"Ne smijemo računati na uspjeh,

moramo vršiti svoju dužnost.
                                                                                                                                                                  o. Teodozije

DUHOVNA OBNOVA ZA UDOVICE GRADA OSIJEKA

DUHOVNA OBNOVA ZA UDOVICE GRADA OSIJEKA DUHOVNA OBNOVA ZA UDOVICE GRADA OSIJEKA DUHOVNA OBNOVA ZA UDOVICE GRADA OSIJEKA DUHOVNA OBNOVA ZA UDOVICE GRADA OSIJEKA

U organizaciji Svjetovnoga instituta Malih Marija, u Župi Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku, održana je 5. ožujka 2017. godine duhovna obnova za sve udovice grada Osijeka. Predavanje u 17 sati održala je s. Marija Stela Filipović na temu «Sveta Elizabeta Ugarska, uzor žene udovice». Okupilo se dvadesetak udovica, različite dobi i različitoga vremenskog trajanja udovištva. Na početku sve je prisutne pozdravio vlč. Ivan Jurić, župnik, a temu je najavila Ana Penić, članica Instituta Malih Marija. Slijedilo je navedeno predavanje.

Svojim predavanjem s. Marija Stela nastojala je ohrabriti udovice za opredjeljenje za Krista i za ustrajnost u djelima kršćanske ljubavi. Predavanje je imalo tri dijela. U prvom dijelu iznesena je mala teologija udovištva, prema poslanicama sv. Pavla (1 Kor 7 i 1 Tim 5). U drugom dijelu ukratko je prikazan život sv. Elizabete Ugarske, a u trećem dijelu povezana je teologija udovištva sa životom sv. Elizabete. Taj treći dio donosimo u cijelosti.

  1. Pavao daje prednost udovicama spram udanih. On uspoređuje udovice s djevicama koje se brinu za nebesko, za Krista. - Pogledamo li život sv. Elizabete, njoj je i u braku briga za Krista bila na prvom mjestu. Zato je mogla u crkvi skinuti krunu s glave i položiti pred križ, rekavši: Kako mogu ja, bijedno stvorenje, nositi krunu zemaljskoga  dostojanstva, kada vidim svojega Kralja, Isusa Krista, okrunjena trnjem. Stoga je jasno da je ona i nakon smrti svojega muža odabrala brinuti se za Krista, dakle živjeti kao udovica i kao djevica.
  2. Pavao govori da su udovice, poslije muževljeve smrti, slobodne, mogu se udati za koga hoće. Ipak, nastavlja, blaženije je ostanu li udovice. Time se one nastoje svidjeti Gospodinu i postaju proročice koje, poput Ane, danju i noću, postovima i molitvama služe Gospodinu. - Vidjeli smo koliko je značenje imala molitva u Elizabetinu životu. Kada je narod, saznavši za njezinu bolest, pohrlio da je vidi, tražila je da se vrata poslije desetak dana zatvore, da ostane sama s Gospodinom. Kako divan primjer molitve u skrovitosti. Kako poticajan primjer proročice.
  3. Pavao upozorava na opasnosti koje prijete udovicama, posebice na opasnost novca. – I tu je Elizabeta uzorna. Ona je svoje materijalno bogatstvo stavila u službu siromaha. Izgradila je bolnicu i sama se brinula za bolesnike i umiruće u njoj. Snagu joj je davao događaj na Veliki petak 1228. godine, kada je pristupila Trećem redu sv. Franje te se „odrekla svoje volje i svih ispraznosti svijeta“.

   Susret je završio kratkim osvrtom na predavanje i svjedočenjem njihova nastojanja u nasljedovanju Krista. Slijedilo je kratko druženje i okrjepa, koju su priredile članice Instituta Male Marije, a obnova je nastavljena molitvom Križnoga puta i svetom misom u župnoj crkvi Preslavnoga Imena Marijina.

s. Marija Stela Filipović

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3