"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

KONGRES PROVINCIJALNIH POGLAVARICA 2018.

Pod motom: „Živjeti našu viziju 2020“ održan je u kući matici u Ingenbohlu, u Švicarskoj, od 18. - 28. rujna 2018. Kongres provincijalnih poglavarica Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa, pod vodstvom s. Marije Brizar, generalne poglavarice, inače članice Hrvatske provincije. Okupilo se oko 50 sudionica iz četiri kontinenta: iz 12 provincija (Europe, USA i Indije) i 3 vikarijata (Brazila, Tajvana i Ugande). Kongres je obilježilo jedinstvo karizme u raznolikosti kultura, nacija i jezika (11 službenih), što je bilo veliko obogaćenje. Susret se održava svake druge godine s ciljem međusobnog povezivanja, izmjene iskustva i jačanja ostvarivanja karizme Utemeljitelja. Hrvatsku provinciju zastupala je s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, sa s. Emanuelom Kvesić, provincijalnom savjetnicom.

Ovaj Kongres želio je doprinijeti produbljivanju vizije Družbe, koja je započeta na prošlom Kongresu 2016. Naglasak je bio na izgradnji naših zajednica kao duhovnih oaza, njegujući vrijednosti međusobne povezanosti, otvorenosti, povjerenja, nade i hrabrosti. Te se vrijednosti ostvaruju idući stopama raspetog i milosrdnog Isusa, na putu s ljudima današnjeg vremena. Zbog toga je temeljni referat imao za temu: „Naše zajednice kao mjesta duhovnosti“ i „Biti na putu s ljudima“, a održao ga je prof. P. Dr. Thomas Dienberg, kapucin iz Münstera.

Sudionice su u svom radu prikazale stanje u svojim provincijama i vikarijatima i raspravljale također o nekim važnim pitanjima internog karaktera.

Susret su obogaćivala liturgijska slavlja, koja je svaki dan pripremala druga provincija i tako je došla do izražaja ljepota i specifičnost različitih kultura i jezika. Sudionice su također posjetile mjesta Meggen i Luzern, značajna za utemeljiteljicu Družbe, Majku M. Tereziju Scherer.

Rad Kongresa moderirala je Sr. Ingrid Geissler, iz Njemačke, članica Kongregacije sestara misionarki dragocjene Krvi, a međusobnu komunikaciju omogućavale su prevoditeljice na razne jezike. Za hrvatsku Provinciju prevoditeljica je bila s. Rastislava Ralbovsky. Posebnu gostoljubivost pokazale su sestre matične provincije u Ingenbohlu, te se stoga na cijelom Kongresu osjetilo otvoreno i obiteljsko ozračje. s. R.

Facebook likebox