"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

PROSLAVA KRIŽEVA NA VRHOVCU

PROSLAVA KRIŽEVA NA VRHOVCU PROSLAVA KRIŽEVA NA VRHOVCU PROSLAVA KRIŽEVA NA VRHOVCU PROSLAVA KRIŽEVA NA VRHOVCU PROSLAVA KRIŽEVA NA VRHOVCU PROSLAVA KRIŽEVA NA VRHOVCU PROSLAVA KRIŽEVA NA VRHOVCU PROSLAVA KRIŽEVA NA VRHOVCU

Križu sveti, stablo svako
Zavidi ti čarni sjaj,
S takvim lišćem, cvijetom, plodom
Nikoji ga nema gaj:
Slatko drvo, slatki čavli
Nose teret slatki taj.“

S ovim riječima završio je svoju, vrlo poticajnu propovijed dr. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, te predsjedatelj Euharistijskog slavlja na koje su se okupile sestre s Vrhovca, s Rebra i sestre koje djeluju pri HBK-a. Svečanu sv. misu na blagdan Uzvišenja sv. Križa koncelebrirali su, uz prisutnost vjernika, vlč. Anton Štefan, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj te slavljenik dijamantne obljetnice misništva, p. Petar Galauner DI, koji su svojom prisutnošću uzveličali naše slavlje.  

Propovijed je dr. Markić započeo riječima: „Sve je počelo s nogometnim klubovima! S grba Reala skinut je križ, a potom i s grba kluba Barcelone. Nastavilo se trgovačkim centrima; naš Lidl je uklonio križ s reklamne fotografije jedne pravoslavne crkve… da slučajno ne bi smetalo potrošače druge vjere.“ Dr. Markić je ukazao na činjenicu da ne znamo kamo nas to vodi i što će još maknuti, ali nas iz Crkve svakako treba zabrinuti jer bez križa sve postaje duhovnost hedonista koji bi u svojoj vjeri samo uživali i slavili, a izbjegli stvarnost koja je, koliko znamo, obilježena križem. Upozorio je kako je dubina naše vjere upravo taj križ, a veličina ljubav, te da zrelost vjere mjerimo križem. Njegovo drugo ime je ljubav, ljubav koja ne pita za cijenu. Istaknuo je da je 90 % naših molitava upravljeno uklanjanju i izbjegavanju križeva, kušnji, patnje, boli, bolesti, a time se moli suprotno od onoga što vjera traži. Bogu se, zapravo, približavamo po patnji, a po križu rastemo i bivamo sposobni za istinsku vjeru. Propovjednik je nadalje istaknuo da se Bog čovjeku približava upravo u dubinama patnje a ne u visokoj mudrosti bez križa. Završavajući homiliju podsjetio je da je život put, hodočašće prema Bogu, a on je suobličavanje Kristu Raspetome.

Na kraju misnog slavlja, vlč. Štefan srdačno je zahvalio dr. Markiću na poticajnim mislima, te p. Galauneru za prisutnost na našem slavlju i na svakoj podršci koju pruža nama sestrama kroz svoje molitve i žrtve, te kako je on veliki čovjek, iako po stasu manji i od predvoditelja slavlja i od njega. P. Galauner je u svom skromnom tonu izjavio da je on malen sluga Isusov koji se nada jednoga dana pronaći otvorena vrata raja. Zahvalio je sestrama na podršci u njegovom jubileju i na pozivu a voditelj slavlja dr. Markić stavio je svima na srce potrebu molitve za mlade u iseljeništvu kojih je sve više.

Nakon mise smo u prostorima samostana, uz zvuk tamburice, čestitali p. Galauneru njegov 60. Jubilej misništva, a s. Bernardeta Mihaljević je u slavljeničkom tonu izrecitirala autorsku pjesmu o 60 kapi života – 60 godina milosti, nakon čega je s. Suzana Babić, kućna poglavarica, izručila slavljeniku u ime sestara zajednički poklon. Slavlje se nastavilo uz okrijepu i druženje s vjernicima, popraćeno pjesmom  i plesom. s. Marija Pia Tadijanov

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox