"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

OTVORENA IZLOŽBA "NEBESKI ORKESTAR"

ivana

Izložba anđela od keramike umjetnice Ivane Hadžija pod nazivom „Nebeski orkestar“ otvorena je 29. travnja u Centru Amadea Milosrdnih sestara sv. Križa u  Đakovu.  Sve prisutne pozdravila je te otvorenje izložbe moderirala s. Natalija Fadiga, voditeljica Centra Amadea. Umjetnicu je predstavio i posjetitelje u izložbu uveo književnik Mirko Ćurić, a za otvorenje je, u ime gradonačelnika Zorana Vinkovića, bila zadužena Zdenka Papac. Prisutna je bila i provincijalna poglavarica s. Franciska Molnar, časne sestre te korisnici Dnevnog boravka za starije osobe. Otvorenje izložbe glazbenim programom obogatila je  s. Svjetlana Paljušević i Marija Radonić.

Anđeli su česta umjetnička tema koja u povijesti umjetnosti ima svoj slikarsko simbolistički razvoj povezan sa razvojem umjetničkih stilova i religijskog viđenja, rekao je Ćurić i istaknuo kako Ivana Hadžija uspijeva temi anđela pristupiti na primjeren i svjež način, a opet prepoznatljiv i iznimno dopadljiv. Umjetnica se đakovačkoj likovnoj publici predstavila najnovijim ciklusom Nebeski orkestar koji sadrži 12 dimenzijama malih skulptura i 12 keramoploča te se okrenula bjelini, najnježnijoj caklini koja sugerira anđeosku prozračnost, bezgrešnost i čistoću.

Anđeli umjetnice Hadžija „prihvaćeni su kao svjetlosne emanacije“ koje naše oko „prijateljski i s pouzdanjem prepoznavanja susreće: bijele kose, bijelih obličja, s bijelim togama, bijelih ruku, u kojima drže glazbene instrumente, ili tek položajem prstiju, sugeriraju svoje odabrano glazbalo“, citirao je Ćurić osvrt Božice Jelušić iz kataloga ove izložbe već održane u Đurđevcu, rodnom mjestu umjetnice Hadžija. Jelušić ističe kako će svaki posjetitelj lako „pronaći svog pratitelja, ljupkog anđelka koji bi svirao samo njemu, jer anđeli su bića koja ne podliježu ukusima i modama te pripadaju nepromjenjivoj, blaženoj vječnosti kamo smjeraju i naše, tek dodirom umjetnosti i ljubavi osokoljene duše“. Stoga, ova izložba nije mogla biti priređena u prikladnijem gradu, rekao je Ćurić, istaknuvši kako je Đakovo grad glazbe, napose crkvene, te zaključio kako će većina posjetitelja sa sobom ili u sebi ponijeti nekoga od anđela s izložbe.

Umjetnica Ivana Hadžija rođena je u Virovitici, a živi i radi u Đurđevcu i Zagrebu. Od 2003. godine vlasnica je obrta „TERRA“ te se bavi proizvodnjom ukrasnih i uporabnih predmeta od gline. Uz keramiku živi cijelo desetljeće te ističe kako je prvog anđela, ali ne iz ovog ciklusa, napravila prije petnaest godina. Većinu svojih radova izrađuje u teracoti i bijeloj glini, a radi i u staroj japanskoj tehnici rakua. Njezini radovi nalaze se u mnogim krajevima Hrvatske, Europe, pa sve do Japana te je sudionica mnogih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Nakon otvorenja posjetitelji su uz instrumentalnu glazbu mogli razgledati keramičke anđele koji čine "Nebeski orkestar" izložen u Đakovu. M. Kuveždanin


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3