"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

SUSRET DJELATNIKA KATOLIČKIH ŠKOLA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE S NADBISKUPOM

Susret djelatnika Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku i Franjevačke klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu s mons. dr. Đurom Hranićem, nadbiskupom, održan je 7. listopada 2016. godine u prostorijama Pastoralnoga centra sv. Bono u Vukovaru.

Susret, na kojem su sudjelovale i naše sestre: s. Marija Stela Filipović i s. Gabrijela Tea Damjanović, započeo je molitvom, nakon srdačne dobrodošlice i dočeka s kavom i domaćim toplim pecivom, kojim su goste počastili braća vukovarski franjevci,. Molitvu, na temu Hvalospjeva ljubavi, pripremio je i vodio o. Hrvoje Mravak, SJ, vjeroučitelj i duhovnik osječke gimnazije.

Slijedili su pozdravni govori, na prvom mjestu pozdravni govor, mons. dr. Đure Hranića, nadbiskupa.  Nadbiskup je podsjetio da je ovo drugi ovakav susret (prvi je održan prošle godine u Đakovu) te da je on mala poludnevna duhovna obnova koja treba poslužiti snaženju identiteta katoličkih škola. Budući da se povećava broj katoličkih škola u RH, javlja se i potreba veće međusobne povezanosti i suradnje među njima. U tu je svrhu pri HBK osnovan ured za katoličke škole, a na prijedlog požeškoga biskupa, mons. dr. A. Škvorčevića da se pri svakoj biskupiji osnuje takav ured, ured je osnovan i za našu Nadbiskupiju. Voditeljem je imenovan o. Sebastian Šujević, SJ, ravnatelj osječke gimnazije. Nakon kratkog pozdrava ravnatelja, o. Sebastiana Šujevića, SJ, ravnatelja IKG-a u Osijeku, i pozdrava fra Klaudija Milohanovića, OFM, ravnatelja iz Slavonskoga Broda, slijedilo je predavanje na temu «Vidjeti očima ljubavi. Od intimnosti bračnoga života do strpljivoga realizma odgoja djece». Predavanje je održao dr. sc. Vladimir Dugalić, profesor na KBF-u u Đakovu. Prof. Dugalić predstavio je prisutnima apostolsku pobudnicu pape Franje «Amoris laetitia», dokument koji daje odgovore modernomu čovjeku na njegova brojna pitanja vezana uz bračni život i njegovu sakramentalnost. Predavač je naglasio kako je brak proces te da su vjernici pozvani svjedočiti, tj. pokazati svijetu radost i ljepotu bračnoga života.

Slijedila je plenarna rasprava nakon koje su svi prisutni sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u samostanskoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup, uz koncelebraciju o. Sebastiana Šujevića, SJ, fra Klaudija Milohanovića, OFM, o. Ante Topića, SJ, i o. Hrvoja Mravka, SJ. Homiliju je održao prof. Dugalić. Započeo je s pričom o čovjeku koji je preminuo u pustinji, tik do izvora, jer nije mogao vjerovati da je naišao na oazu. Propovjednik je tog čovjeka usporedio s modernim čovjekom koji izvor života drži prividom, opsjenom, nemogućim te umire od žeđi. Moderni čovjek ne moli. Uz blagdan Kraljice svete krunice upoznao je prisutne s tom dragocjenom molitvom, s njezinim nastankom i razvojem. Na kraju je potaknuo sve na molitvu krunice, napose u obitelji.

Zajednički objed u blagovaonici Franjevačkoga samostana slijedio je nakon misnoga slavlja, a susret je završio kratkim obilaskom grada na Dunavu. (s. Marija Stela Filipović)

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3