"Budite strpljive, izdržite, molite i uzdajte se u dragoga Boga."

                                                                                                                                         bl. majka M. Terezija Scherer

OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU

OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU OTVORENJE DOMA ZA OSOBE S DEMENCIJOM NA SUŠAKU

Na Sušaku, u zgradi koja je ranije pripadala Milosrdnim sestrama sv. Križa, 19. studenoga 2019. godine bilo je svečano otvorenje Doma za osobe s demencijom. Stara i gotovo derutna zgrada potpuno je obnovljena i uređena, zahvaljujući nastojanju Riječke nadbiskupije, u čijem se vlasništvu ona sada i nalazi.

Program otvorenja započeo je čitanjem Matejeva evanđelja, ulomka o prepoznavanju Isusa u potrebitima, te meditacijom fra Ante Vučkovića „Najmanji i Tvoje kraljevstvo“ (pročitala s. Marija Pia Tadijanov). Slijedili su govori koje su održali: s. Mirjam Jerković (v. d. ravnateljica Ustanove), Marko Filipović (zamjenik gradonačelnika grada Rijeka), Zlatko Komadina (župan Primorsko-goranske županije), Vesna Bedeković (ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike) i mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. Program je nastavljen izvedbom pjesme „Hvalospjev ljubavi“ koju je otpjevala Maja Tadić, uz pratnju Josipa Stršića na klavijaturama.

Vrhunac otvorenja bilo je obraćanje s. Šebastiane Tuptove, provincijale poglavarice Milosrdnih sestara sv. Križa Slovačke provincije, i predajom relikvija blažene s. Zdenke Schelingove. Ovim činom Dom je stavljen pod zaštitu i zagovor blažene sestre Zdenke, a njezine relikvije našle su stalno boravište u samom Domu.

Svečani čin otvorenja završen je blagoslovom koji je predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. Uzvanici su nakon programa imali priliku razgledati prostor od 3 etaže, sa svim potrebnim prostorijama i pomoćnim prostorijama, kao i terapijski prostor s prilagođenim eksterijerom.

U Ustanovi će se odvijati usluga poludnevnoga i cjelodnevnoga boravka za 15-tak korisnika u ranoj fazi bolesti, stacionarna skrb za 18 korisnika u srednjoj i teškoj fazi bolesti te usluga savjetovališta i senzorne terapije, koja će biti na raspolaganju korisnicima Doma i njihovim obiteljima kao i onim osobama koje nisu korisnici Doma, a imaju potrebu za takvom terapijom.

Dom ne započinje rad u punom kapacitetu već će se odvijati u nekoliko faza. Razlog tomu jesu financijski izazovi kao i organizacijska opreznost prilikom formiranja nove ustanove. U Domu će raditi dvije naše sestre, s. Mirjam Jerković i s. Samuela Župarić, medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeut, socijalni djelatnik i drugo pomoćno osoblje. Rad će također poduprijeti i posjeti obiteljskoga liječnika, psihijatra i fizijatra.

Blaženoj sestri Zdenki, koja je i sama bila medicinska sestra i brinula se o najpotrebitijima, povjeravamo sve izazove i blagoslove s kojima će se susretati naše sestre, djelatnici, korisnici i njihovi bližnji, te ostali suradnici i dobročinitelji Doma.

Blažena sestro Zdenka, moli za nas!

s. Mirjam J.

Facebook likebox