"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

STOPAMA BLAŽENE SESTRE ZDENKE

Na europskom susretu sestara juniorki ove su godine od 20. do 27. kolovoza sudjelovale sestre juniorke i njihove voditeljice iz Matične provincije Švicarske i provincija Srednje Europe, Baden-Würtemberga, Češke, Slovačke i Hrvatske. Susret je održan u Slovačkoj u organizaciji Provincijalnog vodstva i Tima za formaciju Provincije Slovačke, a njegov naslov Stopama blažene sestre Zdenke kao i moto sadržan u izrijeci naše najnovije blaženice Moj put je samo ljubav i pouzdanje u Boga daju naslutiti da smo imale povlasticu neposredno doživjeti najvažnija mjesta vezana uz život i smrt blažene sestre Zdenke. Na susretu je  sudjelovala trideset i jedna sestra; iz naše Provincije to su s. Anđela, s. M. Pia, s. Dijana, s. Marta, s. Hana te s. Dragica, kao zastupnica voditeljice juniorata, s. Finke.

Naše hodočašće započelo je i završilo u Trnavi gdje su nas primile i udomile gostoljubive sestre Slovakinje. Provincijalna poglavarica, sestra Benjamina, u svom pozdravnom govoru potaknula nas je na unutarnju povezanost s Crkvom čija se mladost tih dana očitovala na svjetskom susretu mladih u Madridu. Također je predstavila Trnavu kao grad u kojem se čuva sjećanje na činjenicu da se u njemu dogodio početak i kraj Bogu posvećenog života blažene sestre Zdenke. Ondje je kao kandidatica živjela dvije godine na mjestu gdje su sestre imale dječji vrtić. Ondje je kao sestra nakon povratka iz zatvora proživjela tri posljednja mjeseca prije nego što je u obližnjoj bolnici predala svoju plemenitu dušu Bogu. S. Benjamina je još istaknula kako se štovanje blažene sestre Zdenke sve više širi ne samo u Trnavi nego i u Slovačkoj i u inozemstvu te poželjela da sestra Zdenka bude zagovornica i bliska suputnica svakoj sudionici susreta.

Slijedeći stope blažene sestre Zdenke kroz tjedan dana vozile smo se posebnim autobusom od Podunajskih Biskupica, preko Cerove, Donjeg Smokovca, Spišske Podhradie, Krive, Bratislave i natrag do Podunajskih Biskupica i Trnave. Bilo je to obogaćujuće i radosno putovanje na kojem se moglo opaziti kako duhovnost blažene sestre Zdenke čiji se tipični izričaj utisnuo u njezino mlado lice u obliku radosna smiješka s lakoćom osvaja srca mladih sestara. Ne samo u radosnom druženju nego i u lijepo oblikovanim zajedničkim molitvama Časoslova dolazila je do izražaja njihova mladenačka kreativnost koja im je omogućavala da unatoč različitosti jezika i kultura iz jednoga srca slave Boga molitvom, pjesmom i glazbom bilo u kapelicama, u autobusu ili u prirodi. Svaki dan našeg susreta imao je svoj vrhunac u svetoj misi. Tu smo doživjele kako internacionalnost naše Družbe može biti mjesto i način proslave Boga, mjesto na kojem se Crkva očituje kao jedna i katolička. Svećenici koji su slavili svetu misu nisu propustili istaknuti svoje oduševljenje duhovnošću blažene sestre Zdenke, njezinom ljubavlju i poniznošću.

Članice Tima za formaciju Provincije Slovačke svojim su nas predavanjima koja su se održavala na različitim postajama našeg puta upoznavale s likom sestre Zdenke, s njezinim korijenima, s temeljnim pokretačima njezina duhovnog razvitka i s okolnostima u kojima se odvijao. 'Moj put je ljubav i pouzdanje u Boga.' Zašto sestra Zdenka nije dala prednost milosrđu,  žrtvi ili jednostavnosti? Zašto baš ljubav i pouzdanje? To su neka od pitanja koja su obrađena u predavanjima i na koja postoji odgovor: Sva je  tajna njezina života u  predanju Bogu i ljudima. Na temelju ovih predavanja i mi smo osobno i zajednički bile stavljene pred pitanja o korijenima i razvitku svoga osobnog predanja Bogu, tražile svoj osobni odgovor te nešto od toga međusobno podijelile. Sestre su nas potaknule na povjerenje i pouzdanje u Božje vodstvo, u prisutnost Oca koji nas ljubi te na radost što u blaženoj sestri Zdenki imamo pravi primjer takvog pouzdanja.

Mjesta koja smo posjetile slijedeći stope sestre Zdenke ostavila su dubok trag u našim srcima. Naslutile smo nešto od težine vremena u kojem
je živjela i nešto od žara ljubavi i pouzdanja u Boga kojim je gorjela. Osim ove dragocjene dimenzije našeg susreta sestre su nas upoznale i s mnogim vrijednim spomenicima religiozne, kulturne i povijesne baštine svoga naroda. Posjetile smo mnoge crkve, povijesne utvrde, jedan etno-muzej na otvorenom, Slovački Betlehem, Nacionalni park Visoke Tatre itd. Sve nas ovo ispunja dubokom zahvalnošću prema sestrama iz Slovačke. Posvuda su nas lijepo ugostile i brinule se za sve što nam je trebalo. Svjesne smo da je organizacija jednog ovakvog susreta zahtijevala velik trud i zahvalne smo im za sve što su nam pripremile. Vjerujem da zastupam doživljaj svih sudionica ako napišem da su nadmašile sva naša očekivanja.


Zahvaljujemo srdačno našim poglavaricama što su nam omogućile sudjelovati na ovom susretu. Veliko je blago doživjeti internacionalnost naše Družbe, bogatstvo naše karizme i nadasve vrhunac njezina ostvarenja u liku blažene sestre Zdenke. Hvala!

s. Dragica
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3