"S Bogom i za Boga može se Mnogo!"

                                                                                                                                         bl. majka Marija Terezija Scherer

SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018.

SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018. SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018. SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018. SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018. SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018. SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018. SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018. SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018. SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018. SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE – korizma 2018.

Na temu: „Ljubav nije ljubljena“ održan je seminar posta, molitve i šutnje u samostanskoj kući „Betanija“ u Đakovu od 13.do 18. ožujka 2018. pod vodstvom s. Ljilje Pehar, franjevke iz Mostara. Sudionici su se na ovaj način mogli bolje pripraviti za slavljenje najvećih otajstva vjere: muku, smrt i uskrsnuće Isusovo.

Post, šutnja, osobna i zajednička molitva, druženje s Božjom Riječi kroz Lectio divina, Ispovijed, sv. Misa, danonoćno klanjanje i prigoda za razgovor s voditeljicom – omogućile su sudionicima duboku duhovnu obnovu. Svaki vid seminara bio je posebno naglašen. Blagovanje kruha za stolom, u šutnji i zajedništvu, voditeljica je uzela kao motiv da naglasi važnost obiteljskog stola, koji se danas u žurbi vremena gubi. Zajednička molitva bila je također poticaj za obnovu molitve u obiteljima. „Potrebno je vratiti obiteljsku molitvu i obiteljski stol i tako će porasti snaga zajedničkog života“, naglašavala je s. Ljilja. Potrebno je unijeti male, sitne radosti i nježnosti u svoje obitelji, kako bi obitelj mogla biti škola života.

U okviru seminara, sudionici su se uključili i u trodnevnicu za blagdan sv. Josipa kod sestara Karmelićanki u Breznici Đakovačkoj, što je bilo posebno obogaćenje.

Na seminaru je sudjelovalo oko 30 muškaraca i žena, među njima 1 svećenik i dvije redovnice, od toga na cijelom seminaru bilo je 21 osoba, a djelomično je dolazilo 8-9 osoba. Došli su iz raznih krajeva: iz Đakova, St. Mikanovaca, Osijeka, Valpova, Vrbove, Glogovice, Lipika, Bukovlja, St. Slatinika, Podvinja, Kruševice, Strizivojne, Štitara, a također iz susjednih država: Domaljevaca, Tolise, Šir. Brijega (BiH) i Selenče (Srbija).

Prilažemo nešto iz osobnih svjedočanstava na kraju seminara, koja su uvijek vrlo snažna i teško ih je prenijeti riječima:

Šutnje na seminaru godi, ona je dragocjena. Tada se sve može dobro složiti u nas.

Imam dobar brak, posao, imam ovo i ono… ali nisam zadovoljna. Ovdje sam shvatila da mogu nešto učiniti.

Vidim da mi je potrebno odvojiti pogled od sebe i upraviti ga iznad svega, iznad sebe i od sebe - upraviti ga prema drugome.

Seminar mi je dao ovu nadu iz psalma: „Duša će mi biti kao vrt navodnjen“.

Uvidjela sam kako sam uvijek bila nezadovoljna. Ovdje sam učvrstila vjeru da sam Božje dijete.

Najljepše mi je bilo noćno klanjanje… Ovdje pred Isusom nema maski. Tu se spoznajem kakva jesam. I to mi pomaže.

Učio sam biti s Bogom u šutnji i molitvi.

Facebook likebox