"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

NAGRADA GRADA ĐAKOVA

natalijadg

Prigodom obilježavanja Dana Grada Đakova uručena su pojedinim istaknutim pojedincima i skupinama nagrade tj. gradska priznanja. Među nagrađenima je i naša s. Natalija Fadiga, koja je prepoznata i nagrađena za iskazanu humanost u pružanju pomoći potrebitima.

Obilježavanje Dana Grada Đakova, koji slavi svoj 772. rođendan, započelo je ujutro 06. svibnja 2011. godine, polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim braniteljima, kod spomenika na vijencu kardinala Alojzija Stepinca. Nakon toga potpisan je Sporazum o partnerstvu i suradnji između Grada Đakova i Grada Sinja, u Maloj gradskoj vijećnici. Potom je u holu Hrvatskog doma postavljena 3. Otvorena izložba fotografija pod nazivom „Volim Đakovo“. Organizator izložbe je Foto kino klub, a izložba je posvećena Nadi Varšavi, dugogodišnjoj članici kluba. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, upriličenoj povodom Dana Grada, osim nadbiskupa dr. Marina Srakića, dožupana Željka Kraljička, koji je posebno upozorio na sudbinu radnika propale Đakovštine, govorio je i gradonačelnik gosp. Zoran Vinković, izjavivši da „Đakovo izlazi iz krize“. U sklopu programa svečane akademije, u kojem su sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića, đakovačkih škola, te članovi folklornih i pjevačkih skupina, uručena su i gradska priznanja. Ovogodišnji lauerati, tj. dobitnici „godišnje nagrade Grada Đakova“ su: Stolarski obrt „Strnad“, Urarski obrt „Bošnjak“, sestra Natalija Fadiga, voditeljica Udruge Amadea i Dnevnog boravka za osobe treće životne dobi, Đakovoprojekt, Crnov-commerce i Mlaco. „Povelja zahvalnosti“ uručena je Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić; Osnovnoj školi Josipa Antuna Čolnića, Dječjem vrtiću Đakovo, 122. brigadi Hrvatske vojske, Spomen muzeju biskupa Strossmayera, Foto-kino klubu, Karate klubu, Udruzi žena u borbi protiv raka „Roseta“, Tamburaškom sastavu „Slavonski dukati“, velečasnom Ivici Rebiću, Franji Džakuli, te dugogodišnjim darovateljima krvi, Pavi Gurdonu i Ivanu Grizaku.

Poznato je da se Đakovo po prvi put spominje u pisanim dokumentima iz 1239. godine u darovnici hrvatskog kneza Kolomana, kojom se bosanskom biskupu Ponsi daruje Đakovo i Đakovština. No, to ne znači da povijest Đakova nije i starija. Na rimskom putu od antičke Siscie (Siska), središtu panonske provincije Savije i sjedištu carskih ureda za ubiranje poreza, na raskrižju između Marsonie (Sl. Broda) i Cibalije (Vinkovaca) nalazila se Certissa (Đakovo). Na oranicama južno od središta grada Đakova, nalazi se lokalitet Štrbinci. To je jedno od najznačajnijih kasnoantičkih nalazišta u Slavoniji, koje je osobito postalo zanimljivo nakon otkrića ranokršćanske grobne freske. Godine 1993. provedena su manja zaštitna istraživanja, koja su pokazala da je riječ o jednoslojnoj, intaktnoj nekropoli iz 4. stoljeća. Među ostalim nalazima svakako je najdragocjenije dno staklene plitice s umetnutom zlatnom folijom na kojoj je prikazan mlađi kršćanski bračni par s dvoje djece i polukružnim natpisom „Vivatis felicis in Deo“ (Živite sretno u Bogu).

Teodor Horvat


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3