"Križa se ne bojim, želim samo dovršiti trku

i da milost ne napusti moju slabost."
                                                                                                                                                                 o. Teodozije Florentini

DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI - 2018

DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI - 2018 DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI - 2018 DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI - 2018 DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI - 2018 DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI - 2018

Mjesec svibanj koji je obilježen ljepotom probuđene prirode okupio je u samostanskoj kući „Betanija“ u Đakovu, majke s malom djecom, kao i cijele obitelji na duhovne vježbe u organizaciji Doma duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa. Vesela četa od 30-tero djece uključila se u program priređen za njih, kako bi odrasli, njih više od 20, mogli sudjelovati u duhovnim vježbama. Program za njih je bio bogat: molitva Božanskog Časoslova, predavanja, klanjanja, mogućnost ispovijedi i osobnog razgovora i sv. Misa koja se slavila zajedno s djecom. Sve je to pomoglo majkama i očevima steći nove spoznaje s obzirom na svoj duhovni život, na svoje odnose u braku, kao i svoje odgojne postupke prema djeci. Voditeljica programa za odrasle bila je Katarina Ralbovsky, koja je spojila iskustvo odgojiteljice i dugogodišnjeg rada u Centru za duhovnu pomoć u Zagrebu, što je sudionicima bilo vrlo zanimljivo i korisno.

S. Marija Klara Klarić sa suradnicama, s puno ljubavi se pobrinula da svi sudionici, suradnici i animatori dobiju ukusnu domaću hranu, a za djecu je bilo uvijek novih „iznenađenja“. Posebna je radost bila nezaobilazna šećerna vuna.

Program za djecu bio je ispunjen kreativnim radionicama, plesom, primjerenim katehezama i raznim igrama. Vodili su ga vlč. Dominik i sestra Kristina Ralbovsky, salezijanci suradnici uz pomoć animatora iz Sonte, Josipovca Punitovačkog i Đakova. Prije Euharistijskog slavlja djeca su u subotu dramski prikazala ukazanje BDM u Lurdu povodom 160 godina lurdskih ukazanja, a u nedjelju mali igrokaz o sestrama, povodom jubilarne 150 obljetnice dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo. Tom prigodom zahvalili su prisutnoj provincijalnoj poglavarici, s. Amaliji Kupčerić, što sestre već gotovo dva desetljeća organiziraju duhovne vježbe, koje su bile najprije za žene, onda za majke s djecom, a u zadnje vrijeme i za cijele obitelji.

Osvrt na duhovne vježbe voditelji su učinili zajedno s djecom, animatorima i roditeljima, što se pokazalo vrlo plodnim. Upriličen je također igrokaz o sv. Dominiku, sa scenom iz njegova života, kada je predavši svojoj majci Gospinu medaljicu, pomogao da prevlada veliku krizu u trudnoći. U salezijanskoj obitelji njeguje se na osnovu toga običaj blagoslova i dijeljenja Gospinih medaljica trudnicama, što je učinjeno i ovom prigodom. Medaljice su predane majci koja očekuje sedmo dijete, i majci koja očekuje četvrto dijete. Time se željelo pružiti podršku i ohrabrenje obiteljima sa više djece.

Duhovne vježbe su trajale od 4. do 6. svibnja 2018. a sudjelovalo je 20-tak odraslih osoba (četiri obitelji i majke - uglavnom sa više djece) i 30 djece (od 2 do 11 godina), tako da je potpuno popunjen kapacitet kuće. Došli su iz M. Bistrice, Pleternice, Siska, Sl.Broda, Darde, Osijeka, Višnjevca, Andrijaševaca, Županje, kao i iz Vojvodine (Subotica-Đurđin, Sonta, Bajmok).

Ovakve duhovne vježbe u cijelosti žele biti podrška obiteljima, jer je sudjelovanje za djecu besplatno, a roditeljima, napose majkama, pruža se mogućnost da se kroz ovakve dane mogu posvetiti svojoj duhovnoj izgradnji.

Evo nekoliko svjedočanstava sudionika:

Bogu hvala što me je pozvao ovdje, samo on zna da mi je to bilo zaista potrebno. SVE o čemu smo slušali i razgovarali, vjerujem, da mi je čvrsto urezano u srce, da se potrudim, skupa s Njime i cijelim nebom, sve primijeniti u svojoj svakodnevici. A djeca već pitaju kad se vraćamo! Hvala Gospodu i Gospi što vas šalju da upravljate stado malo! (majka s troje djece)

Sve je bilo fantastično uz Božju pomoć i pomoć domaćina i organizatora. Hvala svima! (otac 6 djece)

Čovjek se uči dok je živ. I kad misliš da imaš iskustva poslije 9 godina braka i 6 djece, uvijek još nešto naučiš. Hvala Bogu na svemu! (majka 6 djece)

Jedno novo iskustvo koje mi je bilo potrebno napuniti baterije za period koji slijedi. Hvala svima, a posebno Katarini na dobrim savjetima i smjernicama za daljnji tijek mog života.

Bog ti je dao dva uha i jedna usta. Zato više slušaj a manje pričaj. Kad ti je najgore sjeti se gore Tabora. Sve što Bog pripusti za mene je spasonosno. – Bog vas blagoslovio!! Seminar je bio fenomenalan!! (otac dvoje djece)

Nevjerojatno kako Bog govori preko drugih ljudi!

Na duhovnim vježbama sam već tri godine. Svake godine mi je lijepo. Ove godine mi je bilo posebno, jer sam imala čast glumiti časnu sestru, te im tako zahvaliti za sve godine što su nam davale svoju ljubav i pažnju. Nova djeca, novi roditelji, nova prijateljstva, ljubav, radost, osmjeh! Jedva čekam slijedeću godinu ovo sve ponoviti. (animatorica)

Biti animator za mene je bila prava radost. Drago mi je što sam proživjela predivan vikend s divnim ljudima i divnom djecom. Meni je kao animatoru ovo bilo bogato iskustvo, osjetila sam zajedništvo i Božju prisutnost. Kući smo svi otišli zadovoljni i ispunjeni jer smo otvorili svoje srce jedni za druge, za djecu i za Boga. (animatorica)

s. R. R.

Facebook likebox