"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

Vjerne Gospodinu kroz 50 godina

Svečanost obilježavanja zlatnih zavjeta u Đakovu 26. lipnja 2010.

Svoj zlatni jubilej vjernosti Gospodinu kroz 50 godina življenja redovničkih zavjeta proslavile su u subotu 26. lipnja ove godine u samostanskoj crkvi Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu:

s. Gracijela Sučić, s. Melanija Ivanović, s. Marija Jelica Bijelonić, s. Anastazija Mišanec, s. Heliana Kodba, s. Margita Tot, s. Agneta Pilaj i s. Egidija Miličić koja radi bolesti nije nazočila. fotografije...

 

 

U vrijeme pripreme za ovaj jubilej sestre je 16. lipnja poslije podne, kao grupu, okupila s. M. Suzana Babić, provincijalna savjetnica i vodila susret na temu Zahvaljujte Gospodinu za sva dobročinstva, a sutradan susret je okrunjen hodočašćem zahvale u marijansko svetište Aljmaš. fotografije...

Uslijedile su šestodnevne duhovne vježbe koje je vodio o. Stjepanom Kušan, DI.

 

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki s pomoćnim biskupom mons. dr. Đurom Hranićem i u zajedništvu s brojnim svećenicima na čijim su župama sestre služile ili još služe te u nazočnosti rodbine i prijatelja.

U službi Riječi uputio je predsjedatelj slavlja mons. Marin Srakić, nadbiskup nazočnima prigodnu homiliju u kojoj je naglasio između ostalog da u ovo slavlje neizostavno pripada z a h v a l n o s t. Uz izabranu evanđeosku perikopu: „Slavim Te Oče,…. što si ovo sakrio od mudrih i umnih…, a objavio malenima“ (usp. Mt 11, 25-30), istaknuo je da nam Isus u toj Riječi sugerira poniznost koja se ovdje može primijeniti na svijest o tome da nam je ovih 50 godina darovano kao i na jednostavnost u služenju o čemu tako očito govori izabrano čitanje iz 1 Iv 4,7-16 - „Bog je ljubav“. I budući da ćemo svi biti suđeni po ljubavi – ove su sestre svjedočile Božju ljubav tako što su bile osobe koje ljube djelom služeći ljudima na svim mjestima iz ljubavi prema Bogu. A ljubav prema Bogu snaži iznutra čovjeka koji ga ljubi te se ona prelijeva u služenje u ljubavi prema drugom čovjeku. Tako ljubav prema Bogu nadilazi sve svoje suprotnosti (mržnju, ljubomoru, osamljenost) i povezuje ne samo ljude međusobno nego i čovjeka s cijelim svemirom. Ljubav podiže onoga koji voli i onoga koji je voljen. Čovjek lišen ljubavi, lišen je sreće i smisla svoga života.

Naglašeno je da pravu ljubav moramo moliti od Gospodina. Isus nam je pokazao kako to izgleda. On nas je ljubio do smrti na Križu, predao sebe za nas.

Danas je prigoda za zahvaljivanje za prošlost. Naše sestre sve što su činile ovih 50 godina stavile su u ljubav i mi njima zahvaljujemo:

- što su tu ljubav prenijele u djelo ljubavi – služenje,

- što su pri tome težile da i drugi otkriju volju Božju i da je slijede,

- što su sve svoje snage spremno stavile na raspolaganje,

- što su uzele na sebe „jaram Kristov“ koji je sladak unatoč težini,

- što su znale prihvatiti drugoga u njegovim ograničenjima opraštajući uvijek iznova,

- što su znale da im drugi trebaju i radi vlastite posvete i poslanja,

- što su ljubile ljude vjerujući u Božju ljubav,

- što su bližnjima izrazile ljubav dajući im dobar primjer,

- što se ljubav Božja nije zaustavila u njima nego se 50 godina prelijevala prema bližnjima.

 

Konačno je Nadbiskup zaključio da ćemo kao i svi kršćani, biti suđeni prema tome koliko smo ljubili. Ipak sud treba prepustiti Gospodinu te je pozvao sve nazočne da svoju zahvalnost za sestre jubilarke pretoče u molitvu za nastavak njihova života kako bi do kraja učile od Isusa ljubiti „djelom i istinom“. (Prema propovijedi mons. dr. Marina Srakića, nadbiskupa đakovačkog-osječkog na misi obnove zavjeta povodom Zlatnog jubileja – priredila s. B. P.)

Nakon svečanosti u crkvi nastavljeno je slavlje za obiteljskim stolom u radosnom druženju, razgovoru. i pjevanju u dvorani Florentini.

Iako je vrijeme bilo promjenjivo, ta nam je svečanost svima poklonila djelić radosti kao i velike zahvalnosti Gospodinu za sve što nam je podario po životu i djelovanju naših sestara jubilarki.

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox