"Potrebne su mi sestre
koje razumiju Križ.

                                                                                                                                                                                                o. Teodozije

PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ

PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ PRVI MISIJSKI CENTAR MEĐU SLOVACIMA U HRVATSKOJ

U Josipovcu Punitovačkomu, nakon misnoga slavlja koje je predvodio vlč. Dominik Ralbovsky, Slovak iz Selenče, a kapelan u Bečeju, u koncelebraciji s punitovačkim župnikom Đuricom Pardonom, otvoren je u subotu 1. listopada 2016. godine Misijski centar bl. Zdenke Schelingove za Slovake u Hrvatskoj. Vodit će ga časna sestra Renata Bunjova, članica Slovačke provincije Milosrdnih sestara sv. Križa i profesorica misiologije Visoke zdravstvene škole u Bratislavi.

Prva je to Misija ovakve vrste u Hrvatskoj, s ciljem jačanja i njegovanja nacionalnoga i vjerskoga identiteta; povratak korijenima vjere koju su donijeli sv. Ćiril i Metod slavenskim narodima: „Baštinu otaca očuvaj nam, Gospodine!“

Odgovarajući na inicijativu potrebe Slovaka u punitovačkoj župnoj zajednici, da se u liturgijskom i molitvenom životu potakne uporaba slovačkoga jezika, vlč. mr. Đurica Pardon, župnik, zajedno s istaknutim Slovacima iz Hrvatske, počeo je raditi na ideji koja je ovih dana donijela prvi urod. Tako je na zamolbu istaknutih članova zajednice Slovaka upućena zamolba đakovačko-osječkomu nadbiskupu, mons. dr. Đuri Hraniću, da se slovačkomu narodu omogući veća skrb glede očuvanja slovačkoga jezika u liturgijskim slavljima i pošalje svećenik koji  bi imao posebnu brigu za Slovake katolike na području Nadbiskupije. Inicijativa i zamolba urodile su plodom i došlo je  8. studenoga 2013. godine do sastanka u Nadbiskupiji na kojem je u ime mons. dr. Đure Hranića, nadbiskupa, generalni vikar mons. mr. Ivan Ćurić primio delegaciju Saveza Slovaka u RH, Andriju Kurica, predsjednika Saveza, Igora Furdika, predsjednika Ureda za iseljene Slovake u Bratislavi, Jurja Priputena, veleposlanika RS u RH, Ivana Komaka, počasnoga konzula RS u Osijeku, a nazočili su, uz župnika Pardona, Ivan Smoljo i Josip Kvasnovski, ravnatelj i učitelj slovačkoga jezika josipovačke Osnovne škole, načelnica i donačelnici punitovačke Općine, Jasna Matković, Pavao Kvasnovski i Vladimir Florijančić.

Tragom toga sastanka rođena je ideja osnivanja Misije među Slovacima u Župi Punitovci, u Filijali Josipovac Punitovački, a u suradnji s časnom sestrom Renatom Bunjovom, profesoricom Visoke zdravstvene škole u Bratislavi. Sestra Renata predložila je program rada Misije koji je, uz župnikovu potporu i suglasnost predstavljen mons. dr. Đuri Hraniću, nadbiskupu, koji je taj projekt odobrio i blagoslovio, pojasnio je župnik Pardon prije misnoga slavlja.

Podržavajući ovaj projekt i ovu Misiju, nadajući se da će on prerasti granice punitovačke župne zajednice, u kojoj je i slovačka filijala Jurjevac Punitovački, kao i granice naše Nadbiskupije, vlč. mr. Đurica Pardon, župnik, rekao je: „Nadam se da će ovaj primjer obuhvatiti sve Slovake u RH, barem u župama u kojima je većinsko slovačko stanovništvo, i da će u njima biti stalna pastoralna briga za slovački jezik koja će, osim vjerskoga imati i snažan kulturno-nacionalni naglasak. U našoj će se Župi i dalje nastojati, u sklopu pastoralnih aktivnosti, brinuti za Slovake u očuvanju njihova nacionalnog identiteta i skrbiti o svim njihovim duhovnim potrebama“. Potom je Župnik dodao: „Bilo bi vrlo zgodno da se pastoralna briga povjeri svećeniku slovačkoga porijekla.“

