"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

TRIBINA O ZDRAVLJU

zdravljepr

U organizaciji Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Osječko baranjske županije i uz suradnju Centra Amadea - Udruge za psihosocijalne potrebe, održana je 11. lipnja 2011. godine Tribina o zdravlju na temu „Visoki krvni tlak i bolesti krvožilnog sustava“. Tribina je održana prigodom „Svjetskog dana borbe protiv akutnog moždanog udara“ i „Svjetskog dana dragovoljnih darivatelja krvi“, koji se obilježava 14. lipnja.

Nakon pozdravnog govora predsjednice povjerenstva „Katarine Zrinski“ za Đakovo Sanje Rogoz-Šola i Dopredsjednice Središnjeg odbora „Katarine Zrinski“ za Osječko baranjsku županiju, Nevenke Majdenić u dvorani na katu Centra Amadea koji je posebno uređen za ovakva i slična predavanja, govorila je ispred više od 40 slušatelja, korisnika centra, redovnica i ostalih posjetitelja dr. med. Slavica Vrtarić, specijalista obiteljske medicine. Govoreći o razvoju bolesti povišenog krvnog tlaka ili hipertenziji. Koja se još naziva i „Tihi ubojica“ jer godinama ne uzrokuje nikakve tegobe, a oštećuje vitalne organe i njihovu funkciju (mozak, srce, bubrege). Istaknuvši da se krvni tlak prirodno mijenja u raznim razdobljima života jedne osobe i tijekom dana. Djeca i adolescenti imaju znatno niži tlak od odraslih osoba. Vrijednosti krvnog tlaka i fiziološki variraju tijekom dana. Najviši je ujutro a najniži noću za vrijeme spavanja. Tlak se povećava u velikim arterijama koje tijekom života gube svoju elastičnost i postaju krute. Ovaj uzrok povišenog krvnog tlaka najčešće je prisutan kod starijih osoba. One imaju ukrućene i uslijed ateroskleroze promijenjene krvne žile, čija je unutrašnjost sužena. Krv se potiskuje kroz suženi prostor što neminovno dovodi do porasta krvnog tlaka. Dok su aterosklerotske promjene na krvnim žilama učestale kod pretilih ljudi, pušača, dijabetičara i osoba s povišenim kolesterolom. Kao i kod ljudi izloženih stresnim situacijama, koje su doduše u naše vrijeme neminovne ali ih treba izbjegavati. Najčešći je uzrok povišenog krvnog tlaka nepoznat u 95% slučajeva i tada govorimo o primarnoj ili esencijalnoj hipertenziji. U preostalih 5 % slučajeva radi se o sekundarnoj hipertenziji tj. povišeni krvni tlak je posljedica nekih drugih bolesti kao npr. Tumora nadbubrežne žlijezde, bolesti bubrega, nekontrolirano uzimanje nekih lijekova itd. Neliječeni povišeni arterijski krvni tlak, najčešće bez simptoma povećava rizik nastanka zatajenja srca, srčanog udara (infarkta srca), moždanog udara (cerebrovaskularnog inzulta), aneurizmi (patološkog proširenja arterija), oštećenja bubrega i očne pozadine (krvnih žila mrežnice oka).
Nakon iscrpnog i nadasve stručnog predavanja, dr. Slavica Vrtarić je odgovarala na postavljena joj pitanja u vezi povišenog krvnog tlaka i bolesti koja nastaju kao posljedica njegovog neliječenja. Zatim se gospođa Nada Majbaum, dugogodišnja dobrovoljna darovateljica krvi nadovezala na ovu temu i govorila o važnosti darivanja krvi – neophodno potrebne i dragocjene tekućine koja život znači.

Teodor Horvat


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox