarajući srce za takvu djecu, otvarali smo ga za život,  za radost života. 
Ta radost je na poseban način došla do izražaja u slavljeničkom dijelu, kada se uz pratnju tamburica KUD-a iz Đakovačke Satnice razvila radosna pjesma, druženje i ples. 
Susretu je nazočilo oko 150 sudionika iz Đakova i okolice, Ivankova, Vinkovaca i Vukovara.
U organizaciji susreta naročito su se založili članovi terapijske Radionice sv. Josipa Doma duhovne pomoći, na čelu sa s. Marijom Klarom, zatim bogoslovi i studenti i studentice teologije, uz brojne donatore za domjenak i poklone za djecu. Redovnička zajednica ovim božićnim susretom želi posvjedočiti svoju karizmu milosrdne ljubavi za osobe s hendikepom, koje u Božjim očima imaju isto dostojanstvo kao i svaka druga osoba, a to je i poruka Božića.
s. Rastislava Ralbovsky


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox