"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

BLAGDAN M. M. TEREZIJE SCHERER

fsr16611

U četvrtak 16. lipnja i ove godine, na blagdan bl. M. M. Terezije Scherer, članovi đakovačkog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda u samostanskoj crkvi Milosrdnih ss. sv. Križa povjerili su još jednom sebe i svoje obitelji ovoj blaženici, koja je i sama bila trećoredica, obnavljajući svoja krsna obećanja te u nazočnosti okupljene zajednice izrekli svoje opredjeljenje za život po Evanđelju, sukladno Pravilu i konstitucijama Franjevačkoga svjetovnog reda. Zvjete na godinu dana položilo je četevro, njih šestero je dalo trajne zavjete, a četvero ih je započelo formaciju godinom novicijata.

Prije početka misnog slavlja s. Karmela Dominković, duhovna asistentica Mjesnog bratstva, pročitala je nekoliko isječaka iz Knjige prošnji i zahvala te pozdravila sve nazočne. Misno slavlje, prikazano je kako je uobičajeno svakoga 16. u na nakane svih štovatelja. Svetu misu je predslavio dekan Đakovačkog dekanata i župnik đakovačke župe Svih svetih, preč. Tomislav Ćorluka, u zajedništvu s preč. Ivanom Lukačevićem, župnikom i dekanom Sikeravačkog dekanata te vlč. Željkom Strnakom, župnikom župe Gaj u Požeškoj biskupiji. Osim domaćih vjernika i časnih sestara, misnom slavlju nazočilo je preko 80 štovatelja bl. M. M. Terezije iz Lipika, Pakraca, Gaja, Dobrovca i Donjeg Čaglića (Požeška biskupija), predvođenih s. Mirelom Štraub te članovi Franjevačke mladeži Đakovačkog i Sikirevačkog bratstva. Liturgijsko pjevanje predvodili su gosti - Župni zbor iz Lipika, pod vodstvom s. Mirele.

U svojoj homiliji preč. Ćorluka naglasio koliko je važno priskakati svakom nevoljniku, ne gledajući na svoju slavu, pomoći svima u potrebi, jer su vjernici na to pozvani. „Pred Kristom će se sabrati sav narod, sve narodnosti, i žrtve i tirani, a Gospodin neće pitati već tko si, odakle si, imaš li ili nemaš titule već će pitati koliko si živio ljubav na koju si pozvan i koliko si je u životu svjedočio“, rekao je propovjednik, čestitajući članovima FSR-a na njihovim obećanjima, koji su posebno pozvani činiti djela milosrđa po uzoru na bl. M. M. Tereziju Scherer.

Po završetku misnog slavlja svi okupljeni prešli su u dvoranu Florentini, gdje im se obratio Ivo Andrić, predsjednik Mjesnog bratstva, čestitajući svima koji su dali svoja prva i trajna obećanja, zahvalan za sve koji su obnovili svoja, ranije dana, trajna obećanja. Riječi zahvale uputio je s. Karmeli te s. Suzani Babić, provincijalnoj savjetnici kao i cijeloj redovničkoj zajednici koja im je uvijek podrška. Nakon pozdrava gostiju iz Požeške biskupije druženje je nastavljeno uz osvježenje za zajedničkim stolom.

Mjesno bratstvo FSR-a ove je godine pomlađeno za 14 članova i trenutno broji preko 60 zavjetovanih članova koji dolaze iz župa: Đakovo 1, Đakovo 2, Kuševac, Punitovci i Sikirevci. Okupljaju se ponedjeljkom i ističu kako su otvoreni prijemu novih članova, kao i za suradnju sa svima zainteresiranima. Anica Banović


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3