"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

RENATE u Rimu na općem skupu

Od 6. do 12. studenoga 2016. članovi Udruge RENATE – redovnice Europe umrežene u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja okupile su se iz 27 zemalja u Rimu na Drugi europski skup. (Prvi je bio u Poljskoj 2011.) Osim redovnica bilo je i nekoliko svećenika – redovnika, te laika koji surađuju sa sestrama u suzbijanju trgovine ljudskim bićima. Nas 130 okupilo se kako bismo zajednički promišljali, učili, razgovarali i izmjenjivali najbolje načine rada protiv trgovine ljudima. Tema ovogodišnjeg skupa bila je:  „Prestanak trgovine ljudima započinje s nama.“ Sudjelovale su s. Stanka Oršolić, Sestra Naše Gospe. i s. Viktorija Šimić, sestra sv. Križa.

Nakon što smo se u nedjelju okupili iz većine europskih zemalja, u ponedjeljak 7. studenoga 2016. središnji događaj prvoga radnog dana bio je susret s Papom Franjom u Vatikanu koji nas je primio u privatnu audijenciju. Najprije je s. Imelda Poole, predsjednica RENATE, predstavila ukratko rad Udruge RENATE i zahvalila Papi Franji za ogromnu podršku svima koji rade na iskorjenjivanju trgovine ljudima i onima koji se brinu za žrtve. Slijedilo je obraćanje Pape Franje članovima RENATE, u kojem je ponovno prozvao trgovinu ljudima, nazivajući je modernim ropstvom koje narušava Bogom dano dostojanstvo tolike naše braće i sestara, i čini istinski zločin protiv čovječnosti. Papa je podsjetio prisutne da se ovo okupljanje događa u Godini Milosrđa i pozvao nas ući dublje u Božje milosrđe, te poput Dobrog Samarijanca, donositi balzam milosrđa tolikim otvorenim ranama u našem svijetu. Papa Franjo smatra da je među najmučnijim otvorenim ranama trgovina ljudima u raznim modernim oblicima ropstva. Priznao je da se već mnogo učinilo u educiranju javnosti o trgovini ljudskim bićima, ali rekao je još puno više treba učiniti na podizanju javne svijesti i u koordiniranju raznih oblika napora ljudi uključenih u borbu protiv trgovine osobama. Papa Franjo je rekao i da je jedan od izazova s kojim se suočavamo indiferentnost i čak sukrivnja, te tendencija mnogih okretati glavu na drugu stranu zbog uključenosti moćnih umreženja zločinaca. Radu RENATE je povjerio podizanje javne svijesti o proširenosti ove pošasti koja posebno pogađa žene i djecu. Posebno je pohvalio članove za vjerno svjedočenje Evanđelja milosrđa očitovanog u njihovu predanju i zauzetosti oko oporavka i rehabilitacije žrtava. Na kraju je Papa zaključio izražavajući svoju nadu da će članovi RENATE doprinijeti učinkovitijem svjedočenju evanđelja u jednoj od velikih periferija društva. Povjerio nas je zagovoru Marije, Majke Milosrđa, i podijelio nam svoj papinski blagoslov. Članovi RENATE su imali priliku svatko osobno pristupiti Papi, pozdraviti se s Njim i izmijeniti koju riječ. Bio je to dan radosti za svakog od nas.

Slijedio je tjedan bogat predavanjima, teološkim promišljanjima, osobnim susretima, radionicama i molitvom. Navodim samo neka od imena predavača: mons. Sorondo, s. Eugenia Bonetti, s. Valeria Gandini, mons. Perego (govorio o migraciji i situaciji u Lampedusi), Markus Janzeno i drugi. U predvečerje svakoga dana vrlo bogato i sadržajno teološko promišljanje imala je dr. A. Rowlands. Četvrtak, 10. studenoga, bio je poseban dan u tjednu, dan izleta: mogli smo birati želimo li ići u posjet tajnom skloništu žrtava trgovine ljudima ili hodočastit u Loreto.

Opći skup članova RENATE završio je svečanim Euharistijskim slavljem.

s. Viktorija Šimić

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3