"S Bogom i za Boga može se Mnogo!"

                                                                                                                                         bl. majka Marija Terezija Scherer

ZAJEDNO NA PUTU BOŽIĆA

ZAJEDNO NA PUTU BOŽIĆA ZAJEDNO NA PUTU BOŽIĆA ZAJEDNO NA PUTU BOŽIĆA ZAJEDNO NA PUTU BOŽIĆA ZAJEDNO NA PUTU BOŽIĆA ZAJEDNO NA PUTU BOŽIĆA ZAJEDNO NA PUTU BOŽIĆA ZAJEDNO NA PUTU BOŽIĆA

Prije paljenja druge adventske svijeće, a u neposrednoj pripravi za svetkovinu Bezgrješne, sestre svih zajednica đakovačke regije okupile su se na susret i duhovnu obnovu u dvorani duhovnih vježbi, u Đakovu. Nakon sakramenta ispovijedi, slijedilo je predavanje fra Gorana Malenice, OFM, na temu „Zajedno na putu Božića“. Na predavanju je također nazočio i don Vlado Mandura, SDB.

Prije samoga predavanja s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, zahvalila je prisutnim duhovnicima don Vladi i fra Goranu jer bili na raspolaganju sestrama za duhovni razgovor i sakrament ispovijedi u cijeloj protekloj liturgijskoj godini.

U predavanju fra Goran je, počevši od citata Ps 1, pa preko Isusova govora, naglasio da je Isus sam taj put koji upućuje na Oca, te da je inicijativa Božja. Usporedio je naše čekanje s čekanjem putnika na dolaznom peronu željezničkoga kolodvora. Upozorio je kako je uz naše čekanje često prisutna nespremnost, te dok izgovaramo „Dođi, Gospodine Isuse!“, svjesni smo svoje nespremnosti za njegov dolazak, iako će on doći, bili mi spremni ili ne Zatim je borbu patrijarha Jakova, u Post 32, usporedio s našim nastojanjem oko budnosti, gdje nam Bog ipak i u snu progovara, te se uz ljestve, koje je Jakov sanjao, nadovezao na stupnjeve poniznosti o kojima govori sv. Benedikt, uspoređujući ljestve s našim životom. Napomenuo je potom kako je, nekoliko stoljeća nakon sv. Benedikta, franjevački naučitelj sv. Bonaventura skratio stupnjeve te ih umjesto konkretnih zapovijedi obogatio odlomcima Sv. pisma kako bi ih stavio braći kao ideal i motivaciju za čuvstveno prianjanje uz Krista Gospodina.

Nakon izlaganja o stupnjevima poniznosti iz Pravila sv. Benedikta, predavanje je završilo molitvom i čitanjem šest stupnjeva poniznosti iz spisa sv. Bonaventure.

s. N. M.

Facebook likebox