Misnomu slavlju, djelomično služenomu i na slovačkom jeziku, koje je prethodilo otvorenju Misijskoga centra, uz domaće vjernike nazočile su i časne sestre Slovačke provincije: s. Mária Laššáková, asistentica provincijalne poglavarice, s. Mansueta Kral´ová, s. Sávia Pošiváková i s. Františka Kubišová, časne sestre Hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova, s. M. Amalija Kupčerić, provincijalna poglavarica, s. Finka Tomas, asistentica, s. M. Helena Šajbl, prov. savjetnica, s. M. Imakulata Konjuh, s. Rastislava Ralbovsky, s. M. Margita Gašparovsky i s. Natalija Fadiga. Nazočio je i predsjednik Saveza Slovaka RH Mirko Vavra, predsjednica josipovačke Matice slovačke Rozalija Kukučka, načelnica i donačelnik punitovačke Općine Jasna Matković i Pavao Kvasnovski. Posebnu radost slavlju pridonijela su djeca, prikazom dijela onoga što su naučila u prva dva dana Oratorija „Don Bosco“, na temu Mihael arkanđeo i anđeli čuvari, pod vodstvom sestre Kristine - ordo virginium (red djevica) iz Selenče.

„Radujem se što smo zajedno u crkvi sv. Mihaela u Josipovcu Punitovačkom pri početku rada i djelovanja Misije, pokazujući da uz Božji blagoslov mičemo brda i granice između nas. Velika je to stvar kada znamo i osjećamo da nam je Gospodin dao milost da na svom jeziku ostanemo u svojoj vjeri. Gospa je pratila Slovake koji su prije 135 godina putovali do ovoga mjesta, Gospa i danas otklanja tragove prošlosti i učvršćuje naše zajedničko življenje u gradnji novoga duha koji donosi ova Misija. Neka nas sve Gospodin blagoslovi u ostvarenju ove plemenite zamisli i djela u  ljubavi i zajedništvu“, pozdravne su riječi punitovačkoga Župnika.

„Kao što iz sjemena niče biljka koja se razvija i koja daje plod, tako neka naše zajedništvo pri početku rada ove Misije bude klica koja je već iznikla iz sjemena, klica koja će izrasti u veliko stablo i donijeti plodove,  čije će sjemenke ponovno nicati u našem zajedništvu, dobroti, ljubavi, brizi prema onima kojima je potrebna, našoj vjeri i suradnji, u nastojanju da dobro vlada među nama, a sve pod okriljem Gospodina koji nam je i pokazao put do ovoga što danas činimo, i koji nam pokazuje put kojim ćemo doći do Njega u vječnost“, riječi su vlč. Dominika, predsjedatelja euharistijskoga slavlja.

Nakon misnoga slavlja vlč. mr. Đurica Pardon, župnik, blagoslovio je voditeljicu Misije, sestru Renatu, koja je otvorila prostoriju Misije pri josipovačkom Kulturnom domu, a potom je blagoslovio prostoriju i sve nazočne.

„Prije 135 godina prenesena je mladica iz Slovačke i posađena na ovom prostoru. Izrasla je u veliko i lijepo drvo, a to drvo slovački je narod koji ovdje živi. To drvo daje plodove vjere i ono će i dalje rasti i granati se prema svemu dobromu, ukoliko se i mi granamo u našoj vjeri. Neka Gospodin pomogne da to stablo iznjedri u ovoj zajednici i svećenike, kao što su bili svećenici Slovaci iz Josipovca, Kristek, Andrija Šuljak i danas misionar na Madagaskaru, Vladimir Stuhli. Molimo da se zasije zrno za svećeničko zvanje. Sestra Renata to će zrno zalijevati, mladici će davati snagu života, a mi ćemo biti sretni u slušanju Božje riječi. Neka ovaj prostor, sa sestrom Renatom, bude dio nas, dio našega življenja i našega zajedništva u širenju Božje riječi i neka uvijek sjaji svjetlošću kojom nas Gospodin obasjava“, riječi su Župnika pri blagoslovu.

Nakon blagoslova i otvorenja Misije, upriličeno je druženje s uzvanicima u prostorijama josipovačkoga nogometnog kluba. Bilo je ugodno poslušati pjevanje časnih sestara.

Program Misije obuhvaća pastoralni rad s djecom i mladeži, pastoralni program za odrasle, socijalni i zdravstveni rad u službi bolesnih, nemoćnih, starih i siromašnih.

Voditeljicu Misije financira Veleučilište zdravstva i socijalnoga rada sv. Elizabete u Bratislavi, program se ostvaruje doprinosima donatora, a prostor kao i opremu osigurala je Općina Punitovci, po načelnici Jasni Matković.

Mirko Knežević

Otvorenju MISIJSKOG CENTRA prethodio je trodnevni susret djece - Oratorij "Don Bosco"

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3