"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA

MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA MILOSRĐE IZVOR BLAGOSLOVA

5 međunarodno hodočašće osoba s invaliditetom u Međugorje, 9-12. lipnja 2016.

Hodočašće osoba s invaliditetom u Međugorje je „događaj od kojeg se živi pola godine, a pola godine se s radošću pripravlja i očekuje slijedeći susret“. Tako su posvjedočili sudionici iz područja Splita. To potvrđuje i naša Terapijska radionica sv. Josipa Doma duhovne pomoći iz Đakova, koja tamo redovito hodočasti već od 1998. g. Ovaj puta su nam se pridružili članovi zajednica Vjere i svjetla iz Osijeka i Vinkovaca. U duhovnoj pratnji hodočašća bile su s.Rastislava Ralbovsky i s.Marija Klara Klarić. One su sudjelovale u organizaciji liturgijskih slavlja, a s.Marija Klara je prevodila i na znakovni jezik za gluhonijeme sudionike.

Susret već petu godinu organizira župni Ured Međugorje, Majčino selo i Udruga „Susret“ pod geslom „U Marijinoj školi”. Ove se godine okupilo oko 1800 sudionika. Fra Marinko Šakota, međugorski župnik, je na početku ovoga susreta izrazio dobrodošlicu  okupljenim hodočasnicima: „Dobro došli Majci koja vam kaže: Draga djeco! Hvala Gospodinu što postojite. Hvala svima koji su se trudlili oko organizacije, svim volonterima, ali i svim župljanima koji su otvorili srce i primili vas u svoje domove besplatno. Neka nam ovo vrijeme bude vrijeme otvaranja srca Božjoj pravednosti, ljubavi, milosrđu“.

Naš autobus je i ove godine  primio besplatno gostoljubivi domaćin,  gosp. Dragan Vasilj. U njegovom pansionu osjećali smo se kao kod kuće. Usprkos kiši tih dana, susret je protekao u radosnom ozračju. U predstavljanju sudionika očito je kako je ovo hodočašće spontano okupilo ponajviše zemlje bivšeg komunističkog bloka (Hrvatska, BiH, Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska, Latvija, Litva, Ukrajina, Bjelorusija, Rusija) i pružilo sliku nepatvorenog zajedništva koje se gradi oko osoba s invaliditetom. Ljudsko srce nije moglo ostati ravnodušno pred prizorom tolikog broja kolica, štaka, djece s posebnim potrebama i roditelja ili pratitelja. Ali u svemu se osjećao mir, radost, ljubav i blagoslov Božji. Nije bilo beznadnih ili tužnih izraza lica roditelja. Naprotiv sve je prožimala svijest o blagoslovu koji izlazi iz patnje ovih nevinih.

Tomu su doprinijeli i svjedočanstva predavača. Prvi dan je predavanje imao fra Ivan Široki, duhovnik zajednice "Vjera i svjetlo" Đurđevac/Kloštar Podravski, na temu: „Duhovno ohrabrenje roditeljima“ . On je sa skupinom laika posredovao da  međunarodni pokret Vjera i Svjetlo prije gotovo dvadeset godina dođe u Hrvatsku. Drugi dan je svjedočio Ivan Tutiš, trajni đakon đakovačke nadbiskupije, vjeroučitelj, koji je oženjen i ima šestoro djece, od toga jedno s poteškoćama. Nakon njega kroz sliku i pjesmu svjedočio je bračni par iz Italije o svojoj odluci za život unatoč saznanju da će dobiti djevojčicu sa downovim sindromom – Lusy. Svojom životnom pričom i pjesmama oni po Europi prenose drugima poruku nade i ljubavi prema životu. U nedjelju je svjedočio i vidioc Jakov i  prenio Gospinu ljubav prema svima, napose prema trpećima.

Međugorje je obilježeno Križevcem i Podbrdom i stoga je ono mjesto molitve. Zbog kiše ove godine križni put i krunica molili su se u žutoj dvorani, ali su liturgijska slavlja i klanjanje bili na vanjskom oltaru. Euharistijska slavlja bila su obogaćena na način kako se to čini na susretima Vjere i Svjetla: pjesme uz pratnju gitara, ekipa koja je pokazivala geste, uključivanje osoba s invaliditetom kao pratnju kod čitanja i molitve vjernika, prinos darova sa simbolima, oživljavanje Evanđelja, Pjesma stvorova sv. Franje i dr. Stoga su ta slavlja bila uistinu živa, raspjevana i radosna.

Na završnoj sv. Misi, fra Marinko Šakota, međugorski župnik i voditelj ovog susreta obratio se prisutnima ne krijući radost što je i ovogodišnje hodočašće prošlo uz Božji blagoslov. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji te župljanima koji su  osigurali smještaj: „Hvala Gospodinu za ovo 5. međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom. Nekad razmišljam kako ovo postaje kao Mladifest, srdačno, s puno radosti, puno ljubavi.  Naša župa je postala župa milosrđa, župljani župe Međugorje postali su ljudi milosrđa. I Bogu hvala na tome. Mi smo vama otvorili naše domove, a vi ste nama otvorili naša srca. Hvala vama, koji ste nam došli!” Jasminka Vasilj, predsjednica udruge „Susret“ također je zahvalila svim sudionicima hodočašća i pozvala ih na 6. hodočašće iduće godine. 

Na povratku iz hodočašća već tradicionalno smo posjetili sestre Franjevke u Mostaru, koje su nas primile otvorena srca i počastile sladoledom, kavom i slatkišima. Dojmove susreta još ćemo dugo prebirati u svojim srcima i živjeti od njih.

s. Rastislava Ralbovsky

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox