"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

OBEĆANJA FRAME ĐAKOVO UZ 10. OBLJETNICU

dsc_3551

Samostanska crkva Srca Isusova u Đakovu bila je u subotu, 21. svibnja, ispunjena mladim framašima Osječkog područnog bratstva, koji su se okupili na svečanom obredu primanja i obećanja članova Frame Đakovo, koja je ovom prigodom proslavila 10. obljetnicu svoga postojanja. Misnom slavlju koje je predslavio fra Ivica Jagodić, duhovni asistent Osječkog područnog bratstva, nazočili su brojni roditelji i rodbina mladih framaša, Milosrdne sestre sv. Križa te framaši iz Bošnjaka, Požege, Slavonskog Broda, Belišća, Našica, Osijeka (Tvrđa i Jug 2), Otoka, Vukovara, Borovog naselja, Županje i Sikirevaca. 

„Ako sa strane pogledamo svijet u kojemu živimo, čut ćemo puno glasova i vidjeti puno putova, osjetiti puno toga što nas odvlači od Isusa. A on nas želi spasiti, dovesti do pravoga mjesta“, rekao je u svojoj homiliji fra Jagodić, poručivši mladima da u središtu svog života uvijek zadrže onoga kojeg žele slijediti, koji im govori da je upravo on Put, Istina i Život, onaj u kojemu mogu prepoznati svu Božju ljubav i milosrđe. Nakon homilije uslijedio je svečani obred primanja i obećanja, kada je 15-ero mladih primljeno u mjesno bratstvo Frame, 17-ero dalo prva obećanja, a osmero ih obnovilo, potvrdivši da će slijediti Krista po primjeru sv. Franje, što vjernije živeći svoje kršćanstvo u bratstvu Franjevačke mladeži.

Nakon mise, koju su đakovački framaši animirali pjevanjem uz pratnju sedam gitara i bongose, druženje i slavlje nastavilo se u dvorani Florentini. Nazočnima se obratio Mario Zrakić, predsjednik Frame Đakovo, pozdravljajući na početku sve nazočne, zahvalivši Milosrdnim sestrama sv. Križa, njihovoj poglavarici s. Franciski Molnar, Područnom bratstvu FSR-a i njihovoj duhovnoj asistentici s. Karmeli Dominković, fra Ivici Jagodiću, duhovnoj asistentici s. Gabrijeli Tei, svim sadašnjim i bivšim framašima, kao i roditeljima koji ih prate i podržavaju u njihovim nastojanjima. Za svoje goste đakovački framaši pripremili su zanimljiv scenski program, nakon kojega je premijerno izvedena i himna Frame Đakovo, za koju je skladbu i riječi napisao framaš Josip Matezović. Uslijedilo je zajedničko druženje uz glazbu i ples, u kojemu su nastupili brojni izvođači – framaši, časne sestre, djeca iz Montessori dječjeg vrtića „Sunčev sjaj Nazaret“ i ostali.

Mjesno bratstvo Frame Đakovo tijekom proteklih godinu dana doživjelo je pravi procvat. Naime, broj članova povećao se na 50-ak mladih ljudi, koji se svakog ponedjeljka u 20 sati okupljaju u Betaniji, kući za duhovne obnove Milosrdnih sestara sv. Križa, gdje pod paskom duhovne asistentice s. Gabrijele Tee produbljuju svoju vjeru i rastu u bratskom okruženju kroz molitvu, pjesmu, radost i prijateljstvo. Osim redovitih susreta ponedjeljkom, na inicijativu mladeži organizirane su i dodatne aktivnosti. Tako se srijedom održavaju kreativne radionice, a četvrtkom se provodi tečaj sviranja gitare i talijanskog jezika. U kreativnim radionicama mladi proizvode razne predmete (krunice, book-markere, torbice, nakit) čijom prodajom pomažu siromašne i prikupljaju sredstva za zajedničke aktivnosti (Franjevački hod, ljetovanje).

Od 13. do 15. svibnja đakovački framaši sudjelovali su na Nacionalnom susretu Franjevačke mladeži u Imotskom, a trenutno se pripremaju za zajedničko putovanje na susret sa Svetim Ocem u Zagrebu. Anica Banović


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3