"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

Badnja večer u samostanu

pc240010

Redovnička obitelj Milosrdnih sestara sv. Križa okupila se na badnju večer u samostanskoj crkvi na svečanu molitvu Večernje kojoj je prethodilo kraće liturgijsko bdijenje obilježeno čitanjem

tekstova iz knjige proroka Izaije i pjevanjem prigodnih antifona. Nakon toga zajednica je svečano ispjevala večernje hvale koje je za blagdan Božića uglazbila s. Svjetlana Paljušević.

Na završetku Večernje provincijalna poglavarica, s. Franciska Molnar, simbolično je predala svijeću svakoj kućnoj poglavarici od šest okupljenih samostanskih zajednica u Đakovu, koje je upalila na Betlehemskom svijetlu, donesenom iz katedrale u samostansku crkvu desetak dana ranije. 

Obred badnje večeri nastavio se odlaskom u blagovaonicu, u koju su sestre ušle u procesiji. Potom je u nju unesena slama, koju je donijela Provincijalna poglavarica izmolivši blagoslov za zajednicu. Nakon toga uneseni su i drugi znakovi: žito kao znak novoga života koji će se u Isusovu dolasku ostvariti, svijeća, zatim ukrašeni kruh, ispečen u krušnoj peći, te domaće sušeno voće. Svaki od znakova popraćen je blagoslovnom molitvom za zajednicu, koja je potom zajedno blagovala u radosnom sestrinskom zajedništvu. Prije blagovanja, po već tradicionalnom običaju, sestre su pohodili „Josip i Marija“ tražeći prenoćište, što su same sestre izvele uz  pjesmu i glumu. Nešto kasnije na ponoćnoj sv. misi svirao je tamburaški sastav sestara i kandidatica pod vodstvom s. Svjetlane Paljušević a pjevao samostanski zbor zajedno s vjernicima. 

Božićnom ugođaju doprinijelo je i osoblje vrtića: sestre i suradnice, koje je u dvorištu vrtića zajedno s roditeljima napravilo štalicu, te s djecom pripremilo već tradicionalnu božićnu predstavu. Također je i misijska skupina predvođena s. Ignacijom Ribinski uredila prigodnu štalicu u samostanu gdje je smješten nadbiskupijski misijski ured.
s. Finka Tomas


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox