"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

FESTIVAL „SIRMIUM MUSIC FEST“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI

FESTIVAL „SIRMIUM MUSIC FEST“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI FESTIVAL „SIRMIUM MUSIC FEST“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI FESTIVAL „SIRMIUM MUSIC FEST“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI FESTIVAL „SIRMIUM MUSIC FEST“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI FESTIVAL „SIRMIUM MUSIC FEST“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI FESTIVAL „SIRMIUM MUSIC FEST“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI FESTIVAL „SIRMIUM MUSIC FEST“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI

Od 16. – 19. ožujka u Srijemskoj Mitrovici – na dvije lokacije: u Mitrovačkoj gimnaziji i Muzeju Srijema održan je prvi „Sirmium Music Fest“, internacionalni festivala pijanizma. Festival je organiziralo Udruženje „Gradus ad Parnassum“ pod pokroviteljstvom Grada Srijemske Mitrovice  te Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Naša s. Cecilija Tomkić, profesorica klavira u Muzičkoj školi „Petar Krančević“ jedna je od organizatora Festivala i član udruženja „Gradus ad Parnassum“.

Otvaranju festivala u svečanoj dvorani Mitrovačke gimnazije prisustvovala je Smiljana Vlajić ispred  Pokrainskog sekretarijata za kulturu ,javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Svetlana Milovanović, zamjenica gradonačelnika Grada Sremska Mitrovica, predsjednik skupštine grada Sremska Mitrovica - g.Tomislav Janković, zamjenik načelnika gradske uprave  za kulturu sport i omladinu - g. Zoran Miščević,

načelnik gradske uprave za buđet - g. Duško Šarošković, predstavnik gradske uprave za obrazovanje g. Bogdan Božin, generalni vikar za Srijem mons. Eduard Španović, direktori generalnog sponzora festivala ,,Brodogradilište Vahali,,- gosp. Kristina Anđelković i g. Stevan Zlatanović, predstavnici sponzora fabrike Metalfer-Stel mill na čelu sa g. Jovicom Alićem te direktori i predstavnici ustanova za kulturu, javnih preduzeća i udruženja građana kao i mnogobrojni gosti koji su imali jedinstvenu priliku slušati čuvenog pijanistu Gustava Zaka iz Argentine koji je svirao na otvaranju.

Udruženje “Gradus ad Parnassum” je imalo želju da jednu ovakvu manifestaciju ostvari u Sr. Mitrovici, i to je uspjelo uz veliku pomoć  prijatelja, donatora, dobročinitelja.

“Sirmium Music Fest” okupio je natjecatelje iz sedam zemalja - Rusije, Rumunjske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Srbije.

Tu je bio i međunarodni stručni žiri što je Festivalu dalo dodatno značenje. Članovi žirija bili su: Đorđe Stanetti – prof. glazbene akademije iz Zagreba, Gustavo Zaka – prof. glazbene akademije iz Kordobe, Argentina, Vladimir Mlinarić-prof. muzičke akademije iz Ljubljane, Milan Miladinović-prof. muz. akad. iz Novog Sada, Snježana Vuleta Popović prof. Muz. akademije iz Banja Luke, Jelena Bajić Bojanić prof. muz. akademije iz Novog Sada, Olivera Radmanović prof. iz Beograda, Milica Prodanović prof. muz. škole Živorad Grbić iz Valjeva, Lea Štanek prof. iz Varaždina, Florin Berculesku prof. iz Rumunjske.

Svi koncerti kao i nastupi natjecatelja bili su vrlo dobro posjećeni jer je natjecanje bilo otvorenog tipa.

Nastupilo je oko 130 natjecatelja podjeljenih u XII kategorija. Sudjelovali su učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola od najmlađih do najstarijih (najmlađi učesnik je bio sa 5g u predkategoriji ,,A,,), studenti glazbenih akadenija pa sve do studenata master i doktorskih studija - što je vrlo značajno jer je ta kategorija prvi put uvedena, rekla je sestra Cecilija Tomkić u svom pozdravnom govoru. Pravo sudjelovanja imali su i srednjoškolci kao i studenti obligatnog klavira što je isto novina ovog festivala.

Pripremila: s. Augustina Dominković

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3