"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

Duhovni kaptol franjevačke mladeži u Rami

 

Predstavnici Franjevačke mladeži iz 18 župa Regionalnog bratstva Bosne Srebrene okupili su se 25. lipnja 2010. godine u Ramskom samostanu, točnije u Kući Mira na dvodnevni duhovni kapitul. Program kapitula održavao se pod geslom "Pođi za mnom!", a program su osmislile i animirale s. Branimira Bedeničić i s. Doroteja Krešić na poziv fra Mate Topića, regionalnog duhovnog asistenta Frame Bosne Srebrene.

 

 

U petak navečer, započeo je program upoznavanja. Framaši su predstavili svoja mjesna bratstva riječju i slikom, te podijelili sa svima život i iskustvo njihove framaške zajednice.

U subotu se program sastojao od dva predavanja, te rada po skupinama koje su nosile imena sv. Franje i sv. Klare, te mjesta vezanih uz njihove živote (Porcijunkula, La Verna, Greccio, Fonte Colombo, sv. Damjan).

Predavanje na temu "Tvoj i moj put za Isusom" održala je s. Branimira Bedeničić. Nakon osobnog svjedočenja svog životnog poziva, uslijedio je rad po skupinama. Svaka skupina dobila je zadatak utemeljen na Evanđeoskom ulomku; kroz razgovor su trebali zajednički odgovoriti na pitanja kako oni sami svjedoče svoju vjeru, koliko su mlaki u nasljedovanju Krista, te glumom ili pjesmom to pokazati u zajedničkom plenumu.

Drugo predavanje održala je s. Doroteja Krešić, na temu "Ići za Isusom u bratstvu Franjevačke mladeži". Nakon predavanja, framaši su se ponovno vratili u svoje skupine, razgovarali o značenju pripadnosti zajednici Frame, koliko u nju ulažu i na koji način im ona pomaže u pronalaženju svoga životnog poziva, te su naposljetku kao zaključak napisali hvalospjev Frami.

Svaki ovakav susret je jedno novo iskustvo zajedništva i franjevačke radosti. Na ovom susretu osobito smo doživjele gostoljubivost ljudi i franjevaca u Rami te franjevačku jednostavnost i spontanost mladih. Vjerujemo da će i ovaj susret uroditi plodom kod framaša sudionika, te da će iskustvo s ovog susreta prenijeti u svoja mjesna bratstva, te ih tako obogatiti.

s. Doroteja Krešić i s. Branimira Bedeničić

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox