"Ne smijemo računati na uspjeh,

moramo vršiti svoju dužnost.
                                                                                                                                                                  o. Teodozije

MIGRACIJA I TRGOVINA LJUDIMA

MIGRACIJA I TRGOVINA LJUDIMA MIGRACIJA I TRGOVINA LJUDIMA

U organizaciji Udruge RENATE – Redovnice Europe umrežene u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja u Conference Centre Soeterbeeck, Ravenstein, u Nizozemskoj, od 19. do 25. ožujka 2017. održan je seminar o Migraciji i trgovini ljudima.

Među 30-ak sudionika - predstavnika 17 europskih zemalja na seminaru je sudjelovala s. Viktorija Šimić iz Hrvatske Provincije Milosrdnih sestara sv. Križa.

Prvo je predavanje održao Gerard Moorman ispred Redovničke Konferencije Nizozemske pod nazivom „Laudato si i Izbjeglice.“

Kao i inače na seminarima u organizaciji Udruge RENATE, naglasak je bio na upoznavanju i razumijevanju domaće situacije - ovaj put u Nizozemskoj - s obzirom na trgovinu ljudima i migraciju. Među ostalim temama na kojima se radilo na Seminaru kroz tjedan dana bile su i: „Sigurna budućnost – metodologije dobrovoljnog povratka žrtava trgovine ljudima u svoju domovinu,“ zatim „Siguran povratak migranata bez dokumenata,“ „Radno iskorištavanje selilaca“, kao i „Pravo na zaštitu.“

Mill Bijnen je podijelila sa sudionicima svoja iskustva kao koordinatorica skloništa koje pruža posebnu brigu migrantima – žrtvama trgovine ljudima, a Franck Ploum nas je obogatio „Teološkim promišljanjima“ vezanim za rad sa žrtvama trgovine ljudima i zaštitom selilaca, u svjetlu poruka Pape Franje od početka njegova pontifikata.

Sudionici su posjetili staro-katoličku crkvu u Haagu, kao i Ekumenski centar STEK za izbjeglice i osobe bez dokumenata. Važan dio seminara bila je i izmjena iskustava, dobre prakse rada sa žrtvama trgovine ljudima te na ostalim područjima suzbijanja trgovine ljudima kao što je preventivno djelovanje, podizanje svijesti i lobiranje.

Zadnji dan seminara održana je panel diskusija u kojoj su sudjelovali predstavnici iz ECPAT-a, Fiera, Terre des Hommes i Porticusa.

Bio je to zaista tjedan bogat plemenitim i zauzetim predavačima koji riječju i djelom iskreno nastoje pomagati ljudima u nevolji našega vremena.

s. Viktorija Šimić

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3