"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

SLAVLJE SVETKOVINE UZVIŠENJA SV. KRIŽA

SLAVLJE SVETKOVINE UZVIŠENJA SV. KRIŽA SLAVLJE SVETKOVINE UZVIŠENJA SV. KRIŽA SLAVLJE SVETKOVINE UZVIŠENJA SV. KRIŽA SLAVLJE SVETKOVINE UZVIŠENJA SV. KRIŽA SLAVLJE SVETKOVINE UZVIŠENJA SV. KRIŽA SLAVLJE SVETKOVINE UZVIŠENJA SV. KRIŽA SLAVLJE SVETKOVINE UZVIŠENJA SV. KRIŽA

Samostanska zajednica u Đakovu proslavila je svetkovinu svoje Družbe u zahvalnosti Bogu za sve što po njezinim članovima čini širom svijeta. Za ovaj dan zajednica se pripremala devetnicom.

Samu svetkovinu zajednica je započela pjevanjem Prve večernje te svečanim pjevanjem Jutarnjih hvala koje je glazbeno oblikovala s. Svjetlana Paljušević. Uslijedila je sv. misa koju je predvodio mons. dr. Đuro Hranić uz asistenciju vlč. Zdenka Ilića, rektora samostanske crkve, te vlč. Domagoja Lackovića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata.

U svečanoj homiliji predvoditelj je naglasio: Križ je oruđe smrti. Njime se zadaje krajnje bolna i sramotna smrt. Pa ipak, kada Krist bude uzdignut na križ, on će tu spravu za mučenje, poniženje, sramoćenje i ubijanje pretvoriti u simbol spasenja, izbavljenja i iscijeljenja. Kao što u Starome Zavjetu nije spašavala zmija, tako ni ovdje ne spašava križ. Kao što je tamo pogled na uzdignutu zmiju bio pogled prema Bogu koji spašava od smrti, tako je i ovdje pogled na Križ pogled prema Bogu koji spašava od smrti.

Bez Isusa i njegova Križa izloženi smo smrtnoj opasnosti. Kad se sami nađemo pod svojim križevima, tada nema nade ni mogućnosti spasenja. Bez Isusova Križa nema lijeka za nas ljude protiv otrova koji u nas ubrizgava ovaj svijet. Kada se nađemo ugriženi i otrovani, važno je znati kamo možemo pogledati. Pogled na Križ znači odvraćanja pogleda od zla i otrova kojim smo pogođeni. Tako pogled usmjeren u smrtnoj opasnosti na Isusa umirućega na Križu čuva nas i naš život. Isusovo uzvišenje na Križ smjer je u kojem vjernik usmjerava svoj pogled prema nebeskom Ocu. Tko vjeruje u Sina, vjeruje i u Oca, a Otac ljubi svijet i hoće svijet spasiti, iscijeliti i izbaviti od otrova koji nama ljudima uništava darovani život. Sin je zato i došao na svijet da nas spasi.

Misno slavlje uzveličao je pjevanjem samostanski zbor, a na kraju sv. mise pristupila je zajednica s vjernicima ljubljenju relikvija svetoga Križa.

U večernjim satima Svetkovine Uzvišenja sv. Križa sestre su molile Križni put i svečane Večernje hvale. s. H.

 

Kako je sestarska zajednica na Velom Lošinju proslavila Svetkovinu Uzvišenja sv. Križa možete pogledati na: Web stranici Kuće Betanija u Velom Lošinju.

 

 

 

Facebook likebox