"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

OTVORENA IZLOŽBA "NEBESKI ORKESTAR"

ivana

Izložba anđela od keramike umjetnice Ivane Hadžija pod nazivom „Nebeski orkestar“ otvorena je 29. travnja u Centru Amadea Milosrdnih sestara sv. Križa u  Đakovu.  Sve prisutne pozdravila je te otvorenje izložbe moderirala s. Natalija Fadiga, voditeljica Centra Amadea. Umjetnicu je predstavio i posjetitelje u izložbu uveo književnik Mirko Ćurić, a za otvorenje je, u ime gradonačelnika Zorana Vinkovića, bila zadužena Zdenka Papac. Prisutna je bila i provincijalna poglavarica s. Franciska Molnar, časne sestre te korisnici Dnevnog boravka za starije osobe. Otvorenje izložbe glazbenim programom obogatila je  s. Svjetlana Paljušević i Marija Radonić.

Anđeli su česta umjetnička tema koja u povijesti umjetnosti ima svoj slikarsko simbolistički razvoj povezan sa razvojem umjetničkih stilova i religijskog viđenja, rekao je Ćurić i istaknuo kako Ivana Hadžija uspijeva temi anđela pristupiti na primjeren i svjež način, a opet prepoznatljiv i iznimno dopadljiv. Umjetnica se đakovačkoj likovnoj publici predstavila najnovijim ciklusom Nebeski orkestar koji sadrži 12 dimenzijama malih skulptura i 12 keramoploča te se okrenula bjelini, najnježnijoj caklini koja sugerira anđeosku prozračnost, bezgrešnost i čistoću.

Anđeli umjetnice Hadžija „prihvaćeni su kao svjetlosne emanacije“ koje naše oko „prijateljski i s pouzdanjem prepoznavanja susreće: bijele kose, bijelih obličja, s bijelim togama, bijelih ruku, u kojima drže glazbene instrumente, ili tek položajem prstiju, sugeriraju svoje odabrano glazbalo“, citirao je Ćurić osvrt Božice Jelušić iz kataloga ove izložbe već održane u Đurđevcu, rodnom mjestu umjetnice Hadžija. Jelušić ističe kako će svaki posjetitelj lako „pronaći svog pratitelja, ljupkog anđelka koji bi svirao samo njemu, jer anđeli su bića koja ne podliježu ukusima i modama te pripadaju nepromjenjivoj, blaženoj vječnosti kamo smjeraju i naše, tek dodirom umjetnosti i ljubavi osokoljene duše“. Stoga, ova izložba nije mogla biti priređena u prikladnijem gradu, rekao je Ćurić, istaknuvši kako je Đakovo grad glazbe, napose crkvene, te zaključio kako će većina posjetitelja sa sobom ili u sebi ponijeti nekoga od anđela s izložbe.

Umjetnica Ivana Hadžija rođena je u Virovitici, a živi i radi u Đurđevcu i Zagrebu. Od 2003. godine vlasnica je obrta „TERRA“ te se bavi proizvodnjom ukrasnih i uporabnih predmeta od gline. Uz keramiku živi cijelo desetljeće te ističe kako je prvog anđela, ali ne iz ovog ciklusa, napravila prije petnaest godina. Većinu svojih radova izrađuje u teracoti i bijeloj glini, a radi i u staroj japanskoj tehnici rakua. Njezini radovi nalaze se u mnogim krajevima Hrvatske, Europe, pa sve do Japana te je sudionica mnogih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Nakon otvorenja posjetitelji su uz instrumentalnu glazbu mogli razgledati keramičke anđele koji čine "Nebeski orkestar" izložen u Đakovu. M. Kuveždanin


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3