"S Bogom i za Boga može se Mnogo!"

                                                                                                                                         bl. majka Marija Terezija Scherer

NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA

NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA POSVEĆENOG ŽIVOTA

Nadbiskupijski susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu, 12. listopada 2019. godine, u Županji. Kao i prethodnih godina, nadbiskupijski se susreti organiziraju u suradnji s Hrvatskom redovničkom konferencijom, u sklopu redovničkih dana. Tema ovogodišnjih, 35. redovničkih dana bila je „'Radujte se i kličite' – Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti?“

Susret je započeo okupljanjem i molitvom Trećega časa u dvorani pastoralnoga centra Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja. U ime Povjerenstava za osobe posvećenoga života u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, nazočne je pozdravila s. Marta Kovačić, zahvalivši domaćinima za gostoprimstvo i otvorenost. U ime Župe dobrodošlicu je izrekao župni vikar vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, a gospodin Zvonimir Stjepanović ukratko je iznio osnovne informacije o Župi, kao i o samom gradu Županji. S. Marta također je zahvalila i mons. Ivanu Ćuriću, pomoćnomu biskupu đakovačko-osječkomu, za organizaciju i podršku koju je pružao kako bi ovaj dan bio zaista lijepo osmišljen.

Prigodnim riječima nazočnima se obratila predsjednica Hrvatske redovničke konferencije, s. Ana Marija Antolović, zatim regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb, te voditelj povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica fra Ivo Martinović, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca.

Program se nastavio predavanjem doc. dr. sc. s. Ane Begić, sestre dominikanke, Kongregacije sv. Anđela Čuvara. Tema predavanja bila je: „Redovnički identitet danas?“ S. Ana pristupila je je spomenutoj temi na vrlo razumljiv i jasan način. Progovorila je vrlo životno te ponudila moguće smjernice kako bi naš redovnički život mogao još više rasti i napredovati u svetosti.

Uslijedila je okrjepa, sv. ispovijed te priprema za sv. misu, koju je u zajedništvu s petoricom franjevaca i župnim vikarom predslavio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup. Oslanjajući se na liturgijska čitanja iz Djela apostolskih i Lukina Evanđelja, biskup Ćurić istaknuo je tri važna naglaska: živjeti i nasljedovati iskustvo apostolske vjere, imajući neprestance pred očima činjenicu da su krsni poziv, kao i svi naši posebni pozivi, najprije Božji dar. Zatim važnost slušanja i vršenja Riječi, u čemu nam je Blažena Djevica Marija najizvrsniji uzor i zagovornica. Homiliju je zaključio mislima da trebamo neprestance imati u središtu Krista. Pozvao je sestre da uvijek žive upravo od toga zajedništva s Kristom.

Nakon sv. mise, pješice smo se zaputili do Zavičajnoga muzeja, gdje smo imali priliku više saznati o specifičnostima županjskoga kraja, njezinoj povijesti i zanimljivostima.

U restoranu, koji je u neposrednoj blizini Zavičajnoga muzeja, imali smo zajednički objed. U poslijepodnevnom dijelu programa posjetili smo župnu crkvu sv. Nikole Tavelića. Budući da spomenuta Župa slavi pedesetu obljetnicu te da je ujedno i pedeseta obljetnica kanonizacije hrvatskoga svetca sv. Nikole Tavelića, bila je izvrsna prigoda pomoliti se upravo u toj crkvi te zapjevati dragomu hrvatskomu zaštitniku i Svetcu.

Posljednje odredište ovoga bogatog dana bilo je svetište Gospe u Šumanovcima. Na ulazu u svetište vrlo srdačno dočekao nas je upravitelj svetišta i župnik u Gunji, vlč. Ivan Živić, koji nam je iznio kratku povijest i značenje toga Svetišta. Budući da smo u mjesecu listopadu te da smo u marijanskom svetištu, izmolili smo krunicu, litanije te zapjevali pjesmu Majci Božjoj.

Završni blagoslov i riječ zahvale svima koji su bili uključeni u organizaciju ovoga susreta izrekao je biskup Ivan Ćurić. U povratku smo svratili u središte Župe u Gunji gdje nas je dočekala ukusna okrjepa. Radosno zajedništvo nastavilo se još neko vrijeme, uz pjesmu i veselo druženje.

Zahvaljujemo dragom Bogu na ovom danu, hvala mu za mnoštvo lijepih i bogatih sadržaja koje smo primili, napose za ljepotu zajedništva. Neka to bude poticaj da još više slavimo Gospodina.

s. Doroteja Krešić

Facebook likebox