"Molitva, tj. susret s Bogom,

ljudima je tako potrebna kao disanje."

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

„S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“

„S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“ „S MAJKOM MILOSRĐA KROZ GODINU MILOSRĐA“

Od 8. do 10. siječnja 2016. održane su u organizaciji Doma duhovne pomoći u Đakovu, u kući „Betanija“ duhovne vježbe za žene na temu: S Majkom milosrđa kroz godinu milosrđa. Dani mira, tišine, molitve i razmatranja bili su za žene izvor nove snage za životne zadaće. Tema je izabrana u skladu s jubilejskom godinom milosrđa, a posebni je naglasak stavljen na pripremu za sakramenat pomirenja pod vidom milosrđa, kako to preporuča i papa Franjo.

Duhovne vježbe privukle su dvadesetak žena iz bliza i daleka (Đakovo, Piškorevci, Š. Polje, Našice, Vinkovci, Ivankovo, Otok, Osijek, Zagreb). Voditeljica je bila s. Rastislava Ralbovsky uz suradnju s. M. Jacinte Mandura i s. Marije Klare Klarić.

Duhovne vježbe imaju svoje posebno obilježje: povlačenje iz svoje sredine u mjesto mira i tišine, kako bi se prednost dala jačanju duhovne snage. Tri dana daleko od svoje kuće, od buke i svagdanjeg ritma,  predstavlja za žene veliki dar i zato su sretne što mogu doći i uživati u ovakvom ozračju.

Duhovna hrana bila su razmatranja na temu milosrđa, molitva Božanskog časoslova, Lectio divina (razmatranje Božje Riječi), klanjanja, a napose sv. Misa i Ispovijed. Izložen Presveti sakramenat kroz cijeli dan i sve do ponoći omogućavao je sudionicama ulazak u ozračje povezanosti s Bogom. Posebno su bila snažna večernja klanjanja, koja je animirala s. M. Jacinta. Euharistijsko slavlje uz nagovore vodio je vlč. Vinko Zec, a u nedjelju su sudionice sudjelovale na molitvi pjevanog Časoslova sa sestrama u samostanskoj crkvi kao i na Euharistiskom slavlju. Posebni doživljaj bila je obnova krštenja, što je ovaj puta bilo liturgijski vezano uz blagdan Isusova krštenja. Tom prigodom svaka sudionica bira sebi „kumu“ s kojom i nakon duhovnih vježbi ostaje povezana u međusobnom prijateljstvu i podršci.

Uz duhovnu hranu isti je naglasak stavljen i na tjelesnu hranu i to s razlogom. Naime, žene ulažu puno svoga vremena, ljubavi i snage u kuhanje, posluživanje i pranje suđa, stoga im se ovdje omogućilo da  budu u povlaštenom položaju, oslobođene obaveza i dolično poslužene, kako to zaslužuju. Za to se pobrinula s. Marija Klara sa suradnicama, Kajom Žalac i Dijanom Jozić, s izvrsnom domaćom prehranom. To je bilo jedno priznanje ženama za njihovo neumorno služenje u obiteljima, a one su to doživjele kao poseban dar.

U osvrtu na duhovne vježbe osjetila se blagodat zajedništva u vjeri. Sudionice su doživljele kako im godi mir i tišina, nasuprot užurbanosti i mnoštvu zadaća koje moraju ispuniti. One koje su došle pogođene teškim kušnjama (smrt sinova), našle su ovdje Božju utjehu i podršku zajednice. Zato velik dio njih uvijek iznova dolazi upravo na ovakvu vrstu duhovne obnove.

s. Rastislava Ralbovsky

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox