"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

SUSRET OSOBA BOGU POSVEĆENOGA ŽIVOTA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Nadbiskupijski susret osoba Bogu posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu, 6. listopada 2018. godine u Srijemskoj Mitrovici, gradu kršćanskih mučenika i careva. Izbor lokacije motiviran je ovogodišnjim obilježavanjem desete obljetnice od uspostave Đakovačko-osječke metropolije. Nadbiskupijski susreti za osobe posvećenog života dio su duge tradicije i izraz pozitivnog ozračjaprema Bogu posvećenim osobama u Crkvi đakovačkoj i srijemskoj.Već nekoliko godina nadbiskupijski susreti organiziraju se u suradnji s Hrvatskom redovničkom konferencijom, u sklopu redovničkih dana. Tema ovogodišnjih, 34. redovničkih dana, jest Zastarjele strukture i novi poticaji Duha. Zrelost služenja u radosti i slobodi. Program je započeo u 9.00 sati u dvorani gradske vijećnice molitvom Litanija svetih srijemskih mučenika. Molitvu je predvodila s. Jasna Lučić, OSU. Pozdravne riječi uputili su: s. Krista Mijatović, nadbiskupijska povjerenica, mons. Eduard Španović, generalni vikar Srijemske biskupije i fra Ivo Martinović, predsjednik Povjerenstva za trajnu formaciju pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji.

Prvo predavanje Novo vino ili bevanda – naša otvorenost novim duhovnim zvanjima u današnjim okolnostima održao je provincijalni ministar Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, fra Josip Blažević, OFMConv. Smjernice Za novo vino nove mješine nukaju nas, ustvrdio je fra Josip, da odgovorimo na pitanje - što mi nudimo, dobro vino ili bevandu? Plodnost novim zvanjima i gipkost postojećih pouzdano je mjerilo naše vitalnosti. „Gdje god su redovnici, ondje je radost. Pozvani smo iskusiti i pokazati da je Bog sposoban ispuniti naše srce i učiniti nas sretnima te nema potrebe svoju sreću tražiti drugdje; da istinsko bratstvo življeno u našim zajednicama jača našu radost; da nas naš potpun dar u služenju Crkvi, obiteljima, mladima, starijima, siromašnima ostvaruje kao osobe i daje puninu našemu životu.“ (Apostolsko pismo Svetog Oca Franje svim posvećenim osobama u prigodi Godine posvećenog života, 1.)

Govoreći o otvorenosti novim duhovnim zvanjima u današnjim okolnostima fra Josip je podsjetio da se redovništvo rađa iz preobilja ljubavi iz susreta s Kristom. Zavjeti su dragovoljno prihvaćeni apostolski savjeti. Podsjetio je na riječi pape Franje „Crkva ne raste kroz prozelitizam već privlačnošću. Dà, posvećeni život ne raste ako organiziramo lijepe kampanje za promicanje zvanja, nego ako djevojke i mladići koji nas susretnu osjete privlačnost prema duhovnome zvanju, ako vide da smo sretni muškarci i žene! Isto tako apostolska djelotvornost posvećenoga života ne ovisi o djelotvornosti i snazi sredstava koja se koriste. Vaš je život taj koji mora govoriti, život koji zrači radošću i ljepotom življenja evanđelja i nasljedovanja Krista.“ (Apostolsko pismo Svetog Oca Franje svim posvećenim osobama u prigodi Godine posvećenog života, 1.) Fra Josip se prisjetio kako je na pitanje - ima li smisla posvećeni život danas, pok. fra Bonaventura Duda buntovno odgovarao: “Više nego ikada!“

Imamo li mladima što pokazati ili se svijet toliko nastanio u naše samostane da im nemamo što pokazati? Jesmo li mi redovnici ljudi od svijeta, ali od njega slobodni?, upitao se fra Josip ustvrdivši kako Isus Krist i danas poziva mlade, ali mi smo postali slab mamac. „Sociološka su istraživanja pokazala da kod mladih ne nedostaje težnji i istinskih vrijednosti za koje su spremni ozbiljno se zauzeti. Kod njih se susreće otvorenost transcendenciji, sposobnost s velikom se ljubavlju i oduševljenjem zauzimati za solidarnost, pravdu i slobodu.“  (Za novo vino nove mješine, 12.) „Moramo se (…) ozbiljno zapitati o sustavu odgoja i izobrazbe. Ovih smo godina zasigurno uveli neke promjene, od kojih su neke pozitivne i išle su u pravome smjeru. No to se nije činilo kontinuirano i prije toga nisu se mijenjale bitne i nosive strukture izgradnje. Čini se da su se unatoč svim naporima i zalaganju uloženu u izgradnju nije uspjelo dotaći srce osobâ i stvarno ga preobraziti. Stječe se dojam da je izgradnja više bila informativna no performativna. Posljedica je toga da se i dalje svjedoči krhkosti osoba bilo u egzistencijalnim uvjerenjima, bilo na putu vjere. To dovodi do minimalnog psihološkog i duhovnog držanja, što posljedično dovodi do toga da osoba u pogledu dijaloga s kulturama i uključenosti u društvo i Crkvu nije sposobna hrabro i velikodušno živjeti vlastito poslanje. (Za novo vino nove mješine, 12.)

Citirajući Evangelii gaudium (99): „Od kršćana iz svih zajednica želim zatražiti osobito svjedočanstvo bratskoga zajedništva koje postaje privlačno i sjajno. Neka se svi dive kako se brinete jedni za druge, kako se uzajamno hrabrite i jedni druge pomažete i pratite na životnome putu.“, fra Josip je zaključio da suvremeni čovjek traži Boga, ali sve učestalije izvan Crkve. Crkvi ne nedostaje teologa, nedostaju duhovni majstori, oni koji će duše voditi u susret s Bogom. Ako želimo stvarnu promjenu trebamo se okrenuti autentičnim iskustvima iz bogate Crkvene tradicije. Svetost nije rezervirana samo za povlaštene. Ne trebamo se bojati mijenjati po zahtjevu Evanđelja. 

Drugo predavanje u 9:45 na temu Sociodemografska obilježja ženskih redovničkih zajednica sa sjedištem u Hrvatskoj održala je s. Krista Mijatović. Sestra Krista predstavila je dio rezultata istraživanja provedenog u ženskim redovničkim zajednicama u Hrvatskoj. Cilj istraživanja bio je izraditi bazu sociodemografskih podataka. Sestra je najprije govorila općenito u stanju redovništva u Hrvatskoj, a u drugom dijelu prezentirala podatke o ženskim apostolskim zajednicama koje imaju sjedište uprave u Hrvatskoj, napominjući kako redovništvo nije samo sociološki proizvod te da je u mnogočemu matematički nemjerljivo. Sestra je predstavila sažeto podatke o životnoj dobi sestara pri ulasku u samostan, o radnom vijeku redovnica uspoređujući taj podatak sa situacijom u Njemačkoj i Austriji. Potom je predstavila brojnost redovnica po pojedinim biskupijama u Hrvatskoj, kao i zastupljenost različitih karizmi po pojedinim biskupijama. Navela je omjere u kojima su redovnice prisutne u gradovima i na selu.

Govoreći o sestrama u formaciji navela je podatke o broju djevojaka koje dolaze  samostane i broju izlazaka iz samostana, o obrazovanju i podrijetlu djevojaka koje dolaze u samostan. Svoje predavanje sestra Krista zaključila je opaskom kako je redovništvo uvijek bilo u teškoćama, a današnje teškoće često dolaze iz nesvjesne asimilacije negativnih društvenih utjecaja. Redovnica će biti dok su onakve kakvima ih Gospodin treba. 

Nakon plodne rasprave i stanke uz okrjepu, sudionici su se uputili prema Katedrali sv. Dimitrija. Euharistijsko slavlje, u zajedništvu s ostalim svećenicima, predvodio je srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović izrazivši radost što je za susret Bogu posvećenih osoba  izabrano tlo natopljeno krvlju mučenika iz prvih kršćanskih vremena. Slavlje euharistije uzveličao je pjesmom zbor Mitrovčana pod vodstvom s. Cecilije Tomkić, sestre sv. Križa, uz instrumentalnu pratnju mladih. Nakon objeda u Hrvatskom domu i zajedništva sa župnim suradnicima, mons. Eduard Španović je ponosno stao na čelo kolone od 150 redovnica i svjedočki nas proveo jezgrom grada do iskopina ranokršćanske bazilike sv. Dimitrija. Velika je milost bila stajati na svetom tlu na kojem su prvi kršćani molitvom slavili Boga. Od ostalih znamenitosti drevnoga Sirmiuma sudionici su imali priliku pod stručnim vodstvom razgledati arheološke iskopine Carske palate. Susret Bogu posvećenih osoba u Srijemskoj Mitrovici pokazao je koliko je izvrsna suradnja Katoličke župe sv. Dimitrija i lokalnih institucija.Župnik je u više navrata naglasio da je izbor Srijemske Mitrovice za susret Bogu posvećenih osoba mudar i od Duha Božjega nadahnut izbor: i zbog svjedočke dimenzije i zbog podrške vjernicima u ovome gradu, a i zbog jačanja suradnje i zajedništva sa svim žiteljima Mitrovice. Vjerujemo da smo tome i doprinijeli moleći zagovor svetih srijemskih mučenika. Susret je zaključen u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa, koje u ovom gradu imaju dugu tradiciju apostolskog djelovanja, marijanskom pobožnošću koju je vodila s. Danijela Jukić, iz družbe Marijinih sestara.

                                    s. Marija Petra Toman

Facebook likebox