"Na zemlji imamo samo jednu zadaću -

Ispuniti Volju Božju!"
                                                                                                                                         o, Teodozije Florentini

PROSLAVA 300. GODIŠNJICE ŽUPE U DRENOVCIMA

PROSLAVA 300. GODIŠNJICE ŽUPE U DRENOVCIMA PROSLAVA 300. GODIŠNJICE ŽUPE U DRENOVCIMA PROSLAVA 300. GODIŠNJICE ŽUPE U DRENOVCIMA

U nedjelju, 27. listopada 2019. godine, proslavljena je 300. obljetnica Župe sv. Mihaela Arkanđela u Drenovcima. Sadašnji župnik vlč. Željko Šimić poslao je poziv naslovljen na našu provincijalnu poglavaricu, s. Valeriju Široki, da na proslavu dođu sestre koje su tijekom 50 godina djelovale u toj Župi. Iz Đakova je pošlo na ovo slavlje sedam sestara: s. Ferdinanda Kelava u pratnji s. Slavoljube Raguž, kućne poglavarice, s. Petrinka Tuković, s. Benedikta Tumpa, s. Alojzijana Alšić i s. Nataša Jozić, a vozila ih je s. Deodata Kočonda. Na slavlje je došla i s. Vesna Stojanović koja je dolazila vježbati djecu u pjevanju, dok je boravila u Županji. Župljani i g. župnik vidno su bili razdragani što ponovno vide sestre u svojoj sredini.

U 11 sati započelo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Marin Srakić, a propovijedao je nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. Uz njih je koncelebriralo desetak svećenika iz Cvelferije – kako se običava nazivati ovaj kraj jugoistočne Slavonije. U svečanoj procesiji, uz biskupe i svećenike bili su i vjernici u narodnim nošnjama, njihov KUD Ogranak seljačke sloge Drenovci, vatrogasci u svojim odorama, ministranti i sestre. Pjevanje je predvodio župni zbor, a svirala je s. Patricija Šestak, iz Družbe sestara Naše Gospe, iz Gunje, koja im pomaže u pjevanju u posebnim prigodama. Ovo je bila i nedjelja zahvalnica u Župi tako da su se prinosili i prigodni darovi u procesiji.

Prije župnih oglasa s. Deodata Kočonda pročitala je tekst o djelovanju naših sestara u Drenovcima, koji je za ovu prigodu pripremila s. Berhmana Katić, dugogodišnja katehistica i orguljašica u ovoj Župi. Budući da joj je preminuo ovih dana brat, nije mogla biti na ovom slavlju, a vjernici se rado sjećaju njezina boravka i djelovanja među njima. Na kraju župnih oglasa izmijenjeni su darovi: g. župnik Željko darovao je punim prigodnim torbama nadbiskupe, svećenike koji su djelovali u ovoj Župi i koji su rođeni Drenovčani, a on i župljani dobili su zlatnu plaketu od nadbiskupa Đure.

Poslije sv. mise nastavljeno je slavlje, uz druženje i domjenak, u lijepo uređenom crkvenom dvorištu, a zatim je bio ručak za časne goste, među kojima su bile i sestre.

Uz čestitku, zahvalne smo g. župniku Željku Šimiću i župljanima što smo smjele biti dionice ovoga velikog slavlja i primljenih mnogih milosti u ovoj Župi, ali i po djelovanju naših sestara u njoj. Pratit ćemo ih i nadalje molitvom. s. Deodata K.


Poštovani gospodine župniče Željko i dragi DRENOVČANI, župljani Župe sv. Mihaela Arkanđela!

Naša provincijalna poglavarica, s. Valerija Široki, zahvaljuje na pozivu župnika, vlč. Željka Šimića, na obilježavanje 300. godišnjice postojanja Župe.

Prvi župnik, tada u BOSANSKO-SRIJEMSKOJ biskupiji, koji je u svoju Župu primio Milosrdne sestre sv. Križa, bio je vaš župnik, prečasni David Kolesarić (bilo je to 1946. godine).

Sestre su stanovale u privatnoj kući, ali zbog izazova onih kojima nije išlo u prilog da se župniku pomaže u vjeronauku, skladnom pjevanju i brizi za crkvu, trebao je sestrama stan biti uz župnu kuću. Drenovčani su ga kasnije i izgradili za dobro Župe, to vi, Drenovčani, znate.

Zbog smanjenog broja sestara, prisiljena je naša provincijalna uprava smanjiti broj zajednica. Drage djevojke, ako osjetite duhovni poziv, dođite k nama da tako danas-sutra koja od vas nastaviti gdje smo mi stale.

Ostajemo i dalje duhovno povezane s vama, dragi Drenovčani, i zahvaljujemo na boravku i brizi za nas.

Molimo TROJEDINOG BOGA, DRAGU GOSPU i sa svetim ARKANĐELOM MIHAELOM KLIČEMO: „TKO JE KAO BOG?“

PONIZNO I VJERNO – USTRAJNO I HRABRO!

SVJEDOČIMO S LJUBAVLJU – ŽIVOT U VJERI I IZ VJERE!

s. Berhmana Katić


O TOME NA  WWW DJOS!

Facebook likebox