"Molitva, tj. susret s Bogom,

ljudima je tako potrebna kao disanje."

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

II INTERNACIONALNI “ SIRMIUM MUSIC FEST“

Od 14. do 18. ožujka održan je u Srijemskoj Mitrovici drugi internacionalni festival glazbe. Tijekom tri dana trajanja festivala učesnici su se istovremeno natjecali na tri lokacije (u baroknoj sali Muzeja Srema, svečanoj sali Galerije „Lazar Vozarević“ i svečanoj sali Srpskog Doma) u različitim  kategorijama: klavir solo, uporedni klavir, klavir četveroručno i puhački instrumenti (flaute, klarineti, saksofoni, fagoti, oboe, trube, horne). Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je oko 200 sudionika iz 8 zemalja (Rusije, Letonije, Rumunjske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i 47 škola i akademija, od najmlađih iz muzičkih zabavišta pa sve do studenata master i doktorskih studija. Ocjenjivao ih je međunarodni žiri sa poznatih i priznatih akademija i glazbenih škola iz Njemačke, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Organizator ovog festivala je Udruženje Sirmium Gradus ad Parnassum („Stepenicom do uspjeha“) iz Srijemske Mitrovice, čiji je direktor  prof. gđa. Margarita Vujović. Festival je pod pokroviteljstvom grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Uz mnogobrojne goste i domaćine svečanom otvaranju festivala nazočili su: veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu, njegova ekselencija  gosp. Gordan Bakota, zamjenica Gradonačelnika grada Srijemska Mitrovica gđa. Svetlana Milovanović, predsjednik skupštine Grada gosp. Tomislav Janković, načelnik gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, gosp. Zoran Miščević, Prelat njegove svetosti, dekan i generalni vikar za Srijem, monsinjor Eduard Španović, direktor brodogradilišta Vahali, tj. generalnog sponzora festivala gđa. Kristina Anđelković, te predstavnici sponzora i prijatelji festivala, direktor glazbene škole ,,Petar Krančević“, gosp. Bojan Jovanović kao i direktori kulturnih i javnih ustanova grada.

U svom pozdravnom govoru na početku otvaranja festivala, umjetnički direktor festivala s. Cecilija Tomkić između ostalog rekla je: „Želim da ovaj najmlađi festival u našem čuvenom, carskom Gradu Festivala, postoji i traje kao i svaka tradicija, sa svojim arhetipskim poimanjem lijepog, uzvišenog, starog, njegovanog i vječnog, osluškujući prošlost, stvarajući sadašnjost, učeći budućnost“. Zatim je pozvala gosp. Tomislava Jankovića kojemu je pripala čast da u ime domaćina, grada Sremska Mitrovica otvori II Internacionalni Sirmium Music fest. Gospodin Tomislav se između ostalog obratio nazočnima ovim riječima: „Velika mi je čast da vas u ime grada Sremska Mitrovica kao i u svoje osobno ime pozdravim i izrazim veliko zadovoljstvo što se po drugi puta u našem gradu događa ovako veliki i lijepi festival. Samo uz veliku ljubav, požrtvovnost i entuzijazam organizatora kao i uz veliku financijsku pomoć prijatelja i sponzora festivala uspjelo je to i ove godine…, a našim dragim organizatorima mogu samo poželjeti da se ovaj festival slijedeće godine prepozna na nacionalnom nivou i da uđe u muzički kalendar događaja za našu zemlju“!

Potom je zamjenica gradonačelnika Grada Srijemska Mitrovica Svetlana Milovanović istaknula: …”ono što me posebno raduje jest da je na ovogodišnjem festivalu prijavljeno mnogo više natjecatelja nego što je to bilo prošle godine. Ovaj je festival iznimno važan za otkrivanje mladih talenata“.

Podršku festivalu pružio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu, njegova ekselencija  gosp. Gordan Bakota, rekavši: “Meni je posebno drago što časna sestra Cecilija, zajedno sa poglavarstvom Grada Sremska Mitrovica organizira ovakav festival. Nadam se da će ovaj internacionalni događaj imati još veću i širu podršku, jer on puno znači ne samo građanima Srijemske Mitrovice nego i cijelom regionu. Ja sam došao ne samo uživati u ovom krasnom događaju nego i dati podršku svima koji su došli sudjelovati na festivalu“.

Nakon pozdravnih riječi i govora sestra Cecilija je predstavila istaknutog profesora i koncertnog majstora gosp. Igora Gryshina sa Univerziteta za muziku i pozorište “FelixMendelssohn Bartholdy” iz Leipciga koji je održao solistički koncert.

Gospođa Margarita Vujović, direktor udruženja, pozvala je sve nazočne da kroz ova tri dana prate događanja i uživaju u lijepoj muzici kako tijekom dana slušajući takmičare tako i na večernjim koncertima mladih umjetnika: u petak, solistički koncert mladog pijaniste i prošlogodišnjeg Laureata natjecanja Arde Mustafoglua iz Makedonije kao i završni koncert u subotu navečer, na kojem će svirati najbolji od najboljih: pobjednici kategorija i Laureati.
Festival je završen 
svečanim koncertom u subotu 17. 03. u 19 sati u sali Galerije, na kojem su nastupili pobjednici.  
s. Cecilija Tomkić

Sva događanja kao i koncerte možete pogledati na youtubeu kao i na sajtu fetivala…

Facebook likebox