"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI

OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI OTVORENJE IZLOŽBE U ŽUPANJI

U nedjelju, 7. listopada 2018. u Pastoralno – kulturnom središtu bl. Alojzija Stepinca u našoj župi, otvorena je izložba pod nazivom „150 godina zaJedno“. Povod izložbi je proslava 150. godišnjice dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Hrvatsku (1868. – 2018.), točnije u Đakovo, a organizatori su s. Marija Estera Radičević, autorica izložbe i Zavičajni muzej Stjepana Grubera iz Županje.

Otvorenju izložbe prethodila je sveta misa u 18:30 na kojoj su nazočile Milosrdne sestre sv. Križa iz Đakova predvođene provincijalnom poglavaricom s. Valerijom Široki te sedam mladih kandidatica predvođenih njihovom odgojiteljicom s. Dorotejom Krešić. Kandidatice su sudjelovale u Stolu Riječi pročitavši čitanja, a na kraju mise predstavile su se okupljenim vjernicima te s njima podijelile svoje iskustvo samostanskog života po odazivu na Božji poziv.
Program otvorenja izložbe, kojoj su nazočili mnogi župljani župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja i predstavnici gradske vlasti na čelu s gospodinom Zvonimirom Stjepanovićem, predsjednikom odbora za kulturu, vodila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera iz Županje mag. Janja Juzbašić, a tijekom programa nazočnima su se obratili: župnik župe domaćina vlč. Robert Jugović, autorica izložbe s. Marija Estera Radičević te provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa s. Valerija Široki koja je izložbu proglasila otvorenom. Program su pjesmom i svirkom upotpunile sestre i kandidatice spomenutog reda.

Posjetioci izložbe mogli su vidjeti, razgledajući mnoge slike i eksponate, kako izgleda život i rad sestara kroz povijest, do današnjih dana. One su davne 1868. godine u Đakovo stigle iz Ingenbohla (Švicarska) na poziv tadašnjeg đakovačkog biskupa Josipa Juraja Strossmayera kako bi radile na odgoju mladeži i djece. Tijekom 150 godina radila kao odgojiteljice, učiteljice, medicinske sestre, a napose kao vjeroučiteljice i pastoralne suradnice u župama nadbiskupije. Mnoge su sestre iz ovoga reda djelovale dugi niz godina i u župi domaćinu izložbe te su se mnogi župljani prisjetili tu večer prisutne s. Anite. Osnivateljica Hrvatske provincije bila je majka Marija Terezija Scherer, koja je brižno pratila i podupirala rast i razvoj ove Provincije u našim krajevima, a zajednicu u Đakovu posjetila je četiri puta. 
„Napredujte u svemu i svugdje. Vi ste apostoli za moj narod.“ (J. J. Strossmayer, posljednje riječi sestrama)
„Ovdje imamo samo jednu zadaću: ispuniti volju Božju.“ (o. Teodozije Florentini, utemeljitelj Družbe Milosrdnih sestara svetoga Križa)
„S Bogom i za Boga može se mnogo.“ (majka M. Terezija Scherer)

Zoran Zadro

(Preuzeto s: www.zupa-ivanakrstitelja.hr)

Facebook likebox