"Na zemlji imamo samo jednu zadaću -

Ispuniti Volju Božju!"
                                                                                                                                         o, Teodozije Florentini

MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE

MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE MARIJANSKA PROCESIJA ZA ŽIVOT KRENULA IZ SAMOSTANSKE CRKVE

„I dok priroda pokazuje svoje najljepše boje jeseni, mi nastavljamo svoje djelovanje radosni zbog puta na koji nas je Gospodin pozvao – zaštitu nerođenog života!“ Riječi su to Ante Čaljkušića, predsjednika udruge 40 dana za život, na čiju je inicijativu Marijanska procesija za život krenula od samostana, jer samostan, mjesto molitve, uvijek podržava ovu inicijativu.

Ispred samostana sve prisutne je pozdravila s. Ksenija Majstorović, te pozvala sve na zajedničku molitvu za očuvanje života koji je Božji dar svima nama. Rekla je kako se sestre uključuju molitvom krunice za nakane inicijative. Voditeljica inicijative 40 dana za život za đakovačko područje, Bernardica Kuprešak, također je izrekla riječi pozdrava a i zahvalnosti sestrama za podršku i zajedništvo u molitvi za nakane obitelji koje su u nevoljama i svakog nerođenog života.

Nakon pjesme i kratke molitve formirala se procesija s križem na čelu, te gospinim slikama, koje je pratio vlč. Tomislav Ćorluka, zajedno s voditeljima i članovima inicijative u Đakovu, nakon njih su se priključile sestre. Procesija je prošla kao rijeka molitve ulicama grada te kao znak Božje prisutnosti i ljubavi Stvoritelja prema svakom njegovu stvorenju. Vrhunac procesije bila je sv. Misa u katedrali koju je predslavio vlč. Dominik Nedjeljković, župni vikar.

Sljedećeg dana, kao i svakoga 25. u mjesecu, bilo je klanjanje u kapelici Uzvišenja sv. Križa, uz Boravak za stare, Udruga Amadea, na koje su prema preporuci biskupske konferencije, pozvani svi vjernici 25. u mjesecu, moliti devetnicu „Hrvatska moli za život“.

U izvještaju predsjednika Udruge možemo doznati što sve udruga čini:

 • 33 grada sudionika sa 35 mjesta bdjenja: Bjelovar, Čakovec, Dubrovnik, Đakovo, Gospić, Imotski, Karlovac, Knin, Koprivnica, Križevci, Makarska, Metković, Nova Gradiška, Osijek, Poreč, Požega, Pula, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split (2 mjesta bdjenja), Šibenik, Trogir, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vrbovec, Vukovar, Zabok, Zadar, Zagreb (2 mjesta bdjenja) i Zaprešić.
 • više od 10 000 ljudi službeno je sudjelovalo u bdjenju pred bolnicama i domovima zdravlja
 • 60-ero djece (za koje znamo) spašeno je od pobačaja
 • brojna svjedočanstva i obraćenja majki, očeva, obitelji, medicinskog osoblja
 • moralna, duhovna i materijalna pomoć trudnicama, majkama i obiteljima
 • „Prava ljubav čeka“ - program za mlade o svetosti ljudske spolnosti i predbračnoj čistoći
 • „Vikend Srca Marijina“ - program za supružnike koji ne mogu imati djecu
 • „Oprostom oslobođene“ - program za iscjeljenje rana (spontanog ili izabranog) pobačaja za majke
 • „Iscjeljenje očeva srca“ - novi program za iscjeljenje rana pobačaja za očeve
 • Tim za trudnice koji pruža podršku svakoj trudnici i obitelji koja se javi za pomoć
 • sudjelovanje na pro-life konferencijama te prikazivanje našeg dokumentarnog filma „40 dana...“ u Houstonu i Pittsburghu (SAD) te Bogoti i Baranquilli (Kolumbija) na kojima su se predstavnici iz Hrvatske povezali s promicateljima života iz cijeloga svijeta
 • djelovanje Centra za život u Zagrebu i izgrađivanje centara u Splitu i Vukovaru
 • u izradi su 2 spomenika: nerođenom djetetu u Velikoj Gorici te Ružici Markobašić i njenom nerođenom sinu koji su 1991. godine ubijeni na Ovčari kod Vukovara. Ovim spomenicima želimo odati počast nerođenom životu te svim trudnicama i majkama koje su stradale u svim ratovima na području Hrvatske
 • u Rimu je u svibnju održana prva međunarodna vatikanska konferencija za život „Da životu!“ na kojoj sam sudjelovao s doktorom Ivanom Zmijanovićem, voditeljem ginekologije i optetricije bolnice u Šibeniku (ginekologom koji je nekada sudjelovao u industriji pobačaja). Tema konferencije, između ostalog, bila je i prenatalna dijagnostika te spašavanje života djece u majčinoj utrobi. Tom prilikom, ponovno sam se susreo s papom Franjom te mu darovao film „40 dana...“ čiji je i on sudionik s našeg ranijeg posjeta Papi kad smo mu doveli spašeno dijete od pobačaja i kada je poručio svima u Hrvatskoj: „Činite najbolje moguće djelo! Spasite što je moguće više života! Borite se, borite se, borite se!“

Ova se jesenska kampanja održava od 25. rujna do 3. studenog 2019. godine, pod geslom i temom „ZA DIJETE VIŠE!“ Ovime želimo potaknuti kršćanske obitelji da se još više otvore daru života te se odluče za (bar) još jedno dijete više. Za nebeske zaštitnike odabrali smo Bezgrješno Srce Marijino i Presveto Srce Isusovo, a citat kojim se vodimo je onaj sv. Ivana Pavla II:

„DJECA SU OSMIJEH NEBA DAROVAN ZEMLJI.“

 

Uz marijanske procesije i koncerte, ovu jesen će obilježiti i promocija knjige „Neplanirano“, autorice Abby Johnson. Abby je dugo godina bila ravnateljica klinike za pobačaje Planirano roditeljstvo (Planned parenthood) te je posredstvom volontera inicijative 40 dana za život, dala otkaz i nedugo potom napisala svoju potresnu životnu priču, koja je ubrzo postala međunarodni bestseler, i po kojoj je snimljen i vrlo uspješan film. Prava za hrvatsko izdanje knjige, otkupila je nakladna kuća Verbum, a službeni promotori knjige su gradovi inicijative 40 dana za život. Knjiga u hrvatske knjižare dolazi 27. rujna. Pripremila s. Nada M.

Facebook likebox