"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH

UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH UZ OBILJEŽAVANJE SVETKOVINE SVIH SVETIH

Na Svetkovinu Svih svetih Crkva stavlja pred nas stvarnost proslavljene Crkve, nebeske Crkve tj.  vječnoga blaženstva, koje uživaju svi oni koji su za zemaljskog života ostvarili blizinu i sličnost s Bogom, po ljubavi, te su sada proslavljeni u Bogu.

Nebrojenom je mnoštvu svetih i blaženih kojih se Crkva spominje toga dana, a oni nam darovani  kao uzori i zagovornici. Kada ih slavimo, slavimo u njima Boga. To su oni na koje se mogu primijeniti ispunjene Isusove riječi s gore blaženstva:  Blaženi siromašni duhom, blaženi krotki, blaženi mirotvorci blaženi ožalošćeni, blaženi milosrdni, blaženi čista srca i blaženi progonjeni zbog pravednosti, njihovo je Kraljevstvo nebesko. 

Želimo da nas oni trajno podsjećaju da je naša domovina na nebesima.

Dušni dan – ili dan mrtvih je dan kada se sjećamo naših pokojnika koji su otišli ispred nas u vječnost. Štovanjem svojih pokojnika izražavamo svoju vjeru u najveću vrijednost života, u njegovu vječnost. Stoga Dušni dan, odnosno Dan mrtvih nije samo izraz sjećanja na naše najdraže koji više nisu među živima, nego je to izražavanje naše dobrohotnosti i ljudskosti, molitva za njih. Crkva je već od prvih vremena kršćanstva s velikim poštovanjem njegovala spomen mrtvih, jer je, kako piše sv.  „sveta i spasonosna misao moliti za mrtve kako bi im se oprostili grijesi“.

Potpuni oprost - Na blagdan SVIH SVETIH i na DUŠNI DAN i nedjelju poslije Dušnog dana, može se u svim Crkvama dobiti POTPUNI OPROST, koji se može namijeniti samo za pokojne. Da se dobije potpuni oprost potrebno je: - Pohoditi crkvu ili bogomolju u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, - primiti sv. Pričest, ispovjediti se ako je potrebno, - te izmoliti molitvu na nakanu Sv. Oca Pape. 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3