"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE U SLAV. BRODU

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE U SLAV. BRODU PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE U SLAV. BRODU

Monografija „Milosrdne sestre Sv. Križa Hrvatske provincije - o 150. obljetnici dolaska u Đakovo (1868. – 2018.)“ predstavljena je u utorak 25. rujna u dvorani Državnog arhiva u Slavonskom Brodu.

Knjiga svojim sadržajem svjedoči o 15o godina ustrajnog povijesnog hoda i služenja Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, zatim i izvan Đakova, u više gradova i mjesta u Hrvatskoj te u drugim zemljama. U sedam poglavlja uz brojne fotografije donosi kratku povijest Družbe, odgojno-prosvjetni rad sestara, potom njihovo djelovanje u ubožnicama domovima staraca i umirovljenika, rad u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, pastoralno djelovanje i pomoć svećenicima po župama, djelatnost u vlastitim kućama, djelovanje u susjednim državama te o duhovnosti zajednice sestara, koje su uvijek, a i danas slijede Krista.

Predstavljanje je animirao mr. Ivan Medved, predsjednik ogranka Matice Hrvatske i ravnatelj Državnog arhiva Slavonski Brod. O knjizi je uz autoricu s. M. Esteru Radičević govorio mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Mons. Ćurić je naglasio kako je ta monografija „jubilejsko“ izdanje, koje na 274  stranice donosi  tekst o djelovanju sestara kroz jedno i pol stoljeće popraćena s mnogo fotografija koje, svaka za sebe kazuje 'tisuću riječi'. „U monografiji ćemo susresti čitavu lepezu sestarskog djelovanja – i malo je područja koje će zaobići njihovo djelovanje. Prvo poglavlje Monografije predstavlja prosvjetno odgojiteljski rad – pučke škole, domaćinske škole, škole za bolničarke, a kasnije vjeronaučne, odnosno katehetske škole i urede, vrtiće – od prvih obdaništa do današnjeg suvremenog vrtića u Zagrebu i Đakovu“, rekao je među ostalim mons. Ćurić. Posebno je istaknuo kako su brojne redovnice te družbe zasjale primjerom „svetosti“, a tri su uzdignute u Crkvi u red blaženika: bl Ulrika Nisch, bl. Majka Marija Terezija Scherer, suutemeljiteljica Družbe, prva vrhovna poglavarice te bl. Zdenka Schelingova. Od sestara Hrvatske provincije spomenuo je s. Amadeju Pavlović, koja je službu provincijalne poglavarice obnašala u veoma teškom razdoblju od 1943. do 1955. godine, istaknuvši njezinu suradnju i zajedništvo s bl. Kardinalom Alojzijem Stepincem, s kojim je dijelila njegov duh svjedočenja i hrabrosti. Na kraju je zaključio da je i u toj družbi sve manje novih duhovih zvanje te da smo zajedno sa sestrama pozvani moliti na tu nakanu.

Sestra Estera je na predstavljanju naglasila kako je monografiju pripremala više godina te zahvalila svima koji su joj pomogli u prikupljanju dokumentacije i drugih materijala. Kako je kroz 150 godina djelovanja kroz Družbu prošlo gotovo dvije tisuće sestara s. Estera je rekla da je u knjizi pokušala prikazati važnost zajednice te obuhvatiti najvažnije segmente djelovanja što je bilo iznimno teško i zahtjevno. Pastoralno djelovanje sestara u 70-ak župa obrađeno je u zasebnom poglavlju, ali samo općenito i zbog specifičnog vremena u kojemu je započeo ovaj apostolat. Neka druga prigoda čeka da se svaka župa i svako mjesto ovoga apostolata obradi zasebno.  Dodala je kako ih je sada u družbi tristotinjak te djeluju u Hrvatskoj, Srbiji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Prigodnu riječ i svoju zahvalu sestrama u knjizi je napisao đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, predgovor s. M. Amalija Kupčerić, a uvodno slavo pod nazivom gesla svoje družbe „Potreba vremena volja je Božja“, autorica s. M. Estera. Monografija donosi i biografiju Josipa Juraja Strossmayera koji je, kao tadašnji biskup, prije 150 pozvao Milosrdne sestre Sv. Križa iz Ingenbohla iz Švicarske u Đakovo.       B.Lukačević

Facebook likebox