"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA

KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA KONCERT VIŠANA U GODINI JUBILEJA

U samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u petak, 6. travnja 2018., održan je Uskrsni koncert na kojem su nastupili: Župni zbor “Gospe od Spilica ” s Visa, klapa Liket i Komorni ansambl Hrvatske gradske glazbe Vis pod ravnanjem dirigenta Matea Narančića.

Na početku koncerta Zbor je predstavila gospođa Dobrila Cvitanović, urednica časopisa Hrvatska zorate istaknula povezanost otoka Visa sa Sestrama sv. Križa. Zbor je osim tradicionalnih uskrsnih pjesama, izveo i pojedine točke klasične glazbe, kao što su Vivaldijeva “Glorija” i Händelova “Aleluja”, što je publika nagradila burnim pljeskom.

 

Brojne sudionike koncerta pozdravio je gradonačelnik Visa, Ivo Radica i provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara svetog Križa, s. M. Amalija Kupčerić koja je, zahvaljujući se gostima na iznimnom glazbenom događaju, naglasila da sestre ove godine obilježavaju 150. obljetnicu dolaska u Đakovu i da dugi niz godina djeluju na Visu.

Prema riječima dirigenta Vis je najudaljeniji naseljeni otok, dosta je izoliran od kopna pa je možda utjecalo to na njegovu posebnost. Ali poseban je i što se tiče glazbe i kulture, uvijek je bio vrlo aktivan. Imamo gradsku glazbu koja ove godine obilježava 170 godina od osnutka, a to ju svrstava u jednu od najstarijih glazbi u Hrvatskoj, a u Dalmaciji je i najstarija. S druge strane, crkveni zbor Visa ove godine slavi 70. obljetnicu. Osnovan je dolaskom časnih sestara na Vis i tada je postao mješoviti zbor, a neki članovi zbora su i danas u njemu od samih početaka.

Bogati glazbeni ugođaj Đakovčani će, vjerujemo, dugo pamtiti.
U nedjelju, 8. travnja, gosti s Visa, svirali su i pjevali kod jutarnje sv. mise u samostanskoj crkvi. Nakon okrijepe i druženja sa sestrama uputili su se natrag prema Visu. 
s.F.T. 

Facebook likebox