"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA

STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA STABLO PRIJATELJSTVA ŽUPNIH ZBOROVA IZ SRIJEMSKE MITROVICE I SAMOBORA

Druga adventska nedjelja u samoborskoj župi bila je obilježena posebnim nabojem zajedništva i kršćanskoga duha zbog gostovanja župljana Župe sv. Dimitrija iz Srijemske Mitrovice. Prije dvije godine samoborski i mitrovački župni zborovi potpisali su Povelju prijateljstva koju su sada u Samoboru „zapečatili“ sadnjom stabla božikovine (Ilexaquifolium L.) kao znaka trajnoga prijateljstva.

Svetu misu u župnoj crkvi svete Anastazije predvodili su mitrovački župnik mons. Eduard Španović i samoborski župnik preč. Davor Štuljan, uz prisustvo samoborskoga đakona vlč. Majka Rušeca, a pjesmom je misu uzveličao veliki mješoviti zbor mitrovačke župe.

Sveta Anastazija živjela je i podnijela mučeništvo u Srijemskoj Mitrovici. Od devetog stoljeća Samobor, zajedno sa Zadrom, čuva dio njezinih relikvija pa tako ta ranokršćanska svetica na poseban način „svojim prahom povezuje“ tri hrvatske drevne župe, od krajnjega istoka do juga naše Domovine.

Samoborski župnik nije krio zadovoljstvo zbog gostovanja dragih Mitrovčana, te im je u uvodnoj riječi zaželio dobrodošlicu i ugodan boravak u samoborskoj župi. Veličanstveni mitrovački zbor, pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić, praćen s devet svirača, svojim pjevanjem oduševio je sve Samoborce. Pokazali su izvrsnost u sviranju, zborskom i solo pjevanju.

Nakon mise mogli smo uživati u kratkom, ali predivnom koncertu koji su nam priredili. Preč. Štuljan sve je okupljene, nakon završetka mise, pozvao u Park domovinske zahvalnosti, koji se nalazi uz samoborsku župnu crkvu, te je pored Stabla prijateljstva pročitao sljedeću poticajnu molitvu:

Bože dragi, htio bih danas od tebe izmoliti prijatelja

kojemu se uvijek mogu povjeriti,

prijatelja koji me uvijek razumije,

prijatelja koji mi želi ono najbolje.

Za prijatelja bih te molio

koji zna pomoći da ispravim pogrješke,

za prijatelja koji je oslonac u životu,

za prijatelja koji s drugima o meni samo dobro govori,

za prijatelja koji s tobom prijateljuje i

koji svaki dan prepun tebe dolazi za obogati mene;

za prijatelja koji je sretan kada mu pružim i najmanji dar,

za prijatelja kraj kojega se mogu smijati prepunim srcem,

za prijatelja kraj kojega imam osjećaj da živim vječno.

Bože dragi, molim te, pošalji mi takva prijatelja i

daj da i ja budem drugima takav prijatelj.

Mons. Španović blagoslovio je posađenu božikovinu, stablo koje je simbol samoborskoga kraja, vazdazeleni grm koji se u ovim krajevima koristio za božićno ukrašavanje domova.

Ispred stabla postavljena je granitna ploča s uklesanim tekstom: Ovo stablo božikovine (Ilexaquifolium. L) posadili su članovi zborova Župe sv. Dimitrija iz Srijemske Mitrovice i Župe sv. Anastazije iz Samobora kao znak trajnog prijateljstva. 9. prosinca 2018.

Nakon molitve, pjesme i fotografiranja pored stabla, svi su se u veselju nastavili družiti u dvorani župnoga dvora te su u razgovorima „padale“ brojne ideje o budućim susretima i druženjima. Mons. Španović tom je prigodom rekao: „Važna je svaka riječ i gesta koja pokazuje da naši dragi Hrvati u Mitrovici nisu zaboravljeni. Ta drevna kršćanska župa svima nam je primjer ustrajnosti u trpljenju i očuvanju vjere. Sigurni smo da je i ovaj susret, kao i onaj prije dvije godine u Mitrovici, urodio brojnim duhovnim koristima te nas sve skupa podsjetio na važnost zajedništva i prijateljstva u Kristu.“

Nakon Samobora naši su gosti obišli i Zagreb, uživajući u prekrasno okićenu gradu.

Violeta Gjurkin

Facebook likebox