"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

PASIONSKA BAŠTINA U SLAVONIJI

cetrdesetn

Pjesmom, odijevanjem i slikama zaustavljenih trenutaka iz nekadašnjeg seoskog života u nedjelju, 27. ožujka u samostanskoj crkvi Srca Isusova u Đakovu nakratko je oživjelo četrdesetdnevno duhovno razdoblje posta i molitve. Riječ je o programu „Četrdesetnica u Slavoniji“, koji je dio korizmenog programa pripremljenog zajedničkom suradnjom Đakovačko-osječke nadbiskupije i Udruge Pasionska baština, koja punih 20 godina umjetničkim događanjima prati i obilježava korizmene dane.

Program „Četrdesetnica u Slavoniji“ donijeli su brojni izvođači iz Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije: Zbor Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova te kulturno-umjetnička društva i crkveni zborovi iz Donjih Andrijevaca, Perkovaca, Rokovaca, Andrijaševaca, Brođanaca, Habjanovaca i Tenje. Svojim izvedbama posjetitelje su upoznali s tradicijom pjevanja pučkih popjevaka, prisjetili ih nekih davnih liturgijskih obreda i blagoslova, a za scenografiju su se pobrinuli izvođači obučeni u narodno ruho – i to ono koje se nosilo u određene dane i određeno vrijeme – na Pepelnicu, prvu korizmenu nedjelju, Glušnicu, Cvjetnicu, Veliki petak, na posvetu jela i na Uskrs.

Korizmene pjesme u izvornim izvedbama duboko su dirnule sve nazočne posjetitelje, a prikaze nekadašnjih običaja kao što su kićenje bunara, udaranje šibama po crkvenom podu koje dočarava Kristovo bičevanje te uređivanje i stražarenje kod Božjeg groba na Veliku subotu, neki su posjetitelji, pogotovo oni mlađi, vidjeli po prvi put, dok je cijeli program dočarao duboku povezanost i neodvojivost svakodnevnog života slavonskog čovjeka i vjere. Program je završio uskršnjim običajem blagoslova jela, nakon čega su izvođači blagoslovljeno jelo podijelili posjetiteljima.

Za ideju, odabir i scenarij ovog programa zaslužan je prof. mr. art. Josip Jerković – dirigent, glazbeni pedagog i pisac te umirovljeni profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Isti program biti će izveden i u Otoku, u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u nedjelju, 3. travnja.

Osim „Četrdesetnice u Slavoniji“ ovaj korizmeni program obuhvaća još dva događaja. To su program „Sedam posljednjih riječi Isusa Krista na križu“ (J. Haydn), kojega će 1. travnja u Pastoralnim centru „Bl. A. Stepinac“ u Županji izvesti klavirski duo Konstilija Nikolić Markota i Vesna Šepat Kutnar te program pod nazivom „O Isuse, daj mi suze“. Riječ je o korizmenim napjevima Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke koje će 10. travnja u đakovačkoj katedrali pod pokroviteljstvom Grada Đakova izvesti Ansambl narodnih plesova i pjesama „Lado“. Anica Banović


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox