"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

PROSLAVA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA VLČ. MATE ŠPOLJARA

PROSLAVA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA VLČ. MATE ŠPOLJARA PROSLAVA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA VLČ. MATE ŠPOLJARA PROSLAVA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA VLČ. MATE ŠPOLJARA PROSLAVA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA VLČ. MATE ŠPOLJARA PROSLAVA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA VLČ. MATE ŠPOLJARA PROSLAVA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA VLČ. MATE ŠPOLJARA PROSLAVA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA VLČ. MATE ŠPOLJARA

U nedjelju 2. listopada 2016. godine u Starim Jankovcima, u 11 sati, okupila se cijela župna zajednica na svečanoj svetoj misi proslave 40 godina svećeništva svojega dugogodišnjeg župnika vlč. Mate Špoljara. Svečano je euharistijsko slavlje započelo ulaznom procesijom u kojoj su, uz vlč. Matu Špoljara, slavljenika, sudjelovali mladi obučeni u bogato ukrašene mađarske, bosanske i šokačke narodne nošnje, zatim članovi DVD-a, pet redovnica Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa, rodom iz te Župe, te domaći sin vlč. Luka Blažević, župnik u Ličkom Osiku i ravnatelj Caritasa Gospićko-senjske biskupije, kao i vlč. Ivan Bešlić, župnik u Jarmini, bratić vlč. Mate Špoljara, koji je bio i propovjednik na ovom misnom slavlju.

U pozdravnom govoru, koji je slijedio, župljani su izrazili svoju zahvalnost Bogu na daru svećeništva te čestitali ovu visoku obljetnicu, 40 godina blagoslovljenoga svećeničkog rada na njivi Gospodnjoj, od kojih je nepunih 35 godina na službi kao Župnik u Starim Jankovcima. Vjernici su istaknuli Župnikovu srdačnost i staloženost, marljivost i toplinu, mir i dobrotu. Posebno su mu zahvalili za duge i teške godine progonstva kad je, poput Dobroga Pastira, obilazio i hrabrio raspršeno stado sve do povratka na njihova ognjišta, kad je ponovno ostao uz njih i zajedno s njima iz pepela podizao i obnavljao crkve, podržavajući u svim župljanima vjeru i nadu u bolje sutra. Zaželjeli su mu i dalje mudrost u vođenju Župe, te krjepko zdravlje, strpljenje i povjerenje, kao i još puno plodnih svetih svećeničkih godina, s nadom da će njegova vjernost uroditi plodovima novih duhovnih zvanja. Uz novu misnicu, koju su vjernici poklonili svojemu Župniku za ovo slavlje, i uz mnoge druge darove, Župnik je osobito bio iznenađen Blagoslovom Svetoga Oca pape Franje, koji je stigao poštom iz Rima, a u pisanom i svečanim okvirom uljepšanom obliku, taj dar uručila mu je s. Doroteja Krešić.

Velečasni Ivan Bešlić u svojoj je propovijedi potaknuo u velikom broju okupljene vjernike da čine dobro i da to dobro čine rado i radosno, jer nisu samo svećenici pozvani činiti dobro, pomagati drugima i živjeti sveto, nego i svi vjernici. Svetost malih svakodnevnih stvari, rekao je, svima nam je dostupna i koliko god jednostavno izgledale obične stvari, kad ih obavljamo sveto, mogu uroditi velikim pozitivnim obratom u životu drugih, a nas će ispunjati radošću.

Misno slavlje pjesmom je i sviranjem animirao Zbor mladih Župe Uznesenja BDM iz St. Jankovaca, koji inače svojom pjesmom i sviranjem slave Boga na nedjeljnim večernjim misama.

Župnik je na kraju zahvalio svima na doprinosu ovoj svečanosti, ističući da je sve dobro koje je proteklih desetljeća činio, dijeleći s povjerenim vjernicima radost i tjeskobu, bolesti i progonstvo, kao i nadu u bolje sutra, zapravo dar Božje milosti, podsjećajući na geslo svoje Mlade mise: „Milošću Božjom, jesam što jesam!“

Nakon svečane euharistije, slavlje se nastavilo pred župnom crkvom pjesmom, svirkom i plesom, a zatim je slijedio svečani objed za sve uzvanike.

s. Viktorija Šimić

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3