"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

PROSLAVA ZLATNOG JUBILEJA U ZAJEDNICI MILOSRDNIH SESTARA SV. KRIŽA

fvm_7984

U samostanskoj crkvi Presvetog srca Isusova u Đakovu, 25. lipnja tijekom svečane euharistije 16 sestara: s. Celina Hlupić, s. Angelina Samardžija, s. Cvijeta Brumerček, s. Kapistrana Kuzman, s. Rozelina Ribinski, s. Stanka Kalinić, s. Hozana Vranjković, s. Tarzicija Živković, s. Helma Lenić, s. Ivana Ch. Alšić, s. Damira Biškup, s. Fides Sabljić, s. Agneska Žuman, s. Malvina Ivanović, s. Zora Balažić i s. Ferdinanda Kelava, okružene svojim susestrama zajednice Milosrdnih sestra sv. Križa, rodbinom i prijateljima proslavile su zlatni jubilej, 50 godina redovničkih zavjeta. Svečano misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup, mons. dr. Marin Srakić uz koncelebraciju brojnih svećenika.

Čestitajući jubilarkama koje su darovale svoj život i kroz dugi niz godina služile Bogu na slavu i na dobro kršćanske zajednice, a nakon misnih čitanja koje su same izrekle, đakovačko-osječki nadbiskup u svojoj homiliji istaknuo je kako je proslava zlatnih jubileja vrijeme posvećeno razmišljanju o Božjem pozivu, vrijeme zahvale za taj Božji dar i molitva za budućnost. Ne može se zaboraviti prošlost Božjega poziva, rekao je propovjednik, tako svaka jubilarka pamti vrijeme razmišljanja, prve korake u samostanu te prve zavjete koje je 1961. godine položilo 19 sestara.

„Sin Božji ima inicijativu, on prvi izabire, te je izabrao Vas, odgajao vas, posvećivao, slao, a razlog zašto baš vas, ostaje sakrit u otajstvu vjere velikodušnog, tajanstvenog, nepredvidivog i velikog Boga. Isus je pogledao na vas, zavolio vas i izabrao među ljudima. Izabrao Vas je ovakve kakve jeste, s vašom naravi, karakterom, temperamentom, sposobnošću da ispunite Božji plan. Nije vas zamijenio ni s kim drugim. To je Božji izbor. A Bog ima svoja mjerila izbora koja se razlikuju od naših ljudskih mjerila. Vas je izabrao, ne anonimne, bezimene, nego konkretne s imenom i prezimenom, stoga nemojte gledati oko sebe nego u sebe. Pred Bogom u izboru vi ste imale prednost, pa je ovaj jubilej izuzetna prigoda da zahvalite Gospodinu i zajedno s Gospom kažete: Velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo“, naglasio je u svojoj homiliji mons. Srakić.

Jubilarkama je poručio kako ih Bog i u trenutku obilježavanja 50. obljetnice poziva i pozivat će ih i dalje jer nijedan poziv, a pogotovo redovnički, nije lijepa uspomena iz djetinjstva koje se sjeća s radošću, nego nešto što se neprestano zbiva između Boga i pozvane. Istaknuo je i teškoće redovničkog života: osjećaj samoće, napuštenosti, nesigurnosti, Božju šutnju, odluku ostaviti sve te poći nepoznatim putem zbog Krista što iziskuje snažnu vjeru, no nakon pristanka na poziv Isus postaje središte i sažetak cijeloga života.

„Ljubavlju prema Kristu vi ostvarujete svoj život hvale i klanjanja Ocu, nastavljate otajstvo ljubavi i spasenja Sina za sve ljude u ljubavi Duha. A Krist u vama ostvaruje svoje otajstveno sjedinjenje ljubavi s Ocem i Duhom ucjepljujući vas u svoje stvarateljsko i otkupiteljsko djelo. Kao redovnice težite prema duhovnoj savršenosti, a duhovni se život ne sastoji u hladnom, stoičkom vježbanju kreposti nego ostvarivanju, utjelovljivanju u sebi Kristovih stavova i osjećaja kako biste donosile rod koji ostaje. Nakon pedeset godina možemo obaviti privremenu žetvu i ubrati rod koji ste iz ljubavi donijele djelujući u vašoj zajednici“, rekao je mons. Srakić.

Kroz ljubav prema zajednici, prema sestrama s kojima živite, prema braći i sestrama s kojima djelujete i dalje donosite plodove, pozvao je nadbiskup rekavši: „Donosite rod sudjelujući u bogatstvu djelovanja i neprestano se duhovno pomlađujte u poniznom služenju današnjem svijetu kojemu je potrebna pomoć“, sve do cilja, do nagrade Višnjega jer završetak redovničkog poziva i zalaganja nije razočaranje, već Isus Krist.

Čestitku i zahvalu za slavlje jubileja 16 sestara primila je i časna majka, provincijalna poglavarica s. Franciska Molnar, pred kojom su jubilarke uz upaljene svijeće obnovile svoje zavjete, a radost proslave preporučena je kao zalog novih zvanja u Crkvi.
M. Kuveždanin


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3