"Ako si se zavjetovala,drži zavjet.

To je sveta dužnost."
                                                                                                                                         o, Teodozije Florentini

EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU

EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU EUROPSKI SUSRET JUNIORKI U ASIZU

Ove se godine održao europski susret sestara juniorku družbe Milosrdnih sestara sv. Križa u Asizu od 6.-13. kolovoza 2019. Na susretu je sudjelovalo 26 sestara iz različitih provincija: Slovačke, Češke, Austrije, Mađarske, Švicarske, Kosova i Hrvatske. U utorak u jutarnjim satima sestre svih provincija okupile su se u Maloj Loki (Slovenija), slaveći sv. Misu blagdana Preobraženja, te u raspoloženju radosti i zajedništva krenule prema Asizu.

Program, kao i sam susret organizirale su sestre Srednje Europe, predvođene s. Petrom Car, voditeljicom juniorata, a obuhvaćao je pohod i razgledanje samog Asisa, rodnog mjesta sv. Franje i sv. Klare, mjesta gdje su oni tražeći Gospodina doživljavali borbu i duboka duhovna iskustva, te molitvu na njihovim grobovima. Sestre su pješačile do Porciunkule i Rivotorta; promatrale ljepotu prirode hodajući brdima na putu do samotišta Carceri. Dojmljivo je bilo u Grecciu, mjestu gdje je sv. Franjo uprizorio prve jaslice. Ondje su „hodočasnice“ slavile Božićnu misu pjevaući božićne pjesme na jeziku zemalja iz kojih su došle. Kroz sve vrijeme njihova boravka u Asizu sv. Misu za njihovu grupu predslavio je i tumačio sveta mjesta brat Stefan Kitzmüller, iz Austrije.

Na La Verni, mjestu na kojem je sv. Franjo zadobio Isusove rane-stigme, sestre su imale priliku ostati dulje vrijeme u osami i promatrati mjesta, gdje je svetac boravio u zadnjem periodu svojega života.

Juniorski susret bio je ispunjen molitvom, glazbom, pjesmom, kao i međusobnim razgovorima i upoznavanjem. Zahvalne za mogućnost ovog pohoda Asizu, sestre su završile svoj susret u Maloj Loki, gdje su kao i pri dolasku prvoga dana bile od sestara te zajednice vrlo srdačno i sestrinski primljene i počašćene. Istoga dana nastavile su povratak u svoje zajednice nadahnute životom i uvijek živim primjerom sv. Franje Asiškog.

Sestre juniorke

Facebook likebox