"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

POSVETA KONKATEDRALE U BARU

POSVETA KONKATEDRALE U BARU POSVETA KONKATEDRALE U BARU POSVETA KONKATEDRALE U BARU POSVETA KONKATEDRALE U BARU POSVETA KONKATEDRALE U BARU POSVETA KONKATEDRALE U BARU POSVETA KONKATEDRALE U BARU POSVETA KONKATEDRALE U BARU

Novoizgrađena konkatedrala sv. Petra u Baru svečano je posvećena u nedjelju, 3. rujna, 2017. a svečanu misu posvete predvodio je barski nadbiskup u miru, mons. Zef Gashi za vrijeme čijega je pontifikata započela njezina gradnja. Na misi posvete u koncelebraciji su uz mons. Gashi-a bili nadbiskup barski, mons. Rrok Gjonlleshaj, apostolski Nuncij u BiH i Crnoj Gori, mons. Luigi Pezzuto, biskup banjolučki, mons. Franjo Komarica, te 10-ak biskupa i 40-ak svećenika. Na misi je bio i predstavnik Srpske pravoslavne crkve, mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije koji je uputio i prigodnu riječ, te predstavnik Islamske zajednice, Ishak ef. Hoxha.

Svečanost je popratilo svojom nazočnošću i molitvom mnoštvo vjernika, redovnika i redovnica, gostiju i uzvanika te predstavnici donatorskih organizacija koji su izgradnju pomagali.

U prigodnoj homiliji nadbiskup u miru, mons. Gashi, istaknuo je da se na ovaj događaj čekalo 70 godina. Tek 9. ožujka 2006. donesena je odluka o gradnji katedrale na sadašnjoj lokaciji, tj. u centru Bara, a 16. lipnja iste godine postavljen je kamen temeljac. Blagoslovio ga je kardinal vašingtonski, Teodor MCCarick. Naglasio je nadalje da je Bar grad u kojem vjekovima žive u skladu ljudi raznih vjera, što govori i znači više od suživota, te zaželio da on to uvijek i ostane, čemu će zasigurno doprinijeti i ova konkatedrala. Svečano misno slavlje uzveličao je svojim pjevanjem zbor pjevača iz 4 župe:  Bara, Podgorice, Tuzi i Ulcinja.

Za tu svečanost došle su i naše sestre iz Hrvatske: provincijalna poglavarica, s. M. Amalija Kupčerić, s. M. Svjetlana Paljušević, samostanska orguljašica, s. Josipa Ćibarić i s. Mateja Damjanović, koja je ujedno bila i predstavnica sestara koje su djelovale u bolnici u Baru. Iz Regije Kosovo bile su nazočne: s.  Franciska Molnar, regionalna poglavarica, s. M. Lindita Dedaj, zamj. reg. pogl., s. Smilja Micaković i s. Edita Zorić. Od sestara iz Bara, koje će ove godine obilježiti 70 god. svoga djelovanja u ovom gradu, bile su nazočne sve četiri sestre koje ovdje djeluju: s. Teuta Augustini, kućna poglavarica, s. Irena Pitaqi, ravnateljica vrtića, s. Elfrida Abazi i s. Robertina Zorić. One su se svesrdno angažirale oko pripreme ovog značajnog događaja, na različitim područjima.

Pred kraj misnog slavlja mons. Rroko Gjonlleshaj, aktualni barski nadbiskup, zahvalio je Bogu na ovom velikom događaju, značajnom napose za sve vjernike katolike te zahvalio svim donatorima koji su potpomogli izgradnju ove velebne katedrale.

"Konkatedrala je postavljena u središtu Bara i to će svim ljudima dobre volje pomoći da se još više zbližimo međusobno, da živimo sjedinjeni u radosti kao braća i sestre. Iz ovog svetog mjesta i iz svetog hrama, te iz džamije, možemo svi zajedno slaviti Boga. To je naša dužnost, ali nikada ne zaboravljajući naše ljude u potrebi, one koje traže Boga i one koje Bog šalje njima", rekao je nadbiskup.

Konkatedrala je građena punih 11 godina, a prigodom njezine posvete pripremljena je i tiskana Monografija barske nadbiskupije, koja obuhvaća i djelovanje Milosrdnih sestara sv. Križa od njihova dolaska u Crnu Goru, tj. od 1900 godine. Monografija je na albanskom jeziku a bit će tiskana i na Hrvatskom i Engleskom.

Sestre iz Bara

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox