"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

SUDJELOVANJE NA STRUČNOM SKUPU „DANI CRKVENE GLAZBE“

Stručni skup Dani crkvene glazbe u organizaciji Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Agencije za odgoj i obrazovanje u suradnji s Hrvatskim društvom crkvenih glazbenika, održan je 20. i 21. listopada 2016. god. u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu (Vlaška 38.) Središnja tema ovogodišnjeg skupa bila je “Liturgijska glazba božićnog vremena”.

Nakon molitve, okupljenima su se obratili: delegat uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića velikog kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, v. d. dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tonči Matulić te predstojnica Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidakovć” doc. art. Mirta Kudrna, uputivši prigodne riječi dobrodošlice.
Svojim prisustvom i nadasve stručnim i sadržajnim predavanjem ovo događanje obogatio je msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Svojim izlaganjem pod nazivom „Liturgijska glazba: spomen i proroštvo“, pozvao je sudionike na promišljanje o znakovito važnoj ulozi i naravi glazbe u liturgiji, njenom etabliranju kroz Sveto pismo, u kojem već Knjiga postanka govori o Bogu koji pjeva i o čovjeku koji pjeva. Uloga glazbe bila je očita u životu prvih kršćanskih zajednica, tokom povijesti sve do danas. Istaknuo je da osim glazbe i tišina također čuva spomen i nadu, te predstavlja povlašteni prostor susreta s Bogom; da  je Crkva oznaka Božje prisutnosti u ljudskome, prisutnost vječnoga u vremenu. Tako su tišina i glazba neraskidivo povezane: “Tišina koja prethodi prvoj noti i tišina nakon zadnje note, neizostavne su da bi glazba mogla sebe očitovati, da bi mogla postojati.” Tako u liturgiji Crkva pronalazi svjetlo za hod prema Nebeskome gradu.
Uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. s. Katarine Koprek sa Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković“ Gregorijanski napjevi božićnoga vremena. Predavačica je ukazala na zakonitosti starih notacija i interpretacije gregorijanskih napjeva te neodvojivu povezanost teksta i melodijskih linija. Prof. art. mo. Miroslav Martinjak sa Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković “ razmatrao je Otajstvo Božića u hrvatskim božićnim popijevkama. Počevši od one prve i najstarije “Bog se rodi v Vitliomi” pa sve do onih koje se i danas vrlo često čuju, pokazao je da ih sve, bez obzira na vremensko razdoblje i prostor nastanka, povezuje “Mlado Sunce s visine”.
Poslijepodnevni program započeo je u profanom tonu, predavanjem prof. Anite Gergorić,  više savjetnice za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost pri Agenciji za odgoj i obrazovanje s temom: Interkulturalni pristup nastavi glazbene kulture, i predavanjem njezine kolegice, prof. Gabriele Feher. One su podijelile svoja iskustva stečena kroz različite nastavne metode i stručno područje svoga djelovanja.
Uslijedile su glazbene radionice profesora Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković”: Orguljaške skladbe božićne tematike u realizaciji doc.art. Mirte Kudrna i doc.art. Elizabete Zalović te radionica pod nazivom Praktični rad sa crkvenim zborovima prof. Marka Magdalenića.
Cjelodnevni program završio je euharistijskim slavljem Veni Sancte Spiritus u Zagrebačkoj prvostolnici koje je predvodio uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić.
Drugi dan stručnog skupa “Dani crkvene glazbe” također je započeo molitvom, a potom je uslijedilo predavanje Milana Hibšera, prof. sa Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” pod nazivom Crkveni glazbenik i njegov instrument. Profesor Hibšer predstavio je povijesni razvoj orgulja, njihovu konstrukciju, proces nastanka tona, i ulogu orgulja i orguljaša u liturgiji. Svoje predavanje završio je poticajem za stvarno poznavanje i korištenje mogućnosti instrumenta, orgulja, koje su jedine namijenjene samoj liturgiji, jer najsavršenije od sebe dajemo za Najsavršenijeg.
Prof.art. Jasenka Ostojić sa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje i radionicu Intonacija u vokalnoj glazbi. Svojim primjerima i iskustvima sve okupljene poučila je o važnim segmentima pravilnog nastanka tona i pjevanja, što će uvelike koristiti svim voditeljima crkvenih zborova.
Program je završio koncertom studenata Instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji su izveli djela iz orguljaške literature te nekoliko gregorijanskih napjeva.
Ovogodišnji Dani crkvene glazbe bili su iznimno bogati sadržajem i uspješno organizirani od strane Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te pružili koristan poticaj i obogatili novim znanjem više od stotinu sudionika među kojima su bile i naše sestre: s. M. Svjetlana Paljušević, s. M. Natanaela Palić i s. M. Kristijana Kolić. s. K

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